Η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (ΕΚΑΜ) ανταποκρίθηκε από πρώτη στιγμή στα γεγονότα του Έβρου. Η ΕΚΑΜ αναπτύχθηκε στη περιοχή των Καστανιών και συνέβαλε καθοριστικά στην ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών. Οι ομάδες της ΕΚΑΜ ήρθαν αντιμέτωπες με περιβάλλον υβριδικού πολέμου και ασύμμετρων απειλών. Δέχθηκαν ανελέητο χημικό πόλεμο από τη Τουρκική Αστυνομία και Στρατοχωροφυλακή, δυνάμεις οι οποίες προσπαθούσαν να διασπάσουν τον ελληνικό κλοιό το δυνάμεων ασφαλείας.

Οι άνδρες της ΕΚΑΜ εγγύς του τελωνείου των Καστανιών κυριολεκτικά στη πρώτη γραμμή.

Οι ομάδες της ΕΚΑΜ αναπτύχθηκαν εκτελώντας σωρεία αποστολών όπως περίπολα, ενέδρες, κάλυψη των υπολοίπων αστυνομικών με ελεύθερους σκοπευτές, συνεργασία με την Αυστριακή Αντιτρομοκρατική μονάδα ΕΚΟ COBRA καθώς και τις λοιπές αστυνομικές δυνάμεις. Ο ρόλος και η σημασία των δυνάμεων της ΕΚΑΜ υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικός και ουσιώδης ως προς τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο και ειδικότερα στις Καστανιές.

Επίλεκτοι αστυνομικοί της ΕΚΑΜ εξοπλισμένοι με συσκευές και όργανα νυχτερινής παρατήρησης και σκόπευσης ανέλαβαν τη φύλαξη ευπαθών μονοπατιών και περασμάτων από τους λαθρομετανάστες αποτρέποντας τους να εισέλθουν εντός ελληνικού εδάφους. Παράλληλα, έτερες ομάδες της ΕΚΑΜ εκτελούσαν περίπολα με τα οχήματα κατηγορίας SUV της Υπηρεσίας ενώ ζεύγη ελεύθερων σκοπευτών παρείχαν κάλυψη στις ενεργούσες δυνάμεις.

Οι άνδρες της ΕΚΑΜ αναπτύχθηκαν με βαρύ οπλισμό στον Έβρο που περιλάμβανε τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή ACCURACY INTERNATIONAL ΑW διαμετρήματος .308 της ίντσας καθώς και τυφέκια SAKO διαμετρήματος .308, με διόπτρες Smith and Bender 3-12 X 50. Η ΕΚΑΜ διαθέτει διόπτρες νυκτός AN-PVS10 για τα παραπάνω όπλα.

Επίσης, στις αραβίδες Μ4 υπήρχαν ανάλογα σκοπευτικά νυχτός ενώ η ΕΚΑΜ επιχειρούσε και με θερμικές κάμερες ελληνικής κατασκευής και προέλευσης από τη MILTECH HELLAS.

Ελεύθερος σκοπευτής της ΕΚΑΜ κάπου στον Βόρειο Έβρο.

Ιδιαίτερα επωφελής υπήρξε η συσσωρευμένη γνώση αντικειμένων καταδρομών καθότι η ΕΚΑΜ συνεργάζεται στενά με το Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου στη Ρεντίνα της Θεσσαλονίκης.

Ιδιαίτερα σημαντική και επωφελής υπήρξε η άριστη συνεργασία με την Αυστριακή Αντιτρομοκρατική μονάδα ΕΚΟ COBRA. Η ελληνική πλευρά επιχείρησε από κοινού με τους Αυστριακούς αστυνομικούς εκτελώντας περιπολίες εγγύς των ελληνοτουρκικών συνόρων. Οι συνέργειες μεταξύ της ΕΚΑΜ Θεσσαλονίκης και της ΕΚΟ COBRA άφησαν τη καλύτερη εικόνα ενώ οι δύο μονάδες αντάλλαξαν εμπειρίες σε τακτικό και τεχνικό επίπεδο.

Δεδομένου πως ο κίνδυνος τουρκικής προβοκάτσιας ήταν και παραμένει ιδιαίτερα υψηλός οι άνδρες της ΕΚΑΜ διαδραμάτισαν αποφασιστικό και καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτής της ασύμμετρης απειλής. Οι εμπειρίες, η εκπαίδευση, η υλικοτεχνική υποδομή, η οργάνωση και το πνεύμα μονάδας της ΕΚΑΜ υπήρξαν στοιχεία εξαιρετικά σημαντικά για την επιτυχή ολοκλήρωση της αποστολής.

Η ΕΚΑΜ, η ελίτ της ΕΛ.ΑΣ δίκαια κέρδισε τις εντυπώσεις αφού άφησε τη καλύτερη εικόνα εκπροσωπώντας πανάξια τη χώρα απέναντι σε ξένες αστυνομικές δυνάμεις και βγάζοντας την ΕΛ.ΑΣ ασπροπρόσωπη.

Οι Αυστριακοί αστυνομικοί της ΕΚΟ COBRA και οι Έλληνες αστυνομικοί της ΕΚΑΜ Θεσσαλονίκης. Διακρίνονται οι αραβίδες Μ4 και τα αυστριακά Steyr AUG
Σε όλη τη μεθόριο εκτελέστηκαν κοινές περιπολίες
Δεν είναι υπερβολή πως υπήρξαν συνθήκες χημικού πολέμου.
Οι άνδρες της ΕΚΑΜ επιχειρούσαν από κοινού με τις διμοιρίες της ΥΑΤ.
Η ΕΚΑΜ αναπτύχθηκε εφοδιασμένη με ειδικά υλικά διαχείρισης και καταστολής πλήθους όπως το απαιτούσαν οι περιστάσεις.