Σε ακόμη μια αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρά η Αγκυρα, καθώς στέλνει το πλοίο «Τσεσμέ» για έρευνες.
Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες, οι έρευνες θα ξεκινούν από τα νότια της Κύπρου και θα φθάνουν ώς το Βόρειο Αιγαίο.
«Η NAVTEX»
Με τη NAVTEX υπ’ αριθμόν 1414/18 που εκδόθηκε από τον υδρογραφικό σταθμό Αττάλειας, οι Τούρκοι προαναγγέλλουν έρευνες από το «Τσεσμέ» σε τρία σημεία εντός της κυπριακής ΑΟΖ, δύο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στα διεθνή ύδατα νότια του Καστελλόριζου και εν συνεχεία σε τρία σημεία εντός του Αιγαίου και συγκεκριμένα νοτιοδυτικά της Τήλου, βόρεια της Ικαρίας και δυτικά της Λέσβου.
«To Τσεσμέ, οι δηλώσεις Τσαβούσογλου και η αντίδραση της Αθήνας»
Σύμφωνα με τα προαναφερόμενα προκύπτει εύλογη απορία σχετικά με το εύρος των δραστηριοτήτων που θα καλύψει το «Τσεσμέ», καθώς όπως εύκολα μπορεί να διαπιστωθεί, είναι αδύνατον το τουρκικό πλοίο, να πραγματοποιήσει έρευνες σε οκτώ σημεία που εκτείνονται σε μια απόσταση αρκετών εκατοντάδων μιλίων. Επομένως έχουμε να κάνουμε με μια ακόμη προσπάθεια της Τουρκίας να καταστήσει σαφές τις «αλυτρωτικές επιδώξεις της σε Αιγαίο και Κύπρο»,
Η ελληνική πλευρά, έχει θέσει επί τάπητος αρκετά σενάρια αντιμετώπισης του διάπλου του «Τσεσμέ», έχοντας ως κύριο στοιχείο την υπενθύμιση ότι το τουρκικό πλοίο βρίσκεται σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Να σημειωθεί, ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε μια ακόμη ακραία δόση τουρκικού φονταμενταλισμού, δήλωσε ότι «το δεύτερο γεωτρύπανο που προμηθεύτηκε η Αγκυρα δεν θα ξεκινήσει τις δραστηριότητές του στη Μαύρη Θάλασσα, όπως είχε αναγγελθεί νωρίτερα το 2018, αλλά στην Ανατ. Μεσόγειο.»
Αυτό σύμφωνα με τον υπουργό εξωτερικών, σημαίνει πως « η νέα γεώτρηση θα γίνει άμεσα, εντός του Ιανουαρίου.»
Τέλος και σε άμεση σχέση με την ακριβή τοποθεσία, ο κ. Τσαβούσογλου έκανε λόγο για γεωτρήσεις εντός της τουρκικής ΑΟΖ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «για να μην υπάρξει στρίμωγμα ξεκινάμε και εμείς τις γεωτρήσεις σε εκείνες τις περιοχές που βρίσκονται μέσα στη δική μας ΑΟΖ, την οποία έχουμε καταχωρίσει στα Ηνωμένα Εθνη. Υπάρχουν και οι περιοχές που μας έχει προσκαλέσει η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (σ.σ. ΤΔΒΚ αποκαλείται από τους Τούρκους το ψευδοκράτος), βορείως της “ΤΔΒΚ”. Ξεκινάει από την περιοχή της Καρπασίας και μάλιστα από τα βόρεια κατεβαίνει προς την πλευρά της Τουρκίας και από τα ανατολικά προς τα κάτω. Και υπάρχει και η δική μας ΑΟΖ».
Να σημειωθεί, ότι το «Τσεσμέ» ξεκίνησε χθες από την Αλεξανδρέττα προς την Κωνσταντινούπολη και η πορεία του αναμένεται να ολοκληρωθεί μεθαύριο στις 30 Δεκεμβρίου, με τα ερωτήματα σχετικά με την δράση της κυπριακής αλλά και της ελληνικής πλευρά να είναι αρκετά.
Θα σταθεί στο ύψος της η ελληνική πλευρά ή θα περιοριστεί σε δηλώσεις κατευνασμού αφήνοντας την κυπριακή πλευρά, να επωμιστεί όλο το βάρος ενός «διπλωματικού πολέμου», ο οποίος μέρα με την ημέρα και υπό το φως καινούργιων ανακαλύψεων φαίνεται να κλιμακώνεται.;