Η χρήση των τηλεχειριζόμενων αντιαρματικών ναρκών RAAM από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ήταν η αιτία για τις βαριές απώλειες του ρωσικού στρατού κοντά στο Ουγκλεντάρ, στην περιοχή Ντονέτσκ, αναφέρει σε αναφορά του για την Ουκρανία το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Το RAAM (Remote Anti-Armor Munition) είναι ένα βλήμα που διασκορπίζει εξ αποστάσεως αντιαρματικές νάρκες έως και 17 χιλιόμετρα μακριά από μια μονάδα μάχης, δημιουργώντας γρήγορα ένα ναρκοπέδιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ουκρανικός στρατός διασκόρπισε νάρκες μπροστά και πίσω από τις προελαύνουσες ρωσικές μονάδες, προκαλώντας χάος καθώς υποχωρούσαν, αναφέρει το υπουργείο.

Σύμφωνα με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας «επιδίωξε επίμονα» την επιτυχία στο Ουγκλεντάρ για να αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, η οποία σημείωσε επιτυχίες στο Μπαχμούτ. Αυτή είναι η μόνη ρωσική επιτυχία που έχει επιδειχθεί τους τελευταίους μήνες, σημειώνεται στην αναφορά.

Την προηγούμενη ημέρα, η ουκρανική ειδησεογραφική πύλη Censor.net δημοσίευσε λεπτομερείς χάρτες των μαχών κοντά στο Ουγκλεντάρ από τον Απρίλιο του 2022. «Αν πάρουμε τη γραμμή του μετώπου από τον Απρίλιο του 2022 και τον Μάρτιο του 2023, η προέλαση των κατακτητών είναι μόλις 2 χιλιόμετρα κοντά στο χωριό Νικόλσκογιε», γράφει ο εν λόγω ιστότοπος.