Μία από τις πιο σημαντικές παρατηρήσεις που εντοπίσαμε στα σχόλια σας σχετικά με τους πυραύλους οριζόντιας πτήσης (cruise), μεγάλης ακτίνας και ακρίβειας, είναι ότι η τιμή αγοράς τους είναι εξαιρετικά υψηλή. Για οποιαδήποτε χώρα, όχι μόνο για την Ελλάδα.

Stand-off όπλα ανεμοπορίας

Το ποσό των 1,5 ή 2 και περισσότερων εκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά κάθε τέτοιου όπλου, το καθιστά αυτόματα ακατάλληλο για την καταστροφή τακτικών στόχων. Επομένως συγκεντρώσεις προσωπικού, άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, αντιαεροπορικά συστήματα μικρής και μέσης ακτίνας, κοινές κτιριακές εγκαταστάσεις, είναι ορισμένοι μόνο από τους στόχους για τους οποίους οι πύραυλοι cruise είναι ακατάλληλοι, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους τους.

Για την καταστροφή τέτοιων στόχων λοιπόν, αναπτύχθηκε μία ξεχωριστή κατηγορία όπλων αέρος – εδάφους που θα δούμε ακολούθως. Είναι οι κατευθυνόμενες βόμβες που παράλληλα εξοπλίζονται και με μηχανισμούς πτερύγων και οι μικροί πύραυλοι οριζόντιας πτήσης που πρακτικά διαφέρουν μόνο ως προς το ότι διαθέτουν κινητήρα για να πετούν αυτόνομα σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

Εδώ και 20 περίπου χρόνια παγιώθηκε η ιδέα της τοποθέτησης μηχανισμού πτερύγων και συστημάτων καθοδήγησης INS/GPS σε συμβατικές βόμβες προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσβάλουν σταθερούς στόχους, ανεμοπορώντας σε σαφώς μεγαλύτερες αποστάσεις σε σχέση με τις βόμβες κατεύθυνσης λέιζερ και κατόπιν και αυτές που αξιοποιούν καθοδήγηση INS/GPS (JDAM) και που κατάργησαν την ανάγκη κατάδειξης του στόχου.

Το σημαντικότερο μειονέκτημα αυτών των καθοδηγούμενων βομβών, όπως και των συμβατικών που αντικατέστησαν, είναι ότι η οριζόντια απόσταση που διανύουν μετά την άφεση τους, είναι ανάλογη του ύψους που πετά το αεροπλάνο που τις μεταφέρει. Είναι μειονέκτημα γιατί το εκθέτει στην εχθρική αντιαεροπορική άμυνα. Η ακτίνα μίας JDAM για παράδειγμα, μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 28 χιλιόμετρα, υπό την προϋπόθεση ότι η άφεσή της θα πρέπει να γίνει από ύψος πολύ μεγαλύτερο των 30.000 ποδών.  

Μία απόπειρα που έγινε για την αναβάθμιση του κιτ JDAM, έτσι ώστε να φέρει και πτυσσόμενες πτέρυγες προκειμένου να δώσει σε συμβατικές βόμβες χαρακτηριστικά ανεμοπορούντος όπλου (JDAM-ER/ Extended Range)), τελικά δεν προχώρησε. Μόνο η κυβέρνηση της Αυστραλίας, που μάλιστα συμμετείχε στο πρόγραμμα ανάπτυξης του εν λόγω κιτ, το αγόρασε. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν αγόρασαν ποτέ το κιτ JDAM-ER γιατί μπορούσε να προσαρμοστεί μόνο σε βόμβες των 500 λιβρών, αυξάνοντας την ακτίνα τους μέχρι τα 65 χιλιόμετρα. Και γιατί μπορούσε να πλήξει μόνο σταθερούς στόχους.

Σημαντικότερος εκπρόσωπος των ανεμοπορούντων κατευθυνόμενων βομβών ακριβείας, είναι το ισραηλινό κιτ SPICE (Smart, Precise Impact, Cost-Effective). Αυτό επιβεβαιώνεται και από το ότι έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία σε σχέση με όλα τα αντίστοιχα δυτικά όπλα, περιλαμβανομένων και των αμερικανικών JDAM, παρά τη χαμηλότερη τιμή τους.

Rafael SPICE 1000

Το κιτ αυτό μετατρέπει τις απλές βόμβες 1000 (450 κιλά) και 2000 λιβρών (900 κιλά), σε όπλα stant-off με ακτίνα 60 τουλάχιστον χιλιομέτρων και ακρίβεια τριών μέτρων (CEP) για το SPICE 2000 (βόμβες MK-84, BLU-109, RAP-2000).

