Με σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε τη παραχώρηση συνολικά 24 αντιαεροπορικών πυραύλων RIM-7 Sea Sparrow στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Σύμφωνα με το άρθρο της εφημερίδας, οι πύραυλοι έχουν κριθεί ως μη επιχειρησιακά αναγκαίοι.
Όπως είχαμε αναφέρει σε άρθρο μας το οποίο δημοσιεύτηκε στις 16 Νοεμβρίου 2023, η Ουκρανία αξιοποιεί ρωσικής προέλευσης αντιαεροπορικά συστήματα Buk-M1 με αμερικανικής προέλευσης πυραύλους RIM-7 Sea Sparrow. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Radio NV», στις 12 Νοεμβρίου 2023, ο Yuriy Ignat, ο εκπρόσωπος τύπου της Ουκρανικής Αεροπορίας, δήλωσε ότι τα ρωσικής προέλευσης αντιαεροπορικά συστήματα Buk-M1, που διαθέτει η χώρα, τροποποιήθηκαν και πλέον μπορούν να εκτοξεύσουν πυραύλους RIM-7 Sea Sparrow. Η τροποποίηση έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος «FrankenSAM», το οποίο αφορά στην τροποποίηση ρωσικής προέλευσης αντιαεροπορικών συστημάτων ώστε να μπορούν να εκτοξεύσουν δυτικής προέλευσης πυραύλους. Η Ουκρανία έχει ανακοινώσει ότι έχει παραλάβει RIM-7 Sea Sparrow από το Βέλγιο και τις ΗΠΑ. Ωστόσο, η ενσωμάτωση των RIM-7 Sea Sparrow στα Buk-M1 δεν είναι το μόνο έργο του προγράμματος «FrankenSAM». Σε εξέλιξη βρίσκεται και η προσπάθεια διασύνδεσης πυραύλων AIM-9 Sidewinder με ρωσικής προέλευσης ραντάρ, καθώς και η χρήση αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot με ρωσικής προέλευσης ραντάρ.
O πύραυλος RIM-7 Sea Sparrow είναι ένα κατευθυνόμενο βλήμα αεράμυνας σημείου αμερικανικής κατασκευής (Raytheon) και χρησιμοποιείται για την προσβολή αεροσκαφών και, δευτερευόντως, εναντίον κατευθυνόμενων βλημάτων κατά πλοίων, ελικοπτέρων και στόχων επιφανείας (πλοίων). Είναι ημι-ενεργό βλήμα και για την καθοδήγησή του απαιτείται ο φωτισμός (καταύγαση) του στόχου (illumination) με ραντάρ έρευνας συνεχούς ακτινοβολίας (ο εκτοξευτής Mk.29 ενσωματώνει τέτοιο ραντάρ: πρόκειται για το TIS, Tracking Illuminator System-Σύστημα Φωτισμού Ιχνήλατησης – καταύγασης), καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης. Το TIS είναι ένα σύστημα ελέγχου βολής το οποίο προσφέρει αυτόματη πρόσκτηση και ανίχνευση του στόχου και δίνει τις απαραίτητες εντολές στον εκτοξευτή και τα βλήματα. Το βλήμα RIM-7 τέθηκε σε υπηρεσία το 1976 (στο ΠΝ εντάχθηκε το 1985) και ενσωματώνει κινητήρα στερεού καυσίμου τύπου Hercules Mk.58. Επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 1.182 μέτρα το δευτερόλεπτο ενώ το μέγιστο βεληνεκές εξαρτάται από την έκδοση αν και δεν ξεπερνά τα έξι ναυτικά μίλια-10km (η ελάχιστη ακτίνα εμπλοκής είναι της τάξεως των 1.462 μέτρων). Το μήκος του βλήματος είναι 3,64 μέτρα και η διάμετρος του 20,3cm. Φέρει πολεμική κεφαλή βάρους 40,5 κιλών με ακτίνα καταστροφής από το σημείο έκρηξης τα οκτώ μέτρα. Η οικογένεια των βλημάτων RIM-7 έχει υποστεί διαδοχικές αναβαθμίσεις (εκδόσεις – 7H/-7M/-7P) με σκοπό την αύξηση της αποτελεσματικότητας και της αξιοπιστίας του. Το πρόγραμμα αναβάθμισης -7Ρ++ ήταν το πλέον σχετικά πρόσφατο και βελτίωσε αισθητά την αποτελεσματικότητα του βλήματος κυρίως κατά χαμηλά ιπταμένων στόχων (ενσωματώθηκε στο νεότερης γενιάς ESSM). Το ΠΝ χρησιμοποιεί βλήματα της έκδοσης –7M ενώ το TDK χρησιμοποιεί βλήματα της έκδοσης –7M και –7P. Η έκδοση –7P ενσωματώνει λογισμικό με προηγμένους αλγόριθμους καθοδήγησης, Βελτιωμένο Σύστημα Καθοδήγησης Χαμηλού Ύψους (Improved Low Altitude Guidance-ILAG) και αυξημένες αντοχές σε περιβάλλον έντονων ηλεκτρονικών αντιμέτρων.