Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (EDA : European Defence Agency) ανακοίνωσε (δείτε ΕΔΩ) ότι η χώρα μας εντάχθηκε στο κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα «C-27J Spartan Cooperation». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ως στόχο την αύξηση των επιχειρησιακών και υποστηρικτικών ικανοτήτων των μελών του, με επίκεντρο το μεταφορικό αεροσκάφος C-27J Spartan. Με το καθεστώς του μέλους η Ελλάδα θα συμμετάσχει, για πρώτη φορά, στην άσκηση «European Spartan Exercise 2024».

Η Ελλάδα γίνεται το έκτο μέλος του προγράμματος «C-27J Spartan Cooperation», το οποίο ξεκίνησε το 2020 και συμμετέχουν η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Ρουμανία και η Σλοβακία. Το πρόγραμμα εστιάζει στη βελτίωση των συστημάτων των αεροσκαφών, στην εκπαίδευση, στην επιχειρησιακή εναρμόνιση και στην αύξηση της διαθεσιμότητας των αεροσκαφών, μέσω της υιοθέτησης κοινών και βέλτιστων λύσεων υποστηρίξεως. Η άσκηση «European Spartan Exercise 2024» θα διεξαχθεί στη Ρουμανία από τις 30 Σεπτεμβρίου έως και τις 11 Οκτωβρίου.

Επιπλέον, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας αναφέρει, στην ίδια ανακοίνωση, ότι η Ελλάδα έγινε το 19ο μέλος της εκπαιδευτικής πρωτοβουλίας «Multilateral Air Transport Training and Exercises Initiative». Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ξεκίνησε τον Μάιο του 2018 και έχει ως στόχο την αύξηση των εκπαιδευτικών δράσεων μεταξύ των μελών της. Εκτός της Ελλάδας στην πρωτοβουλία συμμετέχουν η Αυστραλία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία και η Σλοβενία.