Ακόμα μεγαλύτερη είναι η ακτίνα για το κιτ SPICE 1000 (περί τα 120 χιλιόμετρα) που περιλαμβάνει και πτέρυγες και μπορεί να τοποθετηθεί σε συμβατικές βόμβες (MK-83, MPR1000, BLU-110, RAP-1000). To κιτ SPICE 2000 βάρους 150 κιλών σχεδόν διπλασιάζει το μήκος της βόμβας Mk.84 σε 4,2 μέτρα. Στο ρύγχος βρίσκονται τέσσερα σταθερά πτερύγια, εκτεπάσματος 60 εκατοστών.

Στο ουραίο τμήμα βρίσκονται τέσσερα τραπεζοειδή πτερύγια εκπετάσματος 1,2 μέτρων και πίσω τους υπάρχουν άλλα τέσσερα κινούμενα πτερύγια ελέγχου με εκπέτασμα 70 εκατοστών. Το SPICE 2000 πετά στη μέγιστη ακτίνα του με άφεση από μεγάλο ύψος (42.000 πόδια) και υψηλή υποηχητική ταχύτητα. Στο μικρότερο SPICE 1000, τα πτερύγια ρύγχους δεν υπάρχουν. Αντιθέτως έχουν τοποθετηθεί πτέρυγες που εκτείνονται επιτρέποντας μικρότερη γωνία κατολίσθησης και άρα μεγαλύτερη οριζόντια απόσταση από το σημείο άφεσης.

Το συγκρότημα ρύγχους του SPICE περιέχει μονάδα καθοδήγησης GPS/INS και ηλεκτροπτικό ερευνητή διπλής διαμόρφωσης, CCD και υπέρυθρης απεικόνισης (ΙR), αποδίδοντας ικανότητα προσβολής όλο το εικοσιτετράωρο. Το σύστημα καθοδήγησης επίσης χρησιμοποιεί αντιπαραβολή εικόνας (scene-matching guidance) για Αυτόνομη Πρόσκτηση Στόχου (ΑΤΑ). Στο πίσω τμήμα του όπλου υπάρχει υποδοχή (slot) για εισαγωγή εμπορικής κάρτας μνήμης (64ΜΒ), ίδια με αυτή που χρησιμοποιείται σε κοινές ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές.

Το ουραίο συγκρότημα περιέχει τα ηλεκτρονικά καθοδήγησης, ελέγχου πτήσης και διασύνδεσης με το αεροσκάφος, την παροχή ισχύος, τους μηχανισμούς ενεργοποίησης πτερυγίων και την προαιρετική ζεύξη δεδομένων. Μετά την άφεση από το αεροσκάφος, το SPICE χρησιμοποιεί καθοδήγηση GPS/INS. Περί τα 17 χιλιόμετρα από τον στόχο ενεργοποιούνται οι ηλεκτροοπτικοί αισθητήρες που αναζητούν τα τοπογραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής του στόχου.

Η προαιρετική ψηφιακή ζεύξη δεδομένων επιτρέπει την παρέμβαση του πληρώματος στη στοχοποίηση. Στην περίπτωση αυτή όμως, απαιτείται η μεταφορά ατρακτιδίου ζεύξης δεδομένων στο μαχητικό-πλατφόρμα. Η συμβολογία καθοδήγησης του όπλου από τον χειριστή, παρουσιάζεται στο HUD. Για όλους αυτούς του λόγους η οικογένεια των κιτ SPICE έχει επιτύχει σημαντική εμπορική επιτυχία.

Οι Αμερικανοί αποπειράθηκαν αρχικά να διασφαλίσουν stand-off δυνατότητα μέσω της ανάπτυξης ενός όπλου (όχι κιτ προσαρμογής σε βόμβες) καθοδήγησης INS/GPS, βάρους 250  λιβρών (113 κιλκών) για σταθερούς στόχους, που ονόμασαν Small Diameter Bomb. To αρχικό συμβόλαιο υπογράφηκε από τη Boeing το 2005, αλλά το πρόγραμμα εγκαταλείφθηκε. Η Raytheon ήταν αυτή που κέρδισε το συμβόλαιο για το περισσότερο εξελιγμένο SDB II, ή GBU-39/B StormBreaker που πλέον εισέρχεται μετά από πολλά χρόνια καθυστερήσεων σε υπηρεσία στην Αμερικανική Αεροπορία (https://defencereview.gr/kathysterisi-enos-etoys-stis-paradose/).

Σε αντίθεση με το SDB I, το StormBreaker μπορεί να καταστρέψει και κινούμενους στόχους. Μετά την άφεση κατευθύνεται προς την περιοχή του στόχου με καθοδήγησης INS/GPS. Το πλήρωμα του μαχητικού από το οποίο έγινε η άφεση, μπορεί να αλλάξει την πορεία του όπλου, επικοινωνώντας με αυτό μέσω data link (Link 16). Η μέγιστη ακτίνα του αναφέρεται ότι ανέρχεται σε 110 χιλιόμετρα και περιορίζεται στα 75 περίπου για κινούμενους στόχους.

