Την τελική της εισήγηση προς τη πολιτική ηγεσία και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ετοιμάζει η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ). Κατά το προγενέστερο χρονικό διάστημα οι επιτελείς του ΠΝ κατέληξαν στο τελικό ενημερωτικό σημείωμα προς τη πολιτική ηγεσία αφού πρώτα έκριναν ενδελεχώς τις δυο προτάσεις. Τόσο η ιταλική όσο και η γαλλική καλύπτουν πλήρως τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του ΠΝ και κάθε μια συγκεντρώνει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η ομάδα των επιτελών υπό την επίβλεψη του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη έκανε εξαιρετική δουλειά. Όπως είχε γίνει και στη περίοδο της εξέτασης των υποψήφιων φρεγατών.
Από πλευράς ΠΝ καταγράφθηκαν τρία καίρια πλεονεκτήματα στις Gowind 2800 HN με βασικό την πλήρη ομοιοτυπία με τις FDI και τα πολλά κοινά συστήματα που εξασφαλίζουν οικονομίες κλίμακας και κοινή επιχειρησιακή αντίληψη και φιλοσοφία, δευτερευόντως τις ικανότητες ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων που από πλευράς ΠΝ χαρακτηρίστηκαν ως άριστες και τέλος η προοπτική ένταξης όσο το δυνατόν περισσότερων μονάδων με ικανότητες δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων πυρήνας των οποίων θα είναι το VCN (veille coopérative navale). Και αυτό γιατί το ΠΝ στοχεύει στη συγκρότηση στολίσκων και ομάδων μάχης πλοίων με FDI HN και Gowind 2800 HN.
Στην ιταλική Doha σημειώθηκε η ισχυρότερη αντιαεροπορική διαμόρφωση λόγω ραντάρ και ικανότητας να φέρει περισσότερα βλήματα μέσης αεράμυνας με αύξηση του κόστους (αφορά τα CAMM ER γιατί τα MICA NG είναι 16 στον αριθμό) σε συνδυασμό με το ισχυρότερο ραντάρ έναντι του NS-110. Επίσης το ελαφρώς μεγαλύτερο εκτόπισμα προσδίδει ικανότητα μελλοντικών αναβαθμίσεων με περισσότερα βλήματα έναντι των υφιστάμενων 16.
Ισάξιες κρίνονται ως προς τον πόλεμο επιφανείας (πυροβόλα και κοινός αριθμός κατευθυνόμενων βλημάτων) και τη δυνατότητα αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών ενώ οι γαλλικές κορβέτες επικρατούν στην αντιμετώπιση τορπιλικών επιθέσεων λόγω του συστήματος CANTO. Αμφότερες οι σχεδιάσεις διαθέτουν το σύστημα RAM ικανές να αντιμετωπίσουν επιθέσεις κορεσμού εχθρικών κατευθυνόμενων βλημάτων.
Ως προς το οικονομικό σκέλος η ιταλική πρόταση των 3+1 κορβετών Doha (FcX 30 HN) είναι κατά 40 εκατομμύρια ευρώ φθηνότερη της γαλλικής Gowind (Gowind 2800 HN), επίσης 3+1. Η οικονομική διάσταση της Naval Group ανέρχεται στο 1.7 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ της ιταλικής Ficantieri στο 1.660 δισεκατομμύρια ευρώ. Η αποπληρωμή τόσο της μιας όσο και της άλλης ανέρχεται σε χρονικό διάστημα από 10 έως 12 έτη με αμελητέες διαφορές. Αμφότερες από πλευράς χρονοδιαγράμματος αποπληρωμών καλύπτουν στο ακέραιο τις δημοσιονομικές δυνατότητες της ελληνικής κυβέρνησης.
Τόσο η ιταλική όσο και η γαλλική σχεδίαση δύναται να ναυπηγηθούν στη χώρα μας από τα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά αντίστοιχα. Η γαλλική υπερτερεί στο γεγονός πως προβλέπει ανάληψη έργου ύψους 30% για την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Καλύτεροι είναι και οι χρόνοι παράδοσης των Gowind έναντι των Ιταλών έστω και με μικρή διαφορά.
Σε πολιτικό επίπεδο αναμένεται οι επαφές μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης με την ιταλική και τη γαλλική να κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα. Είναι γεγονός όπως έχει διαμηνύσει δημοσίως και ο ίδιος ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκος Παναγιωτόπουλος πως η ελληνική πλευρά στοχεύει σε σύναψη διακρατικής σύμβασης με ρήτρα αμυντικής συνδρομής. Οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη προς τη προαναφερθείσα κατεύθυνση.
