Η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία (USAF) ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε τις δοκιμές του βλήματος JSM (Joint Strike Missile), έκδοση του NSM (Naval Strike Missile), επί μαχητικού αεροσκάφους F-16. Οι δοκιμές έγιναν από την 412η Πτέρυγα Δοκιμών και την 416η Μοίρα Δοκιμών.

Το βλήμα JSM της νορβηγικής Kongsberg σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε ως βλήμα κατά πλοίων, αλλά και κατά στόχων εδάφους, για χρήση από τα αεροσκάφη F-35A Lighting II. Στη διάρκεια του προγράμματος όμως, αποφασίστηκε, πριν να πιστοποιηθεί στα F-35A, να πιστοποιηθεί πρώτα στα F-16, για επιχειρησιακούς, αλλά και εμπορικούς λόγους.

Οι δοκιμές του JSM, στο έδαφος, ξεκίνησαν το 2015. Οι πτητικές δοκιμές ξεκίνησαν λίγο αργότερα. Αρχικά δοκιμάστηκε η πτητική συμπεριφορά του βλήματος. Στη συνέχεια δοκιμάστηκε η ομαλή λειτουργία του κινητήρα και των συστημάτων πλοήγησης. Σύμφωνα με την USAF οι δοκιμές κατέδειξαν ότι το βλήμα μπορεί να πραγματοποιεί πτήσεις μικρής, μέσης ή μεγάλης διάρκειας χωρίς αστοχίες του κινητήρα, ενώ μπορεί να πετά και να πλοηγείται πάνω από διαφορετικά εδάφη, από πλευράς γεωγραφίας.

Οι τελευταίες δοκιμές αφορούσαν την προσβολή στόχων, όπου ο JSM κινούνταν αδρανειακά μέχρι την τερματική φάση. Στην τερματική φάση το βλήμα ενεργοποιούσε όλα τα διαθέσιμα συστήματα πλοήγησης και λογισμικού, ενώ πέτυχε όλους τους προβλεπόμενους στόχους. Επόμενος στόχος η πιστοποίηση του βλήματος στα αεροσκάφη F-35.