Για τη φάση πρόσκτησης του στόχου (ΤΑ-Target Aquisition), χρησιμοποιεί αισθητήρα ραντάρ χιλιοστομετρικού μήκους κύματος, μη ψυχόμενο αισθητήρα IR και ημιενεργό λέιζερ. Το όπλο σε ημι-αυτόνομη λειτουργία κατηγοριοποιεί συγκεκριμένη κατηγορία στόχων.

Η κοίλου γεμίσματος εκρηκτική θραυσματογόνος πολεμική κεφαλή του StormBreaker είναι επαρκής εναντίον συγκεντρώσεων προσωπικού, τεθωρακισμένων οχημάτων, κοινών κτιρίων, σκαφών επιφανείας μικρού μεγέθους και γενικά “μαλακών¨στόχων. Λόγω της ιδιότητάς του αυτής, προς αποτροπή πρόκλησης παράπλευρων απωλειών, αποδόθηκε έμφαση από τους Αμερικανούς στη μεταφορά μεγάλου αριθμού τέτοιων όπλων από τα μαχητικά τους αεροπλάνα.

Το F-15E μπορεί να μεταφέρει μέχρι 28 SDB II, ανά τέσσερα σε εφτά ειδικούς φορείς BRU-61/A, ενώ το F-35 στη διαμόρφωση Block 4 και στις τρεις εκδόσεις, θα μεταφέρει οκτώ εσωτερικά και μέχρι 16 εξωτερικά. Η Raytheon είχε προτείνει το StormBreaker στη Βρετανία για το πρόγραμμα SPEAR 3 (Selective Precision Effects at Range Capability 3) to 2014. Χωρίς επιτυχία όμως όπως θα δούμε, αφού οι Βρετανοί αποφάσισαν την ανάπτυξη ενός αυτοπροωθούμενου όπλου από την MBDA. 

H ισραηλινή Rafael ανέπτυξε όπλο αντίστοιχο του SDB εδώ και πολλά χρόνια. Το Spice 250 ίδιου βάρους με το SDB και εκρηκτική θραυσματογόνο κεφαλή βάρους 75 κιλών, εντάχθηκε σε υπηρεσία στην Αεροπορία του Ισραήλ πριν από το 2005. Tο σύστημα καθοδήγησής του είναι ίδιας φιλοσοφίας με αυτό των SPICE 1000 και 2000, παρά το γεγονός ότι δεν είναι add-on kit, αλλά κανονικό ανεμοπορών όπλο. Η ακτίνα του φτάνει τα 100 χιλιόμετρα και πλέον η ισραηλινή εταιρεία έχει υπό ανάπτυξη μία νέα έκδοση του με ακτίνα 150 χιλιομέτρων.

Το Spice 250 ER επειδή είναι εφοδιασμένο με μικρό στροβιλοκινητήρα βέβαια δεν κατατάσσεται στα ανεμοπορούντα όπλα, οπότε θα το δούμε στο επόμενο αφιέρωμά μας στους μινι πυραύλους cruise.

Comments

 1. Η χρήση των SPICE προϋποθέτει πως υπάρχουν αυξημένες ικανότητες στοχοποίησης μέσω κυρίως δορυφορικής αναγνώρισης
  Τις έχουμε ?
  Μετέχουμε στο Γαλλικό HELIOS αλλα αυτό πάει προς αντικατάσταση και κάποια στιγμή είχαν βγει πληροφορίες πως είχαμε σταματήσει να πληρώνουμε τη συνδρομή μας με αποτέλεσμα να έχει σταματήσει η παροχή πληροφοριών
  Από τακτική αναγνώριση διαθέτουμε μονο δυο ατρακτίδια DB110αριθμός ανεπαρκέστατος

  Το ενδιαφέρον για τις SPICE είναι πάνω από χρονια και δεν έχει προχωρήσει

  Επίσης η διασύνδεση του όπλου με το μπορεί να είναι πρόβλημα
  Οι Ισραηλινοί έχουν τους δικούς τους MMC και κώδικες οποτε μπορεί να φορτώσουν ότι θέλουν απάνω

  Και κάποιες εκδόσεις των SDB θα έπρεπε να μας ενδιαφέρουν δεδομένου μάλιστα του χαμηλού κόστους του όπλου. Είναι άραγε εξαγώγιμες προς εμάς?
  Αλλιώς πως εξηγείται το ενδιαφέρον για τις SPICE?

  Και τα δυο όπλα έχουν την ικανότητα να πλήξουν ναυτικούς στόχους που είναι εξαιρετικά χρήσιμη για τη κατάσταση που είμαστε

  1. Oi SPICE όπως και άλλα ισραηλινά όπλα,αν δεν ενσωματωθούν/πιστοποιηθουν μέσα στο OFP του αφους (από τη Lockheed που θα απαιτήσει πολλά λεφτά), μπορεί να αφεθούν από το F-16 με άλλο τροπο!

