Ο αμερικανικός ερευνητικός οργανισμός DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) ανακοίνωσε την έναρξη του προγράμματος LongShot, το οποίο αφορά στην ανάπτυξη ενός UAV εκτοξευόμενου από αεροπορική πλατφόρμα με ικανότητα μεταφοράς πολλαπλών βλημάτων αερομαχίας. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη τεχνολογιών και μέσων άρνησης αεροπορικής περιοχής σε εχθρικές δυνάμεις, αύξησης της εμβέλειας εμπλοκής των φίλιων δυνάμεων και προστασίας των φίλιων, επανδρωμένων αεροπορικών μέσων. Όπως ανακοίνωσε η DARPA, για το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν ανατεθεί συμβόλαια στην General Atomics, τη Lockheed Martin και τη Northrop Grumman, στο πλαίσιο της φάσης σχεδίασης (Phase I).

Το πρόγραμμα LongShot συνάδει απόλυτα με το δόγμα αεροπορικής υπεροχής της Αμερικανικής Αεροπορίας, ενώ συνυπάρχει με το πρόγραμμα Gremlin, επίσης της DARPA. Η κεντρική ιδέα του προγράμματος Gremlin είναι ένα μεταφορικό αεροσκάφος να λειτουργεί ως μητρικό μη-επανδρωμένων οχημάτων, να τα εκτοξεύει και να τα περισυλλέγει, από απόσταση ασφαλείας. Τα Gremlin θα λειτουργούν ως προπομπός των επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών και με τους αισθητήρες τους θα χαρτογραφούν την περιοχή ενδιαφέροντος, θα εντοπίζουν πιθανές απειλές και στόχους και θα στέλνουν στα μαχητικά αεροσκάφη πλήρη εικόνα του πεδίου μάχης, επίγειου, θαλάσσιου και εναέριου. Έτσι τα επερχόμενα μαχητικά αεροσκάφη θα γνωρίζοντας ακριβώς τι πρέπει να κάνουν, δηλαδή θα μειωθεί ο χρόνος έκθεσης τους σε απειλές.

Τι γίνεται όμως με τις εχθρικές αεροπορικές δυνάμεις, οι οποίες θα σπεύσουν για αναχαίτιση; Εδώ εμπλέκεται το πρόγραμμα LongShot. Σε ένα τυπικό σενάριο δράσης, και αφού τα Gremlin θα έχουν ολοκληρώσει την αποστολή τους και θα έχουν χαρτογραφήσει την περιοχή ενδιαφέροντος, τα μέσα του προγράμματος LongShot θα προπορεύονται της κύριας αεροπορικής δύναμης και με τα βλήματα αερομαχίας που θα διαθέτουν θα «αρνούνται» τη συγκεκριμένη περιοχή στις εχθρικές δυνάμεις. Με «καθαρούς» ουρανούς και αεροπορική υπεροχή η κύρια αεροπορική δύναμη θα εκτελεί την αποστολή της με περισσότερη ασφάλεια, αποτελεσματικότερα και πιο γρήγορα.