Ανταπόκριση από το Βερολίνο
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον συνεχίζεται για τελευταία μέρα η παρουσίαση των νέων προϊόντων της γερμανικής Rheinmetall με άμεσο ενδιαφέρον για τον Ελληνικό Στρατό και το Πυροβολικό Μάχης συγκεκριμένα. Τα στελέχη της Rheinmetall παρουσίασαν πέντε κομβικές εξελίξεις για το Πυροβολικό Μάχης του Στρατού Ξηράς.
Συγκεκριμένα η πρώτη κυρίαρχη εξέλιξη αφορά τα νέα βελτιωμένα πυρομαχικά Assegai διαμετρήματος των 155mm τα οποία αυξάνουν δραστικά το μέγιστο βεληνεκές των PzH-2000GR του Πυροβολικού επιτρέποντας τα να προσβάλουν στόχους σε αποστάσεις της τάξης των 63 χιλιομέτρων με απόλυτη ακρίβεια. Ήδη τα νέου τύπου πυρομαχικ΄α Assegai έχουν καταφέρει να επιτύχουν απόλυτα ακριβείς βολές στα 53 χιλιόμετρα και πλέον για το προσεχές χρονικό διάστημα προγραμματίζονται νέες βολές στα 63 χιλιόμετρα με βελτιωμένα προωθητικά γεμίσματα.
Η δεύτερη καθοριστική εξέλιξη για το Πυροβολικό Μάχης του Στρατού Ξηράς είναι τα νέα βλήματα που φέρουν δυο υπό-πυρομαχικά τύπου SMArt-ER (Extended Range) και επιτρέπουν τη προσβολή μηχανοκίνητων και τεθωρακισμένων στόχων που κινούνται με μικρή ταχύτητα. Ήδη το Πυροβολικό Μάχης διαθέτει της πρώτης γενιάς SMArt με μέγιστο βεληνεκές 27 χιλιομέτρων. Τα πυρομαχικά SMArt διατίθενται σε Αυτοκινούμενες Μοίρες Μέσου Πυροβολικού με Μ-109 και PzH-2000GR.
Τα νέου τύπου SMArt-ER (Extended Range) αυξάνουν περαιτέρω το βεληνεκές στα 38 χιλιόμετρα από τα 27 χιλιόμετρα. Η φιλοσοφία των συγκεκριμένων πυρομαχικών παραμένει η ίδια: δυο υπό-πυρομαχικά που κατευθύνονται σε δυο διαφορετικά θερμικά ίχνη στόχων. Πρακτικά τα SMArt επιτρέπουν στο Πυροβολικό τη προσβολή κινούμενων στόχων όπως μηχανοκίνητων και τεθωρακισμένων σχηματισμών και ειδικότερα με ένα βλήμα SMArt επιτυγχάνεται η προσβολή δυο στόχων.
Τέταρτη κομβική εξέλιξη είναι η νέα κάννη L60 που έχει ήδη αναπτυχθεί από τη γερμανική Rheinmetall και η οποία φυσικά μπορεί να τοποθετηθεί και στα PzH-2000GR με κάποιες τροποποιήσεις. Υπάρχει βέβαια το μειονέκτημα όπως μας επισήμαναν τα στελέχη της γερμανικής εταιρείας πως η κάννη L60 δυσχεραίνει τις κινήσεις του αυτοκινούμενου πυροβόλου ειδικά στο αστικό περιβάλλον ή σε στενούς δρόμους λόγω μάκρους της κάννης. Από την άλλη μεριά η κάννη L60 επιτρέπει ακόμη μεγαλύτερα βεληνεκή άνω των 70 χιλιομέτρων. Δυνητικά θα μπορούσε να εξεταστεί στα πλαίσια ενός προγράμματος εκσυγχρονισμού μέσης ζωής των PzH-2000GR.
Τέλος απαντώντας στο ερώτημα μας κατά πόσο η Rheinmetall θα μπορούσε να προσφέρει για ένα πακέτο εκσυγχρονισμού των Μ-109 η απάντηση ήταν θετική δεδομένου πως η εταιρεία έχει εμπειρία από προηγούμενα προγράμματα του χρηστών του εξωτερικού. Ειδικότερα θα μπορούσε να τοποθετηθεί νέα κάννη L52 των 52 διαμετρημάτων αυξάνοντας τα βεληνεκή βολών παράλληλα με αυτόματο σύστημα γέμισης ώστε να αυξηθεί ο ρυθμός βολής του Μ-109. Σε μια τέτοια ενέργεια πρωταρχική κίνηση όπως επισημαίνει η Rheinmetall είναι να εξεταστεί το σασί των Μ-109 από πλευράς αντοχών και καταπόνησης ώστε να υπάρχει σαφής και ακριβής εικόνα επί των επιλογών και δεδομένων αναβαθμίσεων.
Θα ακολουθήσει ξεχωριστή ανάλυση από τον γράφοντα για νέα πρόταση για τον εκσυγχρονισμό των MLRS.