   1. Σωστό αλλα το θέμα είναι ποσο επηρεάζονται οι επιδόσεις του όπλου εφόσον δεν γίνετε η σύνδεση με το υπολογιστή του F16!

     1. To 2019 ειχε γραφτει συνεργασια LM με Rafael για προωθηση το οπλου

      The “Americanization” of the SPICE bombs will allow Lockheed Martin to offer it to all its customers, mainly operators of F-16 and F-35 fighter aircraft, according to Gideon Weiss, deputy general manager of Rafael’s marketing and business development, air and C4I systems division.

      Μηπως εχει ωριμασει η μηπως ηρθε η ωρα να το ωριμασουμε!!!!?

     2. Η Spice είναι σε υπηρεσία απο το 2003 και αυτοί συμφώνησαν πρόπερσι για πιστοποίηση στα F-16 ολίγον αργά ξύπνησαν.
      Έχουμε JSOW,JDAM και σε λίγο θα είναι έτοιμη η Stormbreaker οπότε δεν χρειάζεται η Spice εκτός αν θέλουν απλά να αυξήσουν την ποικιλία/συλλογή.

    1. Αυτό δεν μπορεί να στο πει κανένας και αν δεν το πιστοποιησεις στον υπολογιστή του, δεν θα το μάθεις και πότε. Θεωρητικά δεν αλλάζει τίποτα, στην πραγματικότητα όμως «ξεγελάς» τον υπολογιστή οπότε το αποτέλεσμα άγνωστο. Οι Ισραηλινοί κάτι θα ξέρουν πάντως που το έχουν πιστοποιήσει στον δικό τους υπολογιστή!

 2. Εξαιρετικα ενδιαφερον αρθρο, επιτελους η Πολεμικη Αεροπορια πρεπει να αποκτησει μεγαλο αριθμο απο συγχρονα οπλα.

  Δεν πρεπει να επαναληφθουν τα φαινομενα του παρελθοντος, οπως αεροσκαφη χωρις οπλα, υποβρυχια χωρις τορπιλες, αρματα χωρις πυρομαχικα.

  Τελος, δυστυχως η χρηση GPS εχει καποιες μεγαλες αδυναμιες:

  1) παρεμβαλεται ευκολα
  2) μικρη ακριβεια
  3) οι Αμερικανοι μπορουν ευκολα να αλλαξουν το σημα σε ολοκληρη την περιοχη σε περιπτωση Ελληνο-Τουρκικου πολεμου, ωστε να μην μπορει κανενας να κανει ακριβη στοχοποιηση και να μας κατσουν σε ενα τραπεζι για διαλογο.

  Επομενως, νομιζω οτι θα πρεπει να αρχισουμε να βασιζομαστε περισσοτερο στο Ευρωπαικο GALILEO το οποιο εχει πολυ μεγαλυτερη ακριβεια και ειναι πολυ πιο δυσκολο να γινουν παρεμβολες. Δεν γνωριζω εαν οι Spice εχουν δυνατοτητα χρησης του σηματος του GALILEO η συνδυασμο GALILEO/GPS, αλλα ειναι μια παραμετρος που πρεπει να εχουμε υπ’ οψη μας.

  Θα ηταν καλο εαν μπορουσαμε να κανουμε συμπαραγωγη αυτων των συλλογων ωστε να αποκτησουμε τεχνογνωσια και να μπορουμε να αλλαξουμε την δεκτη δορυφορικου σηματος. Μια αλλη λυση μακροπροθεσμα θα ηταν η συνεργασια με αλλες Ευρωπαικες χωρες οπως Γαλλια / Γερμανια για συμπαραγωγη βληματων ανεμοποριας με η χωρις κινητηρα και κατευθυνση GALILEO/INS + IR η χιλιοστομετρικου ρανταρ, οπως στο StormBreaker η το Brimstone MBDA.

  1. Το GPS για όλους τους λόγους που ανέφερες πιθανότατα δεν θα χρησιμοποιηθεί, για αυτό η ΠΑ θα πάει για χρήση και άφεση μόνο με GPS

    1. @ Patatinos

     Το προβλημα ειναι η ακριβεια του INS πεφτει με εκθετικο ρυθμο οσο μεγαλωνει η αποσταση απο το σημειο αφεσης, δηλαδη για στοχο σε αποστασεις 100+ χιλιομετρων, θα βγει εκτος πορειας κατα εκατονταδες μετρα, η ακομη και ολοκληρα χιλιομετρα απο τον στοχο, αναλογως των ανεμων που θα πνεουν.

     Η κυκλικη πιθανοτητα λαθους (CEP) μονο με INS θα ειναι τουλαχιστον μερικες εκατονταδες μετρα. Με λιγα λογια θα βαρανε στον γαμο του καραγκιοζη.

