Η ενημέρωση της Ελληνικής Βουλής, για το πρόγραμμα αναβάθμισης των MLRS του ΕΣ με το πακέτο αναβάθμισης της αμερικανικής LM, έχει προκαλέσει μεγάλο και βάσιμο προβληματισμό, λόγω του πολύ υψηλού κόστους του, που αφορά έναν περιορισμένο αριθμό εκτοξευτών.

Το κόστος των 1,1 περίπου δις ευρώ, κρίνεται υπερβολικό για τον αριθμό των 24 εκτοξευτών που προβλέπει, ενώ το ίδιο υπερβολικό κρίνεται και το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων των εκσυγχρονισμένων συστημάτων που θα φτάσει τα 11 χρόνια! Ασφαλώς, μέσα σε ένα δύσκολο διεθνές οικονομικό κλίμα και με την εμφάνιση φανερών οικονομικών περιορισμών στα προγράμματα ενίσχυσης των ΕΔ, υπάρχει μεγάλη αμφιβολία κατά πόσο αυτή η επιλογή με την διαδικασία της απευθείας ανάθεσης είναι η βέλτιστη επιλογή από την άποψη του κόστους προς απόδοση των συστημάτων. Με λίγα λόγια, με αυτά που θα κληθούμε να πληρώσουμε, παίρνουμε το μέγιστο δυνατό επιχειρησιακό όφελος;

Η παραπάνω αμφιβολία ενισχύεται και από την αμφιβολία σχετικά με τους τύπους πυρομαχικών που θα είναι αποδεσμεύσιμοι και διαθέσιμοι για τον ΕΣ. Η πρόσφατη είδηση για ανεπίσημη άρνηση αποδέσμευσης πυραύλων πλεύσης AGM-158 JASSM για την ΠΑ από την Κυβέρνηση των ΗΠΑ, εγείρει πολλές και μεγάλες αμφιβολίες για το κατά πόσον θα είναι διαθέσιμα τα βαλλιστικά βλήματα PrSM των 500χλμ ή τα παλαιότερα ATACMS των 300χλμ, για τους αναβαθμισμένους εκτοξευτές MLRS του ΕΣ.

Στην περίπτωση του πυραύλου πλεύσης JFS-M, είναι προφανή τα μεγάλα στρατηγικά οφέλη για το σύνολο των ΕΔ. Το εκτεταμένο βεληνεκές των 500χλμ, η χρήση προφίλ πτήσης ελάχιστου ύψους και η μεγάλη ακρίβεια του βλήματος μέσω τερματικού ερευνητή IIR, σημαίνουν ότι οποιοσδήποτε στόχος στρατηγικού επιπέδου ευρισκόμενος στην Ανατολική Θράκη και στην Ανατολική Μικρά Ασία, κινδυνεύει με άμεση καταστροφή.

Η πολύ πιθανή άρνηση αποδέσμευσης των βαλλιστικών αυτών βλημάτων, μας αφήνει στην καλύτερη των περιπτώσεων, με ρουκέτες GMLRS των 70χλμ και GMLRS ΕR ή GLSDB των 150χλμ, με την αποδέσμευση των δύο τελευταίων να μην είναι σίγουρα εξασφαλισμένη. Ασφαλώς, ο περιορισμός του βεληνεκούς των πυρομαχικών των ελληνικών MLRS στα 150χλμ, θα αφαιρέσει μεγάλο μέρος της στρατηγικής σημασίας των συστημάτων αυτών, εάν μάλιστα λάβουμε υπόψιν μας τον γεωγραφικό περιορισμό της τοποθέτησης τους αποκλειστικά στο μέτωπο του Έβρου, από το οποίο μπορούν να καλύψουν μόνο τις περιοχές της Ανατολικής Θράκης και των ακτών της Θάλασσας του Μαρμαρά-Δαρδανελλίων, αφήνοντας όλο το υπόλοιπο μέρος της μικρασιατικής ακτής και της Μ. Ασίας, εκτός του βεληνεκούς των αναβαθμισμένων συστημάτων!

