Την ακύρωση της πρόσκλησης της Τουρκίας στην άσκηση Tiger Meet η οποία φέτος διοργανώνεται στην Ελλάδα αποφάσισε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) και το ΓΕΕΘΑ ως απάντηση στη σημερινή τουρκική προκλητικότητα. H άσκηση επρόκειτο να διοργανωθεί φέτος από τη Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) στην Αεροπορική βάση του Αράξου.
Παράλληλα σε σύσκεψη υπό τον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο δόθηκαν οδηγίες στους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων για τη διαχείριση της τουρκικής προκλητικότητας η οποία διαρκώς αυξάνεται.
Συνολικά σήμερα καταγράφθηκαν 168 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου και 41 υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικών νησιών όπως η Ρόδος, η Κως, η Σάμος, η Κάλυμνος και το Καστελόριζο. Πρόκειται για ασυνήθιστα υψηλό αριθμό.
Η Άγκυρα παρά το διάβημα του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών το μεσημέρι συνέχισε τις υπερπτήσεις με διαρκώς αυξανόμενη ένταση.
Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να επισημάνουμε πως η ελληνική ψυχραιμία εκλαμβάνεται από τη τουρκική κυβέρνηση ως αδυναμία. Χαρακτηριστική περίπτωση στην οποία η Ελλάδα δεν επέδειξε πυγμή και αποφασιστικότητα είναι οι προκλήσεις των τουρκικών UAV οι οποίες δυστυχώς έχουν καθιερωθεί σαν καθημερινότητα στο Αιγαίο. Όπως αντίστοιχα έγινε και με τις υπερπτήσεις. Η τουρκική αεροπορία άρχισε να πετά άνωθεν ελληνικών βράχων, ακολούθησαν μικρονήσια και πλέον μεγάλα ελληνικά νησιά όπως η Ρόδος και η Χίος.
Οι συνέπειες του κατευνασμού και της υποχωρητικότητας είναι προφανείς: η Τουρκία αυξάνεται ποσοτικά και ποιοτικά τις προκλήσεις και τις διεκδικήσεις της εκμεταλλευόμενη την ελληνική στρατηγική ψυχραιμία η οποία με κάθε τρόπο θέλει να αποφύγει την κλιμάκωση και η οποία καλλιεργεί ένα πνεύμα συνεργασίας με τη γείτονα χώρα δίχως η Τουρκία να αποδεικνύει στη πράξη σχέσεις καλής γειτνίασης. Φυσικά αυτό το πνεύμα συνεργασίας και καλής γειτνίασης αποτελεί ακόμη μια ελληνική ψευδαίσθηση.