     Με INS μονο ειναι ENTEΛΩΣ αχρηστα τα οπλα ανεμοποριας, γι αυτο αλλωστε και χρησιμοποιουνται διαφορετικες τεχνικες καθοδηγησης με συνδυασμο INS/ GPS / TERCOM / Radar / Lidar και τερματικη με υπερυθρες η ρανταρ.

     1. Σίγουρα και το γνωρίζω. Σε περίπτωση όμως που δεν έχεις το GPS στο SCALP τι θα κάνεις; Θα πας με INS και μόνο, το SCALP άλλωστε έχει συγκεκριμένο τρόπο καθοδήγησης στην τελική φάση. Αν τον βρει τον στόχο τον βρήκε…

 3. Για μερικους που δεν καταλαβαινουν, μπορει να μην ειναι Ελληνες γιατι δεν παιζει ρολο ο τοπος γεννησης η η γλωσσα αλλα η παιδεια, δεν μπορουμε να ψωνιζουμε πλεον απο Αγγλοσαξονια, για οσο τα κλεμενα μαρμαρα του παρθενωνα δεν επιστρεφονται. Ειναι ντροπη να παιρνεις οπλα απο αυτους για να προστατευσεις τον πολιτισμο σου και αυτοι να αρνουνται να σου επιστρεψουν κομματι του. Ο Μητσοτακης εφαγε ακυρο απο τον Τζονσον σε συτο το θεμα. Πρεπει να ειναι ΠΡΟΔΟΤΗΣ να δωσει το συμβολαιο των 5 δις σε αυτους. Το ιδιο και στους Ουσαιους που διαταζουν το σκυλι τους που λεγεται Αγγλια και τους ακολουθει παντου και εκτελει πιστα ο.τι του λενε. Αν θελουν οι Αμερικλανοι τα μαρμαρα γυριζουν στο πι και φι. Γισυτο ενα μεγαλο ακυρο παντου σε ολους τους εξοπλισμους απο εδω και περα.

   1. πωληθηκε με εγγραφα, μη σου πω τιποτα παραπανω!!! Τα μαρμαρα του Παρθενωνα ειναι κλεμενα! Αμεσως βρηκες και δικαιολογια! Αν δεν ηταν ο Μακρον να σε σωσει περυσι τα νησια θα τα εβλεπες με τουρκικες σημαιες!!! Πηγαινε στο Λονδινο ρε Σαξονα!! Χαραμιζεσαι στην Ελλαδα!!!

    1. Το τι ειπε ο Μπορις δεν με ενδιαφερει καθολου, σημερα ειναι πρωθυπουργος, αυριο θα ειναι ενας αλλος, πιθανοτατα και με εντελως διαφορετικες αντιληψεις.

     Εγω φιλαρακο εγραφα οτι επρεπε να αγορασουμε Rafale εξοπλισμενα με Meteor και Scalp αντι για τις Belharra συνεχως πριν απο 1+ χρονο, και ας επεφταν βροχη οι αρνητικες.

     Δεν το ελεγα επειδη μισω τους Γαλλους, αλλα επειδη ειμαι αντικειμενικος και με 16 Αστερ και χωρις CIWS οπως το RAM δεν βγαινεις απο τον ναυσταθμο. Και κοστιζει και 1 δις. Πλεον σχεδον ολοι εχουν αντιληφθει οτι το πλοιο δεν κανει. Δηλαδη τους χαλαγε τους Γαλλους να κατεβουν με Gowind 3100/2500 ??

     Σχετικα με τα μαρμαρα.

     Ο Ελγιν πηρε τα μαρμαρα πριν απο 210 χρονια επι Τουρκοκρατιας, οχι εχθες. Η Ελλαδα δεν υπηρχε τοτε, υπηρχε Οθωμανικη αυτοκρατορια. Αν σκεφτοταν με την ιδια λογικη ο Μεταξας θα ειχε συμμαχισει με τους Γερμανους και οχι με την Αγγλια. Το ζητημα μπορει να λυθει στα δικαστηρια η σε μια μελλοντικη διαπραγματευση με τους Αγγλους.

     Αν ακολουθησουμε την ιδια γραμμη λογικης τοτε πρεπει να σταματησουμε να αγοραζουμε Γαλλικα οπλα μεχρι οι Γαλλοι να μας επιστρεψουν την Αφροδιτη της Μηλου και να μας ζητησουν επισημα συγνωμη για την 3ετη κατοχη της Αθηνας απο το 1854 μεχρι το 1857 και τη χολερα που εφεραν στην πολη, και η οποια σκοτωσε το 1/4 του πληθυσμου της πολης.

     Πρεπει να ειμαστε ψυχροι ρεαλιστες, να κοιταζουμε μονο το εθνικο συμφερον και το μελλον της χωρας.

