Τη στιγμή που όλοι μας σε Λευκωσία και Αθήνα είμαστε απασχολημένοι με τα δικά μας, δηλαδή με την επιθετικότητα της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας, ίσως διέφυγε στους περισσοτέρους από μας ότι για την Τουρκία-άρα και για μας-το σημαντικότερο ζήτημα είναι η ίδρυση και λειτουργία de facto από το 2012 του αυτόνομου κουρδικού κράτους στη Β. Συρία, με την φανερή υποστήριξη των ΗΠΑ.

Γράφει ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ για το PONTOS NEWS

Είναι σοβαρό για την Τουρκία γιατί αν τελικά αναγνωριστεί και de jure στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση της Συρίας, τότε η ίδια γνωρίζει καλύτερα από τον καθέναν ότι το τρίτο αυτόνομο κουρδικό κράτος-το πρώτο ιδρύθηκε από το 1992 στο Β. Ιράκ και πάλι με την υποστήριξη των ΗΠΑ-αμέσως μετά θα ιδρυθεί στην τουρκική επικράτεια, με ό,τι σημαίνει αυτό για την περιβόητη «αδιάσπαστη ενότητα του τουρκικού έθνους και κράτους».

Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που η Τουρκία εκβίασε τις ΗΠΑ να αλλάξουν πολιτική και να εγκαταλείψουν τους Κούρδους, και όταν ο εκβιασμός δεν έπιασε, στράφηκε προς τη Ρωσία.

Το τελευταίο διάστημα για άλλη μια φορά ο τουρκικός στρατός έκανε σχέδια για εισβολή στην περιοχή ανατολικά του Ευφράτη, όπου λειτουργεί το αυτόνομο κουρδικό κράτος, ενώ ο ίδιος ο Ερντογάν δήλωνε μόλις πριν λίγες ημέρες ότι θα εισβάλει στη Β. Συρία και δεν θα ρωτήσει κανέναν.

Μάλιστα όλη αυτή η επιχείρηση συνοδεύτηκε από ορυμαγδό πρωτοσέλιδων δημοσιευμάτων, μια επιχείρηση προετοιμασίας της τουρκικής κοινής γνώμης και άσκησης ψυχολογικού πολέμου σε Κούρδους και Αμερικανούς, μια επιχείρηση που αξίζει πλήρους ανάλυσης από τους Έλληνες επιτελείς για να ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε όταν έλθει η σειρά μας.

Μάλιστα, ο τουρκικός Τύπος έγραψε ότι στρατιωτικές πηγές δήλωναν ότι η επιχείρηση θα αρχίσει αμέσως μετά τις 11 Αυγούστου, που αρχίζει η Γιορτή της Θυσίας (Κουρμπάν Μπαϊραμί).

Αμέσως μετά από αυτές τις δηλώσεις του Ερντογάν αλλά και του τουρκικού ΥΠΕΞ, οι ΗΠΑ ζήτησαν επείγουσα σύσκεψη στρατιωτικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών στην Άγκυρα, για να συζητήσουν το θέμα της «Ζώνης Ασφαλείας».

Την πρώτη μέρα, Δευτέρα 5 Αυγούστου, οι συζητήσεις απέβησαν άκαρπες, όπως έγραψε ο τουρκικός Τύπος. Έμενε η επόμενη ημέρα.

Την Τρίτη το πρωί, ακριβώς την ώρα που ξεκινούσε ο δεύτερος γύρος των συζητήσεων, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε από την Ιαπωνία όπου βρισκόταν ότι μια μονομερής επιχείρηση της Τουρκίας στη Β. Συρία είναι απαράδεκτη, και αν τελικά η Τουρκία αποπειραθεί να το πράξει, οι ΗΠΑ θα την εμποδίσουν.

Αυτό ήταν. Η λέξη κλειδί ήταν «θα εμποδίσουν» την επιχείρηση, που σημαίνει άσκηση βίας.

Την επομένη, Τετάρτη 7 Αυγούστου, αν και ο τουρκικός Τύπος έγραψε ότι οι συνομιλίες απέβησαν άκαρπες, ανακοινώθηκε ότι ΗΠΑ και Τουρκία συμφώνησαν στην ίδρυση κοινού κέντρου επιχειρήσεων, από το οποίο θα συντονίζονται οι ενέργειες που αφορούν τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας, ενώ ο Ερντογάν κατέβασε τους τόνους σαν να μην ήταν αυτός που κομπορρημονούσε λίγες μέρες πριν ότι «θα εισβάλουμε και δεν θα ρωτήσουμε κανέναν».

Πολλές τουρκικές εφημερίδες, των φιλοκυβερνητικών συμπεριλαμβανομένων, μιλούν για άλλη μια επιχείρηση εξαπάτησης της Τουρκίας από τις ΗΠΑ, ενώ οι πολιτικοί του κυβερνητικού σχήματος δηλώνουν ότι «ελπίζουν να μην είναι έτσι».