Παράλληλα ως προς την ιταλική επένδυση στα ναυπηγεία Ελευσίνας την οποία διαφημίζει ο λαλίστατος Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης υπάρχουν πολλά ερωτηματικά νομικού και επενδυτικού χαρακτήρα και μόνον τυχαία δεν ήταν η επιδίωξη του Υπουργού Ανάπτυξης για ευρεία νομοθετική αποδοχή από τα άλλα κόμματα και κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση κατά τη ψήφιση του νομοσχεδίου εξυγίανσης τον περασμένο Αύγουστο. Άλλωστε αντίστοιχο αφήγημα είχε δημιουργηθεί πάλι από τον ίδιο Υπουργό και κατά τη περίοδο της εξέτασης όλων των δυνητικών επιλογών φρεγατών για το ΠΝ. Το ίδιο αφήγημα είχε καλλιεργηθεί εντέχνως ώστε η αμερικανική πρόταση να προκριθεί με ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα την επένδυση στα ναυπηγεία Ελευσίνας. Τελικώς αποδείχθηκε πως το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν εντελώς προσχηματικό και αναιμικό αφού ουδεμία ενέργεια έγινε από την αμερικανική πλευρά όταν νικητής αναδείχθηκε η γαλλική υποψηφιότητα FDI.
Γιατί αν ήταν πραγματικό τώρα ο νέος επενδυτής δεν θα ενδιαφέρονταν για το ένα ή το άλλο πρόγραμμα του ΠΝ αλλά η επένδυση θα βασίζονταν σε μια ορθολογική επιχειρηματική στρατηγική ανεξαρτήτως των κρατικών προγραμμάτων του ΠΝ. Και ο λόγος απλός. Όταν τελειώσει το πρόγραμμα ναυπήγησης των νέων κορβετών πως θα πορευθεί το ναυπηγείο; Με τι προγράμματα; Θα περιμένει πάλι κάποιο πρόγραμμα από το ΠΝ;
Η εξίσωση των ναυπηγείων Ελευσίνας δεν είναι εύκολη και απλή και καλό είναι να μην βιαζόμαστε να εξάγουμε συμπεράσματα τα οποία δεν κρίνονται ως ασφαλή. Δεν ισχύει το ίδιο με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά που είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πλευράς υποδομών και δυναμικού. Αρκεί κάποιος να τα έχει επισκεφθεί ώστε να έχει πλήρη και ακριβή εικόνα. Μην σας φανεί παράξενο τυχόν επιπρόσθετα κόστη του ναυπηγείου Ελευσίνας περάσουν στο πρόγραμμα ναυπήγησης των κορβετών και υπάρξουν καθυστερήσεις και επιπλέον κόστη.
Συνεπώς άποψη μας είναι να κρατούμε μικρό καλάθι.
Με τη γαλλική πλευρά αναμένεται η δια ζώσης συνάντηση του ΥΕΘΑ με τον Γάλλο ομόλογο του Sébastien Lecornu τη Παρασκευή στις 13 Ιανουαρίου εκεί όπου θα συζητηθεί η γαλλική πρόταση κορβετών και η ενεργοποίηση του δικαιώματος προαίρεσης της 4ης FDI HN, κάτι που η ηγεσία του ΠΝ έχουν ζητήσει επανειλημμένα από τον ΥΕΘΑ και τον πρωθυπουργό.
Ταυτοχρόνως σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο ο πρωθυπουργός αναμένεται εντός του Φεβρουαρίου να συναντήσει τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron. Διπλωματικές πηγές προσκείμενες στο Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρουν στον γράφοντα έντονη κινητικότητα από το Le palais de l’Élysée σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.
Όλα τα παραπάνω δεδομένα σταθμίζονται από το Μέγαρο Μαξίμου και τον ίδιο τον πρωθυπουργό ώστε να ληφθεί η απόφαση. Ανασταλτικός παράγοντας αποτελούν οι επερχόμενες εκλογές που κάνουν δύσκολη (όχι αδύνατη) την οποιαδήποτε λήψη της τελικής απόφασης. Στην αρένα των ελληνοτουρκικών το θερμόμετρο δείχνει να ανεβαίνει και πάλι επικίνδυνα και είναι βέβαιο πως η απόφαση για τις κορβέτες οφείλει να συνδυαστεί και με στήριξη των ελληνικών θέσεων σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο εντός του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής οικογένειας.
Οι εξελίξεις θα δείξουν.