     Αν παρακολουθεις διεθνη ΜΜΕ θα δεις οτι υπαρχει συζητηση στην Αγγλια για το αν πρεπει να αφαιρεθουν τα αγαλματα του Τσωρτσιλ απο δημοσιους χωρους, επειδη ηταν ρατσιστης. Η ιδια η εγγονη του Τσωρτσιλ λεει οτι πρεπει να βγαλουν τα αγαλματα και να τα βαλουν στα μουσεια.

     https://www.bbc.com/news/uk-53033550

     Ο κοσμος παει μπροστα, οχι πισω. Aν περιμενουμε μερικα χρονια ακομη θα μας τα επιστρεψουν λογω ενοχης. Διαφορετικα, εαν εχουμε νομικη διαφορα, τοτε υπαρχουν και τα δικαστηρια.

     1. φιλε μου καλε GP στο πρωτο κομματι μαρεσεις και ειμαι μαζι σου! Σωστοτατος!!! Οσον αφορα το δευτερο, αλοιμονο στους λαους που ξεχνουν και χανουν την μνημη τους οσα χρονια κι αν περασουν. Αυτο το λενε οι διανοουμενοι και οχι εγω. Σωστος να παμε μπροστα αλλα οχι και να μας κοριδευουν τα Αγγλακια!!! Παρε φρεγατες απο οπου θες, οχι απο αυτους ομως. Μας εχουν κανει πολλα. Στο Β ΠΠ τους βοηθησαμε και μοιρασαν τη Γερμανια για παρτη τους και αντι να παμε να ειμαστε αφεντικα εστω και σε 2 -3 γερμανικες επαρχιες οπως κανανε Αμερικανοι, Ρωσοι, Αγγλοι και Γαλλοι, πηγαιναμε να ανοικοδομησουμε την ηττημενη Γερμανια σα παλιατσοι αντι να ερθουν αυτοι σε εμας! Τι πιο εξευτελιστιοκοΜετα ξεκινησαν τον εμφυλιο, πετωντας λιρες σε ολους αρκει να σφαζονται μεταξυ τους! Μετα εχουμε την Κυπρο. Μας εχουν φερει πισω σαν εθνος μην το ψαχνεις!

     2. Φιλε, πρεπει να το δεις εντελως διαφορετικα το ζητημα και να επισκεφτεις το Βρετανικο μουσειο.

      Εκει θα δεις εκθεματα που εκλεψαν οι Αγγλοι απο ολο τον πλανητη, π.χ. απο Αιγυπτο, αλλα και απο την Ελλαδα. Εκατομμυρια επισκεπτες πηγαινουν εκει καθε χρονο και βλεπουν τα εκθεματα. Τι νομιζεις οτι σκεφτεται ο επισκεπτης εκει που βλεπει τα εκθεματα??

      Νομιζεις οτι ο επισκεπτης σκεφτεται «μπραβο στους Αγγλους», η μηπως «μπραβο στους Ελληνες», που εφτιαχναν εργα τεχνης τετοιας ποιοτητας και με τοση δεξιοτεχνεια πριν απο 2500 χρονια, τα οποια ειναι ασυγκριτα καλυτερα σε σχεση με οτιδηποτε αλλο μεσα στο μουσειο?

      Διαφημηση μας κανουν.

      Οπως ειπα,

     3. Ο Ελγιν εκλεψε τα γλυπτα. Παρουσιαζει το Βρετανικο Μουσειο ενα φιρμάνι που η Ελληνική Κυβέρνηση σε συνεργασία με τα δικηγορικά γραφεια που έψαξαν στα οθωμανικά αρχεια της Τουρκίας απέδειξαν πως δεν υπάρχει. Απέδειξαν πως ειναι πλαστο.

      Συνεπώς οι Βρετανοί όχι απλά κατέστρεψαν το μνημείο, αλλά κλέψανε και εξαπατούν την διεθνή κοινότητα,. Eπίσης διαίρεσαν ενα παγκόσμιας αξίας πολιτισμικό μνημειο και επωφελούνται οικονομικά μέχρι και σήμερα από τα λάφυρα τους.

      Είναι ένα ζήτημα ηθικής, πολιτισμού και δικαιοσύνης. Δυστυχώς η δικαστική πτυχή της υπόθεσης ειναι μια μεγάλη συζήτηση αλλά πιστεύει κανείς λογικός άνθρωπος πως πρέπει να φτάσουμε εκεί; Απλά ντροπή για τους Βρετανούς.

      Όπως επίσης και το παράνομο καθεστώς των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο μας είναι ένα τεράστιο σύγχρονο στίγμα της αποικιοκρατίας που προφανώς δεν τελείωσε. Δες λίγο και την απόφαση για το Γκαρσία.