Για τον λόγο αυτό, κρίνεται σκόπιμο να εξεταστεί πρώτον το ζήτημα του καταλόγου πυρομαχικών τόσο στα δύο ανταγωνιστικά πακέτα αναβάθμισης των MLRS (αμερικανικό και γερμανικό), όσο και στην περίπτωση μιας εναλλακτικής ή ακόμα και συμπληρωματικής αγοράς τροχοφόρων ρουκετοβόλων μεγάλου διαμετρήματος (HIMARS, EuroPULS). Δεύτερον, θα εξεταστούν τα οφέλη για τις ΕΔ σε στρατηγικό επίπεδο, από την υιοθέτηση κάθε δυνατής επιλογής.

Mελλοντικά βλήματα LPS της MBDA, τα οποία είναι ρουκέτες με τερματικό αισθητήρα καθοδήγησης για την εμπλοκή κινούμενων χερσαίων ή ναυτικών στόχων. Προσφέρονται για MLRS και για EuroPULS.

Για το αμερικανικό πακέτο αναβάθμισης των MLRS και το σύστημα HIMARS, τα διαθέσιμα πυρομαχικά είναι:

– Ρουκέτες GMLRS των 70χλμ.

– Ρουκέτες GMLRS ER των 150χλμ.

– Ρουκέτες-φορείς βομβών μικρής διαμέτρου GLSDB των 150χλμ.

– Βαλλιστικά βλήματα PrSM των 500χλμ.

– Βαλλιστικά βλήματα ATACMS διαφόρων εκδόσεων των 165 και 300χλμ.

Αντιστοίχως, τα διαθέσιμα αμερικανικά πυρομαχικά για το γερμανικό πακέτο αναβάθμισης των MLRS είναι σύμφωνα με προηγούμενη ενημέρωση από την KMW:

– Οι υπάρχουσες ρουκέτες Μ26 και Μ26Α1 που χρησιμοποιούνται από τον ΕΣ.

– Ρουκέτες GMLRS.

– Ρουκέτες GMLRS ER.

– Ρουκέτες GLSDB.

– Οι υπάρχοντες πύραυλοι MGM-140 ATACMS του ΕΣ.

– Πύραυλοι MGM-168 νεότερης έκδοσης.

Πέρα όμως από την χρήση των κλασικών αμερικανικών πυρομαχικών, δίνεται η δυνατότητα χρήσης και άλλων πυρομαχικών, μέσω της συνεργασίας με άλλες ευρωπαϊκές και ισραηλινές εταιρείες. Ιδιαίτερα για την περίπτωση της ισραηλινής Elbit,  έχει υπογραφεί συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με την γερμανική KMW, για την ενσωμάτωση των κατευθυνόμενων ρουκετών που παράγει η πρώτη, σε εκτοξευτές της KMW. Αυτή η συνεργασία, πέρα από το κοινό πρόγραμμα του EuroPULS, μπορεί να συμπεριλάβει και την ενσωμάτωση των ισραηλινών ρουκετών στο πακέτο αναβάθμισης των MLRS που προσφέρει η KMW. Άλλωστε, τα MLRS του Ισραηλινού Στρατού, κάνουν επιβεβαιωμένα χρήση κατευθυνόμενων ρουκετών ACCULAR και EXTRA, ενώ και η ενσωμάτωση του Predator Hawk δεν μπορεί να αποκλειστεί εφόσον η διάμετρος του βλήματος είναι πολύ μικρότερη από τα βλήματα ATACMS.

Επομένως, στην περίπτωση των EuroPULS και του γερμανικού πακέτου αναβάθμισης των MLRS, παρέχεται η προοπτική κοινής χρήσης και ευρωπαϊκών ή ισραηλινών πυρομαχικών κατά την απαίτηση του τελικού χρήστη. Οι δυνατότητες αυτές που παρέχονται από τη συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές και ισραηλινές εταιρείες είναι:

– Βλήματα πλεύσης JFS-M των 500χλμ της MBDA. Προσφέρονται για MLRS και για EuroPULS.

– Βλήματα κατά πλοίων NSM της νορβηγικής Kongsberg. Προσφέρονται για EuroPULS.

– Mελλοντικά βλήματα LPS της MBDA, τα οποία είναι ρουκέτες με τερματικό αισθητήρα καθοδήγησης για την εμπλοκή κινούμενων χερσαίων ή ναυτικών στόχων. Προσφέρονται για MLRS και για EuroPULS.

– Περιφερόμενα πυρομαχικά SkyStriker της ισραηλινής Elbit. Προσφέρονται για EuroPULS. Επίσης, περιφερόμενα πυρομαχικά Hero 400 της ισραηλινής Uvision σε συνεργασία με την γερμανική Rheinmetall. Προσφέρονται για MLRS.

