Το DFRLab (Atlantic Council’s Digital Forensic Research Lab), ένας οργανισμός, ο οποίος δημιουργήθηκε το 1954, στον απόηχο της δημιουργίας του ΝΑΤΟ, με στόχο την παρουσίαση μελετών και αναλύσεων για τρέχουσες συγκρούσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, παρουσίασε φωτογραφίες από το 2015 οι οποίες δείχνουν τη δράση ρωσικών UAV στην Ουκρανία, ιδιαίτερα σε αποστολές αναγνώρισης, στοχοποίησης και καθοδήγησης πυρών πυροβολικού.
Στις 22 Ιουνίου του 2015 η Ομάδα «Вконтакте» («Vkontakte» ή VK) με το προσωνύμιο «Волшебники Новороссии» («Μάγοι της Novorossiya» ή BH) ανήρτησαν, στο «Instagram» μια φωτογραφία με ένα ρωσόφωνο της Ανατολικής Ουκρανίας, μαζί με ένα ρωσικό UAV τύπου Granat-4 έτοιμο προς εκτόξευση. Δεν ήταν η πρώτη φωτογραφία που έδειχνε ένα ρωσικό UAV να δρα στην Ουκρανία, καθώς ένα τουλάχιστον UAV είχε καταρριφθεί, πριν τον Ιούνιο του 2015, από τις ουκρανικές δυνάμεις.
Κύρια αποστολή των ρωσικών UAV, όπως το Granat-4, ήταν η αναγνώριση και η κατεύθυνση πυρών πυροβολικού των ρωσόφωνων κατά του τακτικού Ουκρανικού Στρατού. Η πρώτη αναφορά κατάρριψης ρωσικού UAV τύπου Granat-4 έγινε το Νοέμβριο του 2014, κοντά στην Schastya στην περιοχή Luhansk Oblast. Η Ομάδα ΒΗ φέρεται να δημιουργήθηκε το 2014. Η έρευνας του DFRLab κατέληξε σ’ έναν λογαριασμό χρήστη με το όνομα «Mikhail Ivanov», ο οποίος έχει αναρτήσει πολλές φωτογραφίες, με τη μορφή συλλογής φωτογραφιών.
Η φωτογραφία με το Granat-4, έτοιμο προς εκτόξευση, βρίσκεται σε μια συλλογή φωτογραφιών με την ονομασία «Petrovskoe, Styla, Dokuchaevsk + Bezymennoe 2015». Με βάση αυτή την πληροφορία, υπό την υπόθεση ότι είναι αλήθεια, η έρευνας του DFRLab κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι ή από τα μέσα Ιουνίου ή από την άνοιξη του 2015, με βάση την ποσότητα της βλάστησης που φαίνεται στη φωτογραφία.
Η συγκεκριμένη συλλογή φωτογραφιών περιλαμβάνει και φωτογραφίες από το νότιο μέτωπο των συγκρούσεων στην Ανατολική Ουκρανία, από τις ακτές του Novoazovsk μέχρι τα λατομία της περιοχής Dokuchaevsk. Οι φωτογραφίες δείχνουν μια σειρά οπλικών συστημάτων όπως βαριά πολυβόλα, νάρκες, αυτόματους εκτοξευτές βομβίδων, όλμους κ.ά. Με την χρήση των γεωγραφικών πληροφοριών που δίνει η συγκεκριμένη φωτογραφία το DFRLab κατάφερε να διαπιστώσει ότι η ακριβής θέση του σημείου εκτόξευσης είναι τα περίχωρα του χωριού Styla.
Το χαρακτηριστικότερο σημείου της φωτογραφίας είναι οι παρυφές του λατομείου που φαίνονται στο φόντο, και ιδιαίτερα τα τρία επίπεδα συγκέντρωσης χώματος. Όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες η εξέχουσα επί της «Γραμμής 1» αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρήσιμη για τον εντοπισμό της θέσης. Άλλα χρήσιμα γεωγραφικά στοιχεία είναι τα όρια του πεδίου (γαλάζια γραμμή), οι πέτρες που οριοθετούν έναν δρόμο (πράσινη γραμμή) και η θέση και διάταξη των δέντρων.