      Όσο για τον Τσώρτσιλ φυσικά και ήταν ρατσιστής. Βασικά όλοι η αγγλική κοινωνία ρατσιστική ήταν. Είχαν το μισό πλανήτη υπόδουλο και κάνανε τεράστια έκτροπα, έχουν γραφτεί πολλές μελανές σελίδες στην ιστορία. Και ο προκάτοχος του Τσώρτσιλ, ο Τσάμπερλεν δεν είχε κανένα πρόβλημα να συναντηθεί με τον Χίτλερ και να υπογράψει σύμφωνο μη επίθεσης για το οποίο πανηγύριζε κιόλας. Η δε βασιλική οικογένεια είναι γερμανικής καταγωγής και ήταν φιλοναζιστές αρκετοί εξ’αυτών όπως ο εξαναγκασθής σε παραίτηση βασιλιάς τους τότε.

      Κάτι μου λέει πως όλα αυτά συνδέονται και τα ρατσιστικά αντανακλαστικά δεν έχουν υποχωρήσει όσο πρέπει και αυτός είναι ένας λόγος που δεν καταδέχονται τα καθόλα δίκαια αιτήματα του Ελληνισμού.

      Οπότε σε συνδυασμό με την πλήρως φιλοτουρκική πολιτική τους δεν υπαρχει καμιά περιπτωσης επιβράβευσης, εξαρτησης και εμπιστοσύνης για αγορά οπλικών συστημάτων απο αυτούς..

   1. αυτα πεστα στο Μητσοτακη που εφαγε ακυρο απο τον Τζονσον! Θα ανταποδωσει ομως!!! Αν οι Αγγλοι ηταν σωστοι θα επεστρεφαν τα μαρμαρα, αφου οπως λενε οι ΣΤΕΝΟΜΥΑΛΟΙ δεν ειναι τιοτα σημαντικο μωρε, και θα εφευγαν απο την Κυπρο γιατι ειναι εκει χρονια τωρα ΑΚΑΛΕΣΤΟΙ! Οπως και να χοροπηδατε ολοι σας εδω μεσα, ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΠΑΡΟΥΝ ΠΟΤΕ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΔ.

    1. Βρε τύπε,
     Στο είπε ο άλλος ευγενικά … δεν κάνεις αμυντική πολιτική με τα μαρμαρα, ξεκόλα.

     Συμφωνοι, ο μεγαλύτερος εκμεταλευτής του πλανήτη ειναι ο Αγγλος.
     Εδω και 500 χρονια βγάζει το «Βασσιλικό» Ναυτικό και γυρίζει πισω με πλούτο και αφηνει χιλιάδες πτώματα και πεινασμένους στην αποικία που εκμεταλευεται. Χαιρω πολύ, για το νέο που μας είπες.

     Αλλα, αυτη τη στιγμή που μιλάμε δεν ειναι ο νο1 εχθρός σου.
     Εχεις τον τούρκο που σε απειλεί , και αν χρειαστεί κανεις συμφωνία και με τον διάολο.

     Οπότε μην μπουρδολογείς και τα συκχέεις όλα μεσα στο μυαλο σου αχταρμά.
     Εκτός αν εισαι λονδίνο και εφαγες καμιά φάπα απο κανενα Αγγλο και μπηκες εδώ να ρεφάρεις.

     Να τα πάρουμε τα μάρμαρα, μαζί σου, αλλα εδώ εχουμε άλλο πρόβλημα να λύσουμε απ το να κόψουμε την διπλωματία για μια υπόθεση 200 χρόνων, μπορεί να περιμένει άλλα 5 να πάρουμε καμια φρεγγάτα πρώτα να σωθουμε. τι λες? δεν αξίζει τον κόπο?

     1. Γιατι να κανεις συμφωνια με τον Αγγλο??? Σε εσωσε απο τον Τουρκο?? Μαλλον μπερδευτηκες και εννοουσες τους Γαλλους!!! Περιμενε τον Αγγλο να σε σωσει τρομαρα σου! Οπως και το 1974 που τραβουσε βιντεο τους Τουρκους που εμπαιναν στα χωρια και βασανιζαν αμαχο πληθυσμο! Πηγαινε να παρεις και φρεγατες τρομαρα σου!

     2. Συμφωνώ οτι δεν κάνεις αμυντική πολιτική με τα μάρμαρα.
      Αλλά σαν έθνος που σέβεται την Ιστορία του και την κληρονομιά του,
      δεν παύεις να τα διεκδικείς μέσω Υπ.Πολιτισμού και άλλων φορέων.
      Επειδή είμασταν από κατοχή δεν μετράει οτι τα υπεξαίρεσε ο Πλιατσικολόγος?
      Τα μ’αρμαρα αφαιρέθηκαν από μια Χώρα που δεν είχε επίσημη αρχή και τους
      αρκούσε το παζάρι που έκανε ο κάθε Μπέης της περιοχής?
      Μην ξεχνάμε οτι μέχρι πρόσφατα η δικαιολογία ήταν οτι τα εκθέτουν σε ειδικό
      χώρο με εξιδεικευμένες διαδικασίες συντήρησης΄, κάτι το οποίο στερούμασταν.
      Μετά την κατασκευή του νέου μουσείου της Ακρόπολης, έπαψε να υφίστατε και αυτή η δικαιολογία.
      ΥΓ: Αν κάποιος σήμερα μπορεί να οικειοποιηθεί/κλέψει είδη αρχαιοτήτων από μια Χώρα, μπορεί η Χώρα καταγωγής του εν ήδ η κλεπταποδόχου να τα εκθέτει και να
      αρνείται την επιστροφή τους

