Η «αντιρωσική πορεία» που έχει πάρει η Ιαπωνία καθιστά αδύνατη την επανέναρξη των συνομιλιών για τη σύναψη συμφωνίας ειρήνης με τη Ρωσία, δήλωσε ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Επισήμως, η Μόσχα και το Τόκιο δεν έχουν τερματίσει ως ακόμη και σήμερα τις εχθροπραξίες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, εξαιτίας της διαφοράς τους για νησιά που είχε καταλάβει ο σοβιετικός στρατός καθώς η σύρραξη όδευε προς το τέλος της, σε μικρή απόσταση από το Χοκάιντο, το βορειότερο νησί του αρχιπελάγους. Τα νησιά ονομάζονται Κουρίλες στη Ρωσία και Βόρειες Περιοχές στην Ιαπωνία.

«Είναι απόλυτα προφανές πως είναι αδύνατον να συζητήσουμε την υπογραφή τέτοιου εγγράφου (σ.σ. συμφωνίας ειρήνης) με ένα κράτος το οποίο υιοθετεί απροκάλυπτα μη φιλικές θέσεις και (…) διατυπώνει άμεσες απειλές εναντίον της χώρας μας», είπε ο κ. Ρουντένκο. «Δεν βλέπουμε καμιά ένδειξη πως το Τόκιο απομακρύνεται από την αντιρωσική του πορεία ή ότι κάνει την παραμικρή προσπάθεια να διορθώσει την κατάσταση», πρόσθεσε. Η Μόσχα αποσύρθηκε από τις συνομιλίες τον Μάρτιο του 2022, μετά την επιβολή κυρώσεων από την Ιαπωνία στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου. Η ιαπωνική κυβέρνηση αντέδρασε με οργή στην κίνηση, που χαρακτήρισε «άδικη» και «εντελώς απαράδεκτη».

Εξάλλου, ο κ. Ρουντένκο επαναβεβαίωσε πως η Ρωσία υποστηρίζει την «ενιαία Κίνα» και τις θέσεις του Πεκίνου στο ζήτημα της Ταϊβάν. «Το Πεκίνο γνωρίζει άριστα πως η ρωσική πλευρά υποστηρίζει σταθερά τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας», ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας. «Ξεκινάμε από το γεγονός πως υπάρχει μόνο μια Κίνα, η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας είναι η μοναδική νόμιμη αντιπρόσωπος όλης της Κίνας, και η Ταϊβάν αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της».