Το Πολεμικό Ναυτικό της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι απέσυρε από την ενεργό υπηρεσία το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) HMAS «Success», καθώς και τη φρεγάτα HMAS «Newcastle» κλάσης «Adelaide» (τύπου «Oliver Hazard Perry»). Το ΠΓΥ «Success» ανήκει στην κλάση «Durance», η οποία υπηρετεί ως πλοίο διοίκησης και γενικής υποστήριξης στη Γαλλία, την Αργεντινή και τη Σαουδική Αραβίας. Εντάχθηκε σε υπηρεσία με το Αυστραλιανό Ναυτικό το 1986, κι έχει συμμετάσχει στον πόλεμο του Κόλπου το 1991, καθώς και στο Ανατολικό Τιμόρ το 1999. Έχει εκτόπισμα 17.800 τόνους (πλήρες), κι επανδρώνεται από 160 αξιωματικούς και ναύτες.

Η περίπτωση του HMAS «Success» θα μπορούσε να εξεταστεί από το ΠΝ, υπό την προϋπόθεση ότι το πλοίο βρίσκεται σε καλό επίπεδο και το κόστος απόκτησης δεν είναι απαγορευτικό. Πρόκειται για πλοίο ηλικίας 33 ετών, τη στιγμή που τα ΠΓΥ «Αξιός» και «Αλιάκμων» του ΠΝ είναι πλοία ηλικίας 51 ετών. Η πιθανή απόκτηση του HMAS «Success» θα επέτρεπε την απόσυρση και των δύο (2) πλοίων, καθώς η χωρητικότητα του σε φορτία υπερβαίνει τη χωρητικότητα του «Αξιού» και του «Αλιάκμονα».

Συγκεκριμένα τα δύο (2) εν υπηρεσία ελληνικά ΠΓΥ μεταφέρουν, συνολικά, 3.000 τόνους καύσιμα και λιπαντικά, πυρομαχικά, τορπίλες και κατευθυνόμενα βλήματα, πόσιμο νερό, ανταλλακτικά, υγειονομικό υλικό και άλλα αναλώσιμα. Το HMAS «Success» μπορεί να μεταφέρει 8.707 τόνους πετρελαίου, 975 τόνους αεροπορικού καυσίμου, 250 τόνου πυρομαχικών, 116 τόνους πόσιμου νερού, 95 τόνους ναυτικών όπλων και ανταλλακτικών και 57 τόνους αναλώσιμων υλικών.

Πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια δυνητικά καλή ευκαιρία για το ΠΝ να κάνει μια διερευνητική επαφή με την Αυστραλία και τεχνικό κλιμάκιο του ΠΝ να δει το πλοίο και να αποφανθεί για την κατάσταση του. Σε περίπτωση που το πλοίο βρίσκεται σε καλή κατάσταση, πιστεύουμε ότι η προμήθεια του θα λειτουργούσε θετικά, καθώς το ΠΝ θα αποκτούσε ένα ΠΓΥ νεότερο κατά 18 χρόνια, σε σχέση με τα δύο (2) παλαιότερα πλοία που βρίσκονται σε υπηρεσία από το ΠΝ, ικανό να μεταφέρει πολλαπλάσιο φορτίο, σε σχέση με τα δύο εν ενεργεία πλοία του ΠΝ.

Σχετικά με τη φρεγάτα HMAS «Newcastle», υπενθυμίζουμε ότι το ΠΝ (Πολεμικό Ναυτικό) είχε εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτηση δύο (2) φρεγατών κλάσης «Adelaide», αλλά τελικά δεν προχώρησε σε σχετική απόφαση. Ο λόγος της απόρριψης της λύσης των «Adelaide» ήταν ότι η Αυστραλία δεν είχε πρόθεση να συμπεριλάβει στο πακέτο τα βλήματα αεράμυνας SM-2 Block.3A και ESSM.

Στις 19 Δεκεμβρίου του 2018, στη διάρκεια προγραμματισμένης ενημέρωσης, προς τους διαπιστευμένους συντάκτες του ΥΠΕΘΑ, από τον Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, τότε Α/ΓΕΕΘΑ, το κόστος για τα δύο (2) πλοία ήταν € 180 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων και των όπλων τους. Η HMAS «Newcastle» καθελκύστηκε το 1989 κι ανέλαβε επιχειρησιακά καθήκοντα το 1993. Έχει πλήρες εκτόπισμα 4.200 τόνους κι επανδρώνεται από 176-220 αξιωματικούς και ναύτες.