Όμως καλό είναι να δούμε τι λέει για το θέμα ένας Τούρκος ανώτατος αξιωματικός, που εκτέλεσε κρίσιμα καθήκοντα στη Συρία:

«Η Ζώνη Ασφαλείας είναι ένα όνειρο»-Εφ. Cumhuriyet

Ο ταξίαρχος ε.α. Ερντάλ Σενέρ, που διατέλεσε διοικητής Διακλαδικής Δύναμης Ειδικής Αποστολής στις επιχειρήσεις κατάληψης της Αλ Μπαμπ και του Αφρίν, στη ΒΔ Συρία, και αποστρατεύθηκε αναιτίως πριν από μία εβδομάδα, είπε: «Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψουν την καταστροφή του PKK/PYD. Πίσω από κλειστές πόρτες κατάφεραν να ακυρώσουν την επιχείρηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ανατολικά του Ευφράτη. Η ανακοίνωση για το κοινό κέντρο επιχειρήσεων και τη ζώνη ασφαλείας, έγινε για να ρίξουν τους τόνους στην κοινή γνώμη».

Ο Σενέρ μίλησε στην Cumhuriyet για το θέμα και είπε: «Μιλάμε με τις ΗΠΑ εδώ και έναν χρόνο για την επιχείρηση αυτήν. Οι ΗΠΑ έδωσαν στο PKK/PYD 10.000-15.000 φορτηγά TIR γεμάτα με όπλα και πυρομαχικά. Με αυτά εξοπλίστηκε ένας κανονικός στρατός. Από τη μια μιλούσε μαζί μας και από την άλλη ενίσχυε το PKK/PYD. Εμείς είπαμε να εξαλείψουμε μόνοι μας το πρόβλημα και μετακινήσαμε στην περιοχή 5-10 ταξιαρχίες κομάντο. Από τον Δεκέμβριο άρχισε να γίνεται αυτό. Προχθές μας είπαν ότι αποφασίστηκε να ιδρυθεί κοινό κέντρο επιχειρήσεων, για τη ζώνη ασφαλείας που θα δημιουργηθεί. Αυτό σημαίνει ότι δεν μας επέτρεψαν να κάνουμε την επιχείρηση που εμείς σχεδιάσαμε και αποφασίσαμε. Τα άλλα είναι για να πέσει η πίεση στην κοινή γνώμη. Δεν μας άφησαν να κάνουμε την επιχείρηση, επειδή θέλουν να προστατέψουν το PKK/PYD».

Συνεχίζοντας ο Σενέρ είπε:

«Οι ΗΠΑ δεν το έχουν χωνέψει ότι κάναμε τις επιχειρήσεις “Ασπίδα του Ευφράτη” στην Αλ Μπαμπ και “Κλάδος Ελαίας” στο Αφρίν χωρίς να τους ρωτήσουμε. Τώρα μας λένε δεν έχετε δικαίωμα να κάνετε εδώ επιχείρηση, και δίνουν και ένα μήνυμα στη Ρωσία. Μας ξεγελάνε με το κοινό κέντρο επιχειρήσεων. Αυτή η συμφωνία δεν εξυπηρετεί τα δικά μας συμφέροντα, αλλά των ΗΠΑ. Μας λένε ότι θα κάνουμε κοινή επιχείρηση και κοινές περιπολίες. Τα ίδια μας είπαν για την Ιεράπολη/Μένπετζ και δεν μας άφησαν να μπούμε ούτε μια φορά στην πόλη. Τώρα μας λένε για μια ζώνη ασφαλείας 30-40 km. Παραμύθια. Ο δρόμος το PKK/PYD και την ίδρυση κουρδικού έχει ανοίξει».

Ο Σενέρ είπε ότι είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς ποια θα είναι η απάντηση της Ρωσίας σε όλα αυτά, και συνέχισε:

«Η Ρωσία κέρδισε πολλά στη Συρία. Απέκτησε αεροπορική και ναυτική βάση και έκανε πράξη ένα όνειρο αιώνων να κατέβει στις θερμές θάλασσες. Η Ρωσία θεωρεί τις ΗΠΑ και την Τουρκία ως δυνάμεις κατοχής στη Συρία. Η Τουρκία στην πραγματικότητα έχει παγιδευτεί στο βάλτο της Συρίας».

Αυτά είπε ο ταξίαρχος, αυτά έγιναν μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας, αυτή είναι η πρακτική που ακολουθεί η Τουρκία και αυτή είναι η διαπραγματευτική της ισχύς.

Τροφή για ανάλυση, αξιολόγηση και σκέψη για τα στρατηγικά μυαλά της Ελλάδας.

Καλό Δεκαπενταύγουστο.

ΠΗΓΗ: PONTOS NEWS

Comments

 1. Δεν αμφιβάλλει κανείς, ότι οι ΗΠΑ, θα φέρουν την γείτονα χώρα εκεί που θέλουν. Και θα παίξει το ρόλο που λίγο πολύ θέλουν. Τίποτα λιγότερο, όμως και τίποτα περισσότερο. Τι θέλει ο κάθε ηγετίσκος, ούτε καν το ακούν. Η διαφορά είναι ότι θα τους πάρει περισσότερο χρόνο.

