Στη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης «IDEX 2023» η γαλλική ARQUUS παρουσίασε το τακτικό όχημα VBL Mk.3 (Véhicule Blindé Léger) σε αντιαρματική έκδοση με βλήματα Akeron-MP. Το VBL Mk.3 είναι η τελευταία και η πιο σύγχρονη έκδοση του VBL. Ουσιαστικά πρόκειται για την έκδοση VBL Ultima, με την οποία αναβαθμίζει τα συγκεκριμένα οχήματα ο Γαλλικός Στρατός. Στην έκθεση «IDEX 2023» το VBL Mk.3 παρουσιάστηκε με τον τηλεχειριζόμενο πύργο Hornet, με μονό εκτοξευτή αντιαρματικών βλημάτων Akeron-MP και πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών.

Υπενθυμίζουμε ότι η Γαλλία βρίσκεται σε φάση αναβάθμισης 800 VBL στο επίπεδο VBL Ultima (οι παραδόσεις έχουν ξεκινήσεις και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2030 και στη συνέχεια θα αντικατασταθούν από νέα οχήματα). Το πρόγραμμα αναβάθμισης των VBL δεν αφορά μόνο στην αναβάθμιση των οχημάτων, αλλά και στην γενική επιθεώρηση και επισκευή τους, έτσι ώστε να αποκατασταθούν οι εργοστασιακές τους προδιαγραφές και επιδόσεις και παράλληλα να ενσωματώσουν νέα συστήματα.

Η αναβαθμισμένη έκδοση Ultima περιλαμβάνει την εγκατάσταση του νέου και ισχυρότερου πετρελαιοκινητήρα PSA DW10F μέγιστης ισχύος 130 ίππων, στη θέση του παλαιότερου Peugeot XD 3T των 95 ίππων, την εγκατάσταση νέου συστήματος μετάδοσης κίνησης, νέου συστήματος πέδησης και νέου συστήματος ανάρτησης και στους τέσσερις τροχούς. Ο ισχυρός κινητήρας θα αυξήσει τη μέγιστη ταχύτητα του οχήματος στα 95 χιλιόμετρα την ώρα, καθώς και την αύξηση της δυνατότητας μεταφοράς βάρους στα 5.100 κιλά. Επίσης, τα VBL Ultima ενσωματώνουν το νέο σύστημα πληροφοριών μάχης SICS (Scorpion Combat Information System) και νέα συστήματα επικοινωνιών.