Περιφερόμενα πυρομαχικά Hero 400 της ισραηλινής Uvision σε συνεργασία με την γερμανική Rheinmetall. Προσφέρονται για MLRS.

– Ρουκέτες ACCULAR των 35 ή 40χλμ. Προσφέρονται για MLRS και για EuroPULS.

– Ρουκέτες ΕΧΤRA των 150χλμ. Προσφέρονται για MLRS και για EuroPULS.

– Ρουκέτες Predator Hawk των 300χλμ. Προσφέρονται για EuroPULS  και ίσως και για MLRS.

– Επίσης αξίζει να σημειωθεί η προσφορά ειδικής έκδοσης των GMLRS και GMLRS ER που κατασκευάζεται από την γερμανική Diehl με φορτίο γερμανικών ΑΤ ναρκών ΑΤ2/ΑΤ3. Προσφέρονται για MLRS και για EuroPULS.

Είναι προφανές ότι η ποικιλία πυρομαχικών ευρωπαϊκής και ισραηλινής κατασκευής που μπορεί να επιλέξει ο τελικός χρήστης του EuroPULS (και τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ή που θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν και στα MLRS με το γερμανικό πακέτο αναβάθμισης), είναι πραγματικά τεράστια. Βεβαίως, πρέπει να σημειωθεί ότι τα EuroPULS και MLRS (KMW), διατηρούν πλήρη δυνατότητα χρήσης αμερικανικών ρουκετών GMLRS, GMLRS ER και GLSDB. Επίσης, είναι καθαρή η υπεροχή σε πυρομαχικά του συνδυασμού MLRS (KMW)/ EuroPULS, έναντι του συνδυασμού MLRS (LM)/HIMARS, η οποία καθίσταται ακόμα μεγαλύτερη σε περίπτωση άρνησης αποδέσμευσης βαλλιστικών βλημάτων PrSM και MGM-168 ATACMS.

Τα MLRS του Ισραηλινού Στρατού, κάνουν επιβεβαιωμένα χρήση κατευθυνόμενων ρουκετών ACCULAR και EXTRA, ενώ και η ενσωμάτωση του Predator Hawk δεν μπορεί να αποκλειστεί εφόσον η διάμετρος του βλήματος είναι πολύ μικρότερη από τα βλήματα ATACMS.

Θα εξεταστούν στη συνέχεια, οι στρατηγικές επιπτώσεις στην Θράκη και το Αιγαίο από την διαφορά που παρατηρείται σε τύπους πυρομαχικών και βεληνεκές πυρομαχικών μεταξύ των δύο ανωτέρω συνδυασμών. Επίσης λαμβάνονται υπόψιν και πιθανοί πολιτικοί περιορισμοί.

Στην περίπτωση των αμερικανικών πυρομαχικών και με την υπόθεση ότι δεν θα είναι διαθέσιμα για πολιτικούς λόγους βαλλιστικά βλήματα PrSM και MGM-168 ATACMS, των 500 και 300χλμ αντιστοίχως, η ακτίνα προσβολής περιορίζεται, στην καλύτερη των περιπτώσεων, στα 150χλμ. Σε αυτό προσθέτουμε και την γεωγραφική κατανομή των MLRS αποκλειστικά στον Έβρο, η οποία  δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι δεν θα επαναληφθεί για πολιτικούς λόγους και στην περίπτωση πιθανών εκτοξευτών HIMARS.

Αλλά ακόμα και εάν θεωρήσουμε ότι οι ΗΠΑ επιτρέπουν την εγκατάσταση εκτοξευτών HIMARS, το περιορισμένο βεληνεκές των 150 χλμ δεν επιτρέπει την προσβολή βαθιά μέσα στο έδαφος της Μ. Ασίας, ιδιαίτερα εάν λάβουμε υπόψιν μας ότι για λόγους ασφαλείας τα HIMARS θα μπουν σε νησιά της δεύτερης γραμμής που βρίσκονται σε μεγαλύτερη απόσταση από την μικρασιατική ακτή.

Επομένως, λόγω πιθανών περιορισμών βεληνεκούς και πιθανών γεωγραφικών περιορισμών τοποθέτησης, η στρατηγική ικανότητα προσβολής βαθιά μέσα στο έδαφος του αντιπάλου είναι κατά πολύ μειωμένη από τον ανταγωνιστικό συνδυασμό MLRS (KMW)/ EuroPULS. Επιπλέον, οι λίγοι τύποι πυρομαχικών, δεν επιτρέπουν την ευελιξία στην προσβολή στόχων διαφορετικού είδους. Στο επιχειρησιακό περιβάλλον της Θράκης και του Αιγαίου συνυπάρχουν τακτικοί και στρατηγικοί στόχοι, κινητοί και σταθεροί στόχοι, χερσαίοι και θαλάσσιοι στόχοι, στόχοι με διαφορετικά επίπεδα θωράκισης και καλυπτόμενοι από διαφορετικά επίπεδα ΑΑ προστασίας.

Η χρήση ρουκετών GMLRS/ER βαλλιστικής τροχιάς και ανεμοπορούντων GLSDB με αποκλειστική καθοδήγηση INS+GPS είναι επιχειρησιακά περιοριστικοί για τα αμερικανικά συστήματα που δεν μπορούν να καλύψουν πολλαπλές αποστολές με πυρομαχικά διαφορετικού προφίλ πτήσης, διαφορετικής καθοδήγησης, διαφόρων βεληνεκών, καταστρεπτικότητας και κόστους, όπως ο ανταγωνιστικός συνδυασμός.

Η πολύ πιθανή άρνηση αποδέσμευσης των βαλλιστικών αυτών βλημάτων, μας αφήνει στην καλύτερη των περιπτώσεων, με ρουκέτες GMLRS των 70χλμ και GMLRS ΕR ή GLSDB των 150χλμ, με την αποδέσμευση των δύο τελευταίων να μην είναι σίγουρα εξασφαλισμένη.

Αντιθέτως, στην περίπτωση των ευρωπαϊκών και ισραηλινών πυρομαχικών, έχουμε τη δυνατότητα χρήσης πυρομαχικών για όλες τις αποστολές. Παράλληλα, η τοποθέτηση των EuroPULS σε επιλεγμένα νησιά της δεύτερης γραμμής, κρίνεται πολύ πιο εύκολη πολιτικά υπόθεση, σε σχέση με την εγκατάσταση αμερικανικών MLRS/HIMARS.

Στην περίπτωση του πυραύλου πλεύσης JFS-M, είναι προφανή τα μεγάλα στρατηγικά οφέλη για το σύνολο των ΕΔ. Το εκτεταμένο βεληνεκές των 500χλμ, η χρήση προφίλ πτήσης ελάχιστου ύψους και η μεγάλη ακρίβεια του βλήματος μέσω τερματικού ερευνητή IIR, σημαίνουν ότι οποιοσδήποτε στόχος στρατηγικού επιπέδου ευρισκόμενος στην Ανατολική Θράκη και στην Ανατολική Μικρά Ασία, κινδυνεύει με άμεση καταστροφή. Είναι προφανές ότι η χρήση του βλήματος αυτού προορίζεται για χρήση, ενδεικτικά: κατά εχθρικών στρατηγείων, κέντρων διοίκησης και επικοινωνιών, ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης, εγκαταστάσεων αεροδρομίων, ναυστάθμων και στρατοπέδων, αλλά και για εγκαταστάσεις υποδομών στρατηγικής σημασίας.

Το συγκεκριμένο βλήμα αποτελεί, το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα στρατηγικού επιπέδου, για το γερμανικό πακέτο αναβάθμισης και για μια πιθανή απόκτηση νέων εκτοξευτών EuroPULS, ιδιαίτερα στην περίπτωση που όντως το βαλλιστικό βλήμα PrSM δεν γίνει διαθέσιμο για τον ΕΣ από τις ΗΠΑ. Με αυτόν τον τρόπο, ο ΕΣ θα μπει σε μία μικρή ομάδα χωρών που διαθέτουν δυνατότητα χερσαίας χρήσης βλημάτων πλεύσης των 500 τουλάχιστον χιλιομέτρων. Η αποτρεπτική, ανταποδοτική και τιμωρητική ικανότητα του ΕΣ θα απογειωθεί στην περίπτωση που αποκτηθούν εκτοξευτές που μπορούν να κάνουν χρήση του συγκεκριμένου βλήματος.

Η δυνατότητα ναυτικής κρούσης είναι ένα άλλο μεγάλο συγκριτικό στρατηγικό πλεονέκτημα του EuroPULS, η οποία θα λείπει από τον αμερικανικό ανταγωνισμό.

Ομοίως και για την εμπλοκή μεγάλων ναυτικών στόχων, η δυνατότητα χρήσης βλημάτων κατά πλοίων NSM, βεληνεκούς άνω των 185χλμ, δίνει τη δυνατότητα ελέγχου των θαλάσσιων εισόδων και της θαλάσσιας κυκλοφορίας στο Αιγαίο. Εκτοξευτές τοποθετημένοι από την Λήμνο μέχρι την Κάρπαθο, μπορούν να καταστήσουν αυτοκτονική την πλεύση στο Αιγαίο για τα πλοία του ΤΝ. Η δυνατότητα ναυτικής κρούσης είναι ένα άλλο μεγάλο συγκριτικό στρατηγικό πλεονέκτημα του EuroPULS, η οποία θα λείπει από τον αμερικανικό ανταγωνισμό. Παράλληλα, μπορεί να γίνει και εξοικονόμηση χρημάτων εφόσον περιττεύει η ανάγκη απόκτησης ξεχωριστών επάκτιων συστοιχιών βλημάτων κατά πλοίων.

Για την εμπλοκή τακτικών κινούμενων χερσαίων και ναυτικών στόχων, δίνεται η δυνατότητα χρήσης πολλαπλών πυρομαχικών, τόσο από υπάρχουσες λύσεις όπως τα περιφερόμενα πυρομαχικά SkyStriker και Hero 400, αλλά και από μελλοντικές λύσεις όπως το νέο βλήμα LPS της MBDA. Εκτοξευτές ταγμένοι σε Έβρο και νησιά, μπορούν να εμπλέξουν χερσαίους τεθωρακισμένους στόχους, στόχους πυροβολικού και ναυτικούς, αποβατικούς και ταχύπλοους στόχους. Η δυνατότητα αυτόνομης εμπλοκής κινουμένων χερσαίων και ναυτικών στόχων, είναι επίσης άλλο ένα σημείο επιχειρησιακής υπεροχής, σε τακτικό επίπεδο αυτή τη φορά, του συνδυασμού MLRS (KMW)/EuroPULS.

Στο ζήτημα των κατευθυνόμενων ρουκετών, η δυνατότητα χρήσης ρουκετών ACCULAR των 35-40χλμ, δίνει το πλεονέκτημα για μια πιο οικονομική λύση στην εμπλοκή τακτικών στόχων πεδίου μάχης σε σχέση με τις βαρύτερες αλλά και ακριβότερες ρουκέτες GMLRS και EXTRA. Αυτό μπορεί να συνδυαστεί και με τοποθέτηση των ρουκετών ACCULAR και για στα RM-70 στο πλαίσιο μιας αναβάθμισης των συστημάτων αυτών και η οποία μπορεί να συμβεί παράλληλα και συμπληρωματικά με την απόκτηση και των σερβικών ρουκετών αυξημένου βεληνεκούς.

Στην περίπτωση των EuroPULS και του γερμανικού πακέτου αναβάθμισης των MLRS, παρέχεται η προοπτική κοινής χρήσης και ευρωπαϊκών ή ισραηλινών πυρομαχικών κατά την απαίτηση του τελικού χρήστη.

Η ρουκέτα EXTRA μπορεί να έχει τον ρόλο των ρουκετών GMLRS/-ER, ενώ ο πύραυλος Predator Hawk των 300χλμ βαλλιστικής τροχιάς, μπορεί να αντικαταστήσει τους πυραύλους PrSM και ATACMS. Η ύπαρξη του εκτεταμένου βεληνεκούς βλήματος Predator Hawk, δίνει τη δυνατότητα πληγμάτων σε ολόκληρη της Ανατολική Θράκη και σε μεγάλο μέρος της Μ. Ασίας έναντι τουρκικών στρατηγικών εγκαταστάσεων και αποτελεί συγκριτικό στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι των ρουκετών GMLRS ER και GLSDB των 150χλμ.

Υπενθυμίζεται ότι παραμένει στο ακέραιο η ικανότητα χρήσης και ρουκετών GMLRS, GMLRS ER, GLSDB, αλλά και των υπαρχόντων ρουκετών και βλημάτων ATACMS, από τα MLRS με το γερμανικό πακέτο αναβάθμισης, ενώ και το EuroPULS μπορεί να κάνει πλήρη χρήση ρουκετών GMLRS, GMLRS ER και GLSDB. Αυτό δίνει στον συνδυασμό MLRS (KMW)/EuroPULS μεγάλη ευελιξία στον τομέα των πυρομαχικών, τόσο όσον αφορά στις πολλαπλές πηγές προέλευσης τους, όσο και στους διαφορετικούς επιχειρησιακούς ρόλους στους οποίους μπορούν αυτά να χρησιμοποιηθούν. Είναι στην κρίση του τελικού χρήστη, να βρει τον συνδυασμό εκείνο των όπλων, που ταιριάζει στις απαιτήσεις του και στο επιχειρησιακό του περιβάλλον.

Με αυτόν τον τρόπο ο συνδυασμός MLRS (KMW)/EuroPULS, μπορεί να αποτελέσει ένα πραγματικό τακτικό και στρατηγικό πολυεργαλείο για τον ΕΣ και τις ΕΔ γενικότερα για την εμπλοκή μεγάλης ποικιλίας στόχων στο έδαφος και στη θάλασσα. Ασφαλώς, για να γίνει πλήρως εκμεταλλεύσιμη η δυνατότητα πληγμάτων που παρέχει αυτός ο συνδυασμός, απαιτούνται πολλαπλά μέσα εντοπισμού, αναγνώρισης και ταυτοποίησης εχθρικών στόχων (τα οποία τα έχουμε αναλύσει πολλές φορές και νομίζω ότι είναι ήδη γνωστά), αλλά και η εγκατάσταση τερματικών του συστήματος Link 16, τόσο στα μέσα εντοπισμού, όσο και στα ΚΔΠ των πυροβολαρχιών ΠΕΠ, για την ταχύτατη πληροφόρηση για εμφανιζόμενους στόχους και για την ταχύτατη εμπλοκή τους με πυρομαχικά μεγάλου βεληνεκούς.

Περιφερόμενα πυρομαχικά SkyStriker της ισραηλινής Elbit. Προσφέρονται για EuroPULS.

Συμπερασματικά, νομίζω ότι έχει γίνει απολύτως εμφανές, ότι η αναβάθμιση των MLRS του ΕΣ με βάση το πακέτο αναβάθμισης της αμερικανικής LM, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση οικονομικό και επιχειρησιακό μονόδρομο. Υπάρχει ένα άκρως ανταγωνιστικό πακέτο αναβάθμισης από την γερμανική KMW, που κατά τη γνώμη του γράφοντος υπερέχει τόσο οικονομικά (πολύ χαμηλότερο κόστος) όσο και επιχειρησιακά (πολύ μεγαλύτερη ποικιλία και βεληνεκές πυρομαχικών).

Παράλληλα, υπάρχει και η εναλλακτική ή συμπληρωματική διέξοδος της απόκτησης νέων εκτοξευτών EuroPULS με κοινά πυρομαχικά με το γερμανικό πακέτο αναβάθμισης των MLRS. Αυτά, υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να φανούν μέσω ενός κανονικού διεθνούς ανταγωνισμού, με συμμετέχοντες τα δύο διαφορετικά πακέτα αναβάθμισης, όπου θα μπορούσε να είχε ζητηθεί επιπλέον από τις δύο εταιρείες, η κατάθεση και προσφορών για την απόκτηση νέων HIMARS/EuroPULS, έτσι ώστε να υπάρχει μια συνολική συγκριτική εικόνα για το κόστος και τις δυνατότητες της κάθε επιλογής.

Αυτό δυστυχώς δεν έγινε και προκρίθηκε η χειρότερη δυνατή λύση με απευθείας ανάθεση μέσω διακρατικής συμφωνίας. Κάτι τέτοιο ασφαλώς δεν επιτρέπει την συμπίεση του κόστους του προγράμματος για την εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά ούτε και την συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας σε αυτό. Το αποτέλεσμα θα είναι να υπογράψουμε για ένα καθαρά υπερκοστολογημένο πρόγραμμα αναβάθμισης περιορισμένου αριθμού εκτοξευτών, με ένα επίσης καθαρά υπερβολικό χρονοδιάγραμμα παραδόσεων και που θα αποφέρει μηδενική ωφέλεια για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Μια σύμβαση με αυτά τα χαρακτηριστικά θα πρέπει να θεωρηθεί άκρως σκανδαλώδης και θα πρέπει να αποτραπεί από το να συμβεί. Οι Έλληνες αξιωματούχοι πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι στο πρόγραμμα αυτό, αλλά θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι εναλλακτικές μέσω ενός κανονικού διαγωνισμού που θα διαφυλάξει τα συμφέροντα του ΕΣ, τα συμφέροντα του Δημοσίου αλλά και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Για το τέλος, νομίζω ότι αξίζει να αναφερθούν μερικές πολύ ενδιαφέρουσες και άκρως ανησυχητικές πρόσφατες δηλώσεις του Διευθυντή της τουρκικής Roketsan για το πρόγραμμα των βαλλιστικών πυραύλων Tayfun που είναι ενδεικτικές της προτεραιότητας και της σημασίας που δίνει η τουρκική πλευρά στην ανάπτυξη χερσαίων εκτοξευτών βαλλιστικών πυραύλων στρατηγικής κρούσης (και που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αντίστοιχη αδιαφορία από την πλευρά του ΕΣ). Κάνοντας μια σύνοψη των δηλώσεων αυτών:

Για πρώτη φορά αναφέρεται μαζική παραγωγή βαλλιστικών βλημάτων και φαίνεται ότι στο πρόγραμμα του Tayfun έχει ωριμάσει πλέον η τουρκική βαλλιστική τεχνολογία που επιτρέπει την παραγωγή σε σημαντικούς αριθμούς. Το συγκεκριμένο βλήμα θα αποτελέσει μια ολόκληρη οικογένεια όπλων, στρατηγικού επιπέδου, με διαφορετικές πολεμικές κεφαλές για διαφορετικές αποστολές.

Ο Tayfun θα είναι βαλλιστικό βλήμα κατηγορίας SRBM (το βεληνεκές του είναι άνω των 500km), ενώ επόμενος στόχος για το τουρκικό βαλλιστικό πρόγραμμα, είναι το πρόγραμμα CENK που θα αποδώσει βαλλιστικό βλήμα των 1000χλμ και θα στοχεύει εχθρικές στρατηγικές υποδομές και εγκαταστάσεις. Αυτό πρακτικά θα σημαίνει ότι όλη η ελληνική επικράτεια θα βρίσκεται εντός βεληνεκούς του βλήματος, ακόμα και οι αεροπορικές βάσεις στο Ιόνιο Πέλαγος!

Το τουρκικό βαλλιστικό οπλοστάσιο είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αγνοηθεί και να υποβαθμιστεί όπως γινόταν τόσο καιρό στις στρατηγικές αναλύσεις. Απαιτούνται ταυτόχρονα μέτρα, τόσο αμυντικά για την κατακόρυφη αύξηση της αντιβαλλιστικής προστασίας κρίσιμων στρατιωτικών εγκαταστάσεων και υποδομών της χώρας, με σκοπό την αύξηση της επιβιωσιμότητας τους και τον περιορισμό των απωλειών, όσο και επιθετικά με την ανάπτυξη και από την Ελλάδα χερσαίων εκτοξευτών βαλλιστικών βλημάτων και βλημάτων πλεύσης.

Και με την διαφαινόμενη αμερικανική απροθυμία και άρνηση για την παροχή τέτοιων όπλων, ο συνδυασμός της αναβάθμισης των MLRS με το γερμανικό πακέτο, με την απόκτηση επιπλέον εκτοξευτών EuroPULS είναι ο μόνος τρόπος που επιτρέπει ταυτόχρονη χρήση βλημάτων βαλλιστικής τροχιάς και βλημάτων πλεύσης από τους ίδιους εκτοξευτές. Η μόνη άλλη, αλλά σαφώς ακριβότερη εναλλακτική, θα ήταν η απόκτηση αυτόνομων τροχοφόρων εκτοξευτών βαλλιστικών βλημάτων LORA από το Ισραήλ και βλημάτων πλεύσης JFS-M από την Ευρώπη.

Και ασφαλώς, πρώτη προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω, είναι να υπάρξει η πολιτική θέληση για να ξοδέψουμε για τέτοιου είδους όπλα και για να τα τοποθετήσουμε τόσο στο μέτωπο της Θράκης, όσο και στο μέτωπο του Αιγαίου.