  1. Μακάρι να γίνει αυτό που υπονοείται από το άρθρο. Το οποίο όμως δεν αναιρεί την πολιτική υποταγής που ακολουθείται από τις ελληνικές κυβερνήσεις σε σχέση με τις τουρκικές και σκοπιανές διεκδικήσεις, που μπορεί να συνοψιστεί με τη φράση «ναι σε όλα». Αν δεν αλλάξουμε πολιτική δεν θα έχουμε και την δυνατότητα να εκμεταλευτούμε την ατυχία, την αποτυχία, την αδυναμία ή την ήττα των εχθρών και των αντιπάλων μας. Αφού εμείς θα έχουμε ήδη ηττηθεί με την εκ των προτέρων άνευ όρων παράδοση μας. Αντίθετα το σενάριο του ελληνικού ανταλλάγματος στην Τουρκία για την ίδρυση κουρδικού κράτους στη Μ. Ανατολή, όλο ενισχύεται από τις ειδήσεις που ακούμε για μυστικές συνομιλίες της κυβέρνησης για συνεκμετάλευση του Αιγαίου/Κύπριακής ΑΟΖ. Οι φίλοι και σύμμαχοι με το «στρατηγικό διάλογο» θέλουν να μας αναβαθμίσουν στην περιοχή ή μας έτοιμάζουν για Ιφιγένεια; Και για να μην ξεχνάμε και στην προηγούμενη χώρα που υπηρέτησε ο κύριος πρέσβης (που θεωρείται άνθρωπος ειδικών αποστολών) είναι τώρα τριχοτομημένη.
   Η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει ανοίγματα αλλού καθώς το καθεστώς Τσίπρα ότι ερίσματα υπήρχαν προς τη Ρωσία (έστω ιδιοτελώς και υποκριτικά φίλη μας και της Κύπρου) τα κατέστρεψε με εντυπωσιακό τρόπο. Η δε Ρωσία έχει πλέον επιλέξει για δικούς της λόγους την πλήρη ταύτιση με την Τουρκία. Η Γερμανία είναι τουρκόφιλη μέχρι το τελευταίο μόριο της όπως και η Αγγλία. Κάτι που φάνηκε στη στάση τους κατά τη συζήτηση για τις ευρωπαικές κυρώσεις έναντι της Τουρκικής πειρατείας στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Γαλλία ίσως μπορεί να βοηθήσει λόγω επιθυμίας της να αναβαθμίσει την παρουσία της στην περιοχή, πρότεινε να στείλει και φρεγάτες στο Αιγαίο, αλλά θα εξαρτηθεί και από τα ανταλλάγματα που θέλει για τη βοήθεια. Γενικά η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και οι αποφάσεις που θα ληφθούν τώρα θα καθορίσουν το μέλλον για πολλές δεκαετίες.
   Από δηλώσεις και κινήσεις της ελληνικής πολιτικής ελίτ, και την νέας πλέον κυβέρνησης δεν μπορώ να είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος. Η διαφωνία του ελληνικού λαού και των κομμάτων ειδικά σε θέματα εθνικά, άμυνας και εξωτερικής πολιτικής είναι εντυπωσιακή και δε νομίζω να παρατηρείται σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Προσωπική μου εντύπωση είναι ότι το σχίσμα ανάμεσα στον ελληνικό λαό και τις κυβερνήσεις του παραμένει ακέραιο και ίσως να διευρύνεται σιγά σιγά. Ένα σχίσμα που ξεκινάει από τη δολοφονία του Καποδίστρια και την εγκαθίδρυση της Βαυαροκρατίας στην Ελλάδα και συνεχίζεται έως τις μέρες μας.

 2. Θυμάσαι εναν χάρτη που μας εδειξες στην Αλεξανδρούπολη;;; Με τον Γιάννη στην εταιρεία του φίλου σου;;
  Εκεί βλέπω ότι τους οδηγούν….

 3. Ανεξάρτητα με το τι κάνει η Τουρκία (Η Τουρκία προετοιμάζεται για πόλεμο) η Ελλάδα πρέπει να είναι δυνατή. Κάτι το οποίο όμως δεν βλέπουμε με την αδιαφορία να κρατάει σχεδόν μια δεκαετία και τους πολιτικούς «ηγέτες» της χώρας να μας λιβανίζουν με δηλώσεις περι ελληνικών συνόρων που είναι και ευρωπαικά και ελληνοτουρκική, δηλώσεις που πρέπει να μας ανησυχούν σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι η δεκαετής απραξία.
  Η Ελλάδα μπορεί και σήμερα με λίγα χρήματα για την ενίσχυση κυρίως του πυραυλικού πυροβολικού των Δωδεκανήσων, να κόψει μαχαίρι κάθε σκέψη των Τούρκων για επιθετική ενέργεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *