Η κρίση στην Ουκρανία θα πρέπει να λειτουργήσει ως «εγερτήριο σάλπισμα» για την ΕΕ, τόνισε ο πρεσβευτής της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Πατρίκ Μεζονάβ, απευθυνόμενος στα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Προσκληθείς να ενημερώσει, για τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της γαλλικής Προεδρίας τού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Μεζονάβ μίλησε για την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ αλλά και της «κάλυψης του χαμένου χρόνου στον τομέα της Άμυνας».

Αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση, ο Γάλλος διπλωμάτης είπε ότι «πρέπει να λειτουργήσει ως συναγερμός, ένα wake-up call, ένα ξύπνημα, όπως λένε οι αγγλοσάξονες για κάποια κράτη μέλη και για την Ευρωπαϊκή Ένωση εν τω συνόλω». Ήρθε η ώρα για τους Ευρωπαίους «να αποχωριστούν την αφέλεια» είπε ο Γάλλος πρέσβης και συνέχισε: Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας θεσμός που αφορά τον καιρό της ειρήνης. Ήταν το αποτέλεσμα πολέμων στην ήπειρό μας, ώστε να μην επαναληφθούν. Οι αξίες μας, όμως, η προστασία των συνόρων, ο σεβασμός στα δικαιώματα του ανθρώπου, πιστέψαμε ίσως ότι αυτά ήταν ζητήματα αυτονόητα αρκετά, για να αποχωριστούμε το φάντασμα του πολέμου σε ευρωπαϊκό έδαφος.

«Ίσως ήταν ένα ιστορικό σφάλμα, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένα κράτη-μέλη, για τα οποία ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί ένα σοκ της πραγματικότητας» επισήμανε, προσθέτοντας ότι αυτό συνέβη «τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι ήταν έτοιμοι να συμφωνήσουν για τη Στρατηγική Πυξίδα, η οποία υιοθετήθηκε ομόφωνα. […] Στη βάση των αναλύσεων αυτών των απειλών, που περιλαμβάνονται στη Στρατηγική Πυξίδα, θα μπορέσουμε να καθορίσουμε και τα μέσα που χρειαζόμαστε, και όχι μόνο στον τομέα της άμυνας, διότι υπάρχει και μια οικονομική πτυχή που έχει μεγάλη σημασία, για να ανταπεξέλθουμε σε αυτές τις απειλές. Και φυσικά, η ουκρανική αυτή κρίση μάς ευαισθητοποιεί ως προς την ανάγκη να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο στον τομέα της άμυνας» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μεζονάβ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ είναι το πλαίσιο της συλλογικής μας ασφάλειας, «και ταυτόχρονα θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και πραγματιστές και να θεωρήσουμε ποια είναι τα ίδια τα θεμέλια αυτής της συλλογικής ασφάλειας. Να δούμε πώς εξελίσσεται ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτή την περιοχή και να αντλήσουμε ορισμένα διδάγματα μαζί. Και νομίζω ότι δεν πρέπει να παίξουμε ανταγωνιστικά, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, αλλά θα πρέπει να δούμε τη συμπληρωματικότητά μας. Και θα υπάρξουν καταστάσεις όπου το ΝΑΤΟ, για λόγους που γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, δεν θα μπορεί να λειτουργήσει λόγω ενός θέματος που τίθεται ανάμεσα σε ορισμένους συμμάχους. Βλέπετε, πολύ καλά, σε τι αναφέρομαι-και η Ευρωπαϊκή Ένωση δίπλα στο ΝΑΤΟ, αλλά συμπληρωματικά το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αναλάβει τις δικές του ευθύνες. Ευθύνες παντού, όπου η δική σας κυριαρχία απειλείται, όπου η δική μας ευρωπαϊκή κυριαρχία απειλείται» είπε ο πρεσβευτής της Γαλλικής Δημοκρατίας, απευθυνόμενος στα μέλη της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.

Για την ουκρανική κρίση, στο φως και της «ανακάλυψης των εγκλημάτων στην Μπούτσα», είπε επίσης ότι εκτός από μια ανθρωπιστική καταστροφή, «είναι ενδεχομένως μια διπλωματική αποτυχία. Δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε την έναρξη της σύγκρουσης αυτής. Είναι ίσως μια κρίση, που θα μας καλεί να αναθεωρήσουμε ως Ευρωπαίοι, ίσως γιατί δεν είχαμε συνειδητοποιήσει πλήρως τις συνέπειες της πτώσης του τείχους και της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης». Υπογράμμισε, δε, ότι «θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες για τη νέα αυτή δύσκολη γεωπολιτική κατάσταση. Ίσως δεν εντοπίσαμε εγκαίρως την άνοδο αυτού του αυταρχικού καθεστώτος στη Ρωσία και να ανταποκριθούμε στις συνέπειες αυτού. Ίσως κλείσαμε τα μάτια σε αυτή την άνοδο ισχύος της Ρωσίας, αν και [..] η επέμβασή της στη Γεωργία στο 2008, θα έπρεπε και τότε να έχει ξυπνήσει συνειδήσεις, αλλά και στη Συρία, στη Λιβύη, σε πολλές αφρικανικές χώρες, είτε άμεσα είτε έμμεσα, επεμβάσεις που μάλλον θα έπρεπε να έχει οδηγήσει σε μια πιο ταχεία ευαισθητοποίηση εκ μέρους των Ευρωπαίων».

Τελικά, όμως, τόνισε ο κ. Μεσονάβ, η ευρωπαϊκή αντίδραση ήταν «ομόφωνη καταδίκη, και δεν ήταν κάτι το αυτονόητο». Εξάλλου, ως προς το ζήτημα των εξαρτήσεων μας στον τομέα της ενέργειας, της βιομηχανίας των τροφίμων, εξέφρασε την πεποίθηση ότι έχει γίνει συνείδηση πως «για πολλά κράτη μέλη αντιστοιχούν σε ένα ευάλωτο σημείο για το σύνολο της ΕΕ. […] Στη σύνοδο των Βερσαλλιών (10 και 11 Μαρτίου) έγιναν επείγουσες προτάσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατ’ αρχάς για την μείωση κατά 2/3 της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το τέλος του έτους, κάτι που, θα μας επιτρέψει να αυξήσουμε την πίεσή μας στις ρωσικές αρχές» είπε ο Πατρίκ Μεζονάβ.