Η Thales ανακοίνωσε ότι το ραντάρ Sea Fire, το οποίο θα εξοπλίσει τις γαλλικές και τις ελληνικές φρεγάτες Belh@rra πιστοποιήθηκε από τη γαλλική Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (DGA), μετά από εκτεταμένες δοκιμές στο Saint-Mandrier, και πλέον έχει το «πράσινο φως» για εγκατάσταση στις φρεγάτες (είχε προηγηθεί, στις 19 Μαΐου, η παράδοση του πρώτου ραντάρ, από τη Thales στη Naval Group, για την εγκατάσταση στην υπό ναυπήγηση γαλλική Belh@rra). Οι δοκιμές και η αξιολόγηση διήρκεσε 18 μήνες, έγιναν στην ξηρά και περιελάμβαναν πολλαπλά σενάρια σ’ όλο το φάσμα των επιχειρησιακών ικανοτήτων και δυνατοτήτων των ραντάρ. Το Sea Fire δοκιμάστηκε κατά στόχων επιφανείας (ταχύπλοα σκάφη και μεγάλα πλοία επιφανείας), στόχων στον αέρα (αεροσκάφη, ελικόπτερα, UAV, πύραυλοι). Επίσης το ραντάρ δοκιμάστηκε σε αποστολή ταυτόχρονης έρευνας αέρος και επιφανείας σε απόσταση άνω των 100 χιλιομέτρων με κλίση 90° και με το μέγιστο ρυθμό σάρωσης.

Η παραγωγή του πρώτου Sea Fire ξεκίνησε τον Μάιο του 2018. Το Sea Fire είναι ένα ραντάρ τεχνολογίας AESA (Active Electronically Scanned Array), που λειτουργεί στη ζώνη συχνοτήτων «S». Συνδυάζει τέσσερις κεραίες σε σταθερή διάταξη. Κάθε μια μπορεί να ενεργοποιήσει 100 διαφορετικές δέσμες (Beam), κάτι που εξασφαλίζει υψηλό βαθμό ανανέωσης των δεδομένων και εξαιρετικές επιδόσεις στον τομέα της ανίχνευσης στόχων. Το Sea Fire μπορεί να παρακολουθεί 800 στόχους ταυτόχρονα, εικόνα την οποία μπορεί να μεταδώσει σε άλλα φίλια μέσα ή κλιμάκια διοίκησης, μέσω συστήματος ζεύξης δεδομένων. Το μέγιστο βεληνεκές του Sea Fire, σε λειτουργία έρευνας αέρος, είναι της τάξεως των 350 χιλιομέτρων για στόχους επιπέδου βαλλιστικού πυραύλου, αεροσκάφους μεγέθους F-16 και UAV, ενώ το μέγιστο βεληνεκές, σε λειτουργία έρευνας επιφανείας, είναι 80 χιλιόμετρα. Επίσης, μπορεί να λειτουργεί και ως σύστημα ελέγχου πυρός για τους Aster-30.

Μεγάλη μέριμνα έχει δοθεί και στην ευκολία συντήρησης του, έτσι ώστε το κόστος τους, στον κύκλο ζωής του, να είναι ανταγωνιστικό. Κάθε μια από τις τέσσερις επιφάνειες αποτελείται από 12 τμήματα και κάθε ένα από τα 12 τμήματα αποτελείται από οκτώ υπό-τμήματα. Κεραία, τμήμα και υπό-τμήμα μπορούν να αντικατασταθούν εύκολα και γρήγορα, αν παραστεί ανάγκη, ακόμα και εν πλω. Το Sea Fire έχει την ικανότητα να εντοπίζει πολλαπλούς εναέριους στόχους ταυτοχρόνως σε συνεργασία με τα Aster-30. Πρακτικά η ικανότητα αυτή πολλαπλασιάζει την ικανότητα του πλοίου να αντιμετωπίζει επιθέσεις κορεσμού. Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι η ικανότητα του Sea Fire να αποκαλύπτει στόχους με χαμηλό ηλεκτρομαγνητικού ίχνους, απόρροια των νέων τεχνολογιών που εφαρμόζονται στην κατασκευή των τεσσάρων κεραιών με στοιχεία Tx/Rx κατασκευασμένα από Νιτρίδιο του Γαλλίου.