Η αμερικανική υπηρεσία ερευνών DARPA ανακοίνωσε ότι το Νοέμβριο του 2019 και τον Ιανουάριο του 2020 θα πραγματοποιήσει δύο (2) δοκιμές τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης σε αερομαχία. Οι δοκιμές θα πραγματοποιηθούν σε εξομοιωτή, με αεροσκάφος F-15C, στο πλαίσιο του προγράμματος AlphaDogfight Trials. Στις δοκιμές θα συμμετάσχουν οκτώ (8) ομάδες, οι οποίες θα εφαρμόσουν προηγμένους αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης σε ελιγμούς, στη διάρκεια κλειστών αερομαχιών (στο μικρό βεληνεκές).

Το πρόγραμμα AlphaDogfight Trials εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα ACE (Air Combat Evolution), επίσης της DARPA. Το πρόγραμμα ACE αφορά στη έρευνα διαδικασιών αυτοματισμού παραμέτρων της αερομαχίας, μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Οι διαδικασίες αυτές θα αφορούν σε επίπεδο γενικών και κοινών εντολών, έτσι ώστε να μειωθεί ο φόρτος εργασίας του πιλότου και να ασχολείται μόνο με κρίσιμες αποφάσεις, που επηρεάζουν το αποτέλεσμα της αερομαχίας.

Στη διάρκεια των δοκιμών οι αερομαχίες θα γίνονται ένας με έναν. Ο αντίπαλος θα ελέγχεται από τον εξομοιωτή. Ο βαθμός δυσκολίας θα είναι διαφορετικός στις δύο δοκιμές, με δυσκολότερο επίπεδο αυτό της δεύτερης δοκιμής. Μια τρίτη δοκιμή θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2020.