Η Ομάδα ΒΗ έχει λάβει μέρος σ’ όλες τις συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία, αλλά φαίνεται ότι η συνεργασία τους με μονάδες πυροβολικού πρέπει να άρχισε ή στα τέλη του 2014 ή στις αρχές με μέσα του 2015. Ο λόγος της εμπλοκής της Ομάδας σε επιχειρήσεις υποστήριξης πυροβολικού δεν είναι γνωστός, αλλά από την έρευνα του DFRLab προέκυψε ότι η Ομάδα ΒΗ εντάχθηκε στην 3η Ανεξάρτητη Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία Πεζικού των ρωσόφωνων της Ανατολικής Ουκρανίας και συμμετείχε στη Μάχη της Debaltseve (14 Ιανουαρίου-20 Φεβρουαρίου 2015).
Επίσης, μέλη της Ομάδας ΒΗ φέρονται να συνεργάζονται και με την 7η Ανεξάρτητη Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία Πεζικού, ως τμήμα πυροβολαρχίας με ρυμουλκούμενα πυροβόλα D-30 των 122 χιλιοστών, τα οποία αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικά στη Μάχη της Debaltseve. Η συγκεκριμένη πυροβολαρχία φαίνεται να ανήκει σε Ρυμουλκούμενη Μοίρα Πυροβολικού, όπως προκύπτει από τη δημοσιευμένη συλλογή φωτογραφιών.
Η πυροβολαρχία αποτελείται από έξι D-30 όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία ή οποία προέκυψε από σχετικό video. Άλλα τέσσερα D-30 έχουν εντοπιστεί πίσω από τα δέντρα, πιθανότατα εντεταγμένα στην ίδια πυροβολαρχία.
Μεταξύ των φωτογραφιών που έχουν ενδιαφέρον είναι και επόμενη η οποία είναι από τη Μάχη της Debaltseve και προέρχεται από video. Η φωτογραφία απεικονίζει έναν ρωσόφωνο αυτονομιστή της Ανατολικής Ουκρανίας εφοδιασμένο με το σύστημα προήγησης GLONASS/GPS 14C822 GROT-M που χρησιμοποιεί ο Ρωσικός Στρατός για να κατευθύνει τις βολές πυροβολικού.
Μετά τη μάχη η Ομάδα ΒΗ μετακινήθηκε νοτιότερα στην περιοχή του Dokuchaevsk, όπου ενισχύθηκαν με όλμους των 82 και των 120 χιλιοστών. Πιθανότατα το Granat-4 της πρώτης φωτογραφίας παρείχε αναγνώριση στους συγκεκριμένους όλμους. Ο ακριβής ρόλος της Ομάδας ΒΗ δεν έχει αποσαφηνιστεί επακριβώς καθώς οι περισσότερες φωτογραφίες και τα video δείχνουν τα μέλη της Ομάδας στο σημείο βολής των πυροβόλων και όχι μακριά απ’ αυτό όπως συμβαίνει συνήθως στις ομάδες αναγνώρισης. Μια πιθανή, αλλά αναπόδειχτη, εξήγηση είναι ότι ο Ομάδα ΒΗ έλαβε τα Granat-4 πριν τη Μάχη της Debaltseve.
Είναι σαφές ότι η Μόσχα προμήθευσε με όπλα και συστήματα τους ρωσόφωνους αυτονομιστές της Ανατολικής Ουκρανίας, και όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες, τους προμήθευσε με συστήματα καθοδήγησης πυρών πυροβολικού. Και δεν είναι μόνο τα συγκεκριμένα συστήματα, καθώς η Μόσχα φέρεται να έχει ενισχύσει του ρωσόφωνους της Ανατολικής Ουκρανίας με ολόκληρες επιλαρχίες αρμάτων μάχης T-72.
Επίσης έχουν υπάρξει αναφορές για βολές πυροβολικού, από ρωσικές μονάδες, από περιοχές εντός της ρωσικής επικράτειας, στη μεθόριο με την Ουκρανία. Τέλος, υπάρχουν αναφορές για των ρωσόφωνων αυτονομιστών με Ρώσους μισθοφόρους και στρατιώτες.
Σε κάθε περίπτωση η διάθεση μεγάλης ισχύος πυρών πυροβολικού και συστημάτων καθοδήγησης πυρών αποδείχθηκε μια επιτυχημένη τακτική, ιδιαίτερα τις πρώτες ημέρες του πολέμου, η οποία έθεσε τις ουκρανικές δυνάμεις εκτός ισορροπίας, τις αιφνιδίασε με αποτέλεσμα οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές να πετύχουν σημαντικές νίκες που εδραίωσαν τις θέσεις τους.
Μετάφραση-επιμέλεια: DefenceReview.gr
© Φωτογραφίες: DFRLab