    2. εαν το κριτηριο για την επιλογη εξοπλιστικων προγραμματων ειναι το εαν εχει ελληνικα αρχαια στα μουσεια της δεν θα πρεπει να αγορασουμε τιποτα απο κανεναν

     1. γενικολογεις! Εχεις δει εσυ να υπαρχει κανα θεμα με 170 χωρες του κοσμου για ελληνικα αρχαια?? Τι μας λες τωρα. Μονο με τους Αγγλους υπαρχει προβλημα και με κανενα αλλο κρατος στο κοσμο! Μην λες ο,τι θες!

   1. Ρε παιδιά αν το πάμε ετσι, με τα δικά μας αρχαία που βρίσκονται σε όλα τα μουσεία του κόσμου,επειδή όλοι αυτοί δεν έχουν δικό τους ιστορικό παρελθόν όπως το δικό μας,έπρεπε να είμαστε απομονωμένοι από όλους αυτούς, πιο πολύ και από τον «σοσιαλιστικό παράδεισο «της βόρειας κορεας. μου θυμίζει την περίοδο της αλήστου μνήμης Μελίνας την δεκαετία του 80,που η κρατική ερτ, από το πρωί ίσα με το βράδυ τάιζε σανό και μαρμαρα.αιωνιοι εχθροί και αιώνιοι φίλοι δεν υπαρχουν,υπαρχει μονο το αιώνιο συμφέρον μιας πανίσχυρης Ελλάδας, που ολοι οι κρατούντες πρεπει να είναι ταπεινοι υπηρετες του.

    1. τα μαρμαρα του παρθενωνα θελουμε πισω. Μην μπλεκεις αλλες χωρες. Δεν υπαρχει καμια διενεξη με κανεναν για κανενα αρχαιο πουθενα στο κοσμο. Μονο με την Αγγλια για τα μαρμαρα του μεγα μνημειου ολων των εποχων μαζι με τις Πυραμιδες, του Παρθενωνα.

   2. οκ!!! Σου πηδ… τη γυναικα, και το πιο σημαντικο ειναι οτι το γνωριζεις, και ερχεσαι στο μαγαζι μου και μου σκας τους παραδες σου. Μυαλο κουκουτσι! Εκτος κι αν εισαι βιτσιοζος!

    1. Ο συλλογισμός σου είναι εντελώς άκυρος για πολλούς λόγους:
     -δεν είναι καθόλου αντίστοιχη περίπτωση, η γυναίκα έχει ανεξάρτητη βούληση τα μάρμαρα όχι
     -αν αυτό που λές συμβαίνει επί 200 χρόνια, βρίσκεις μια άλλη, στο μαγαζί πας για εμπορική συναλλαγή και όχι να συζητήσεις για την γυναίκα σου.
     -τα μάρμαρα (γυναίκα στο ατυχές παράδειγμά σου) όταν τα πήρε, ανήκαν στο Οθωμανικό κράτος και όχι στο Ελληνικό που δεν υπήρχε τότε.
     Οπότε στο παράδειγμά σου θα έπρεπε να πεις ότι την πρώην γυναίκα σου, που στην πήρε άλλος τρίτος (Οθωμανός) μερικές δεκαετίες πριν, και μετά τον τρίτο πήγε στο Άγγλο ο οποίος την έσωσε από τον Οθωμανό, είναι ο καλύτερος οπλοπώλης της περιοχής και ένας από τους λίγους. Εσύ αυτό που λές είναι ότι ενώ ξέρεις ότι ο γείτονας έρχεται οπλισμένος μέχρι τα δόντια να σου πάρει την σημερινή γυναίκα, παιδιά, σπίτι και ότι έχεις και δεν έχεις και ενώ ο Άγγλος μπορεί να έχει το ακριβώς κατάλληλο όπλο για να γλυτώσεις, εσύ από γινάτι θα πάς σε άλλον.
     Πρώτα τελείωνε με τον Οθωμανό που ουσιαστικά έτσι και αλλιώς εξαιτίας του έχασες τα μάρμαρα και μετά βλέπεις με τον Άγγλο και τα μάρμαρα τι θα κάνεις.

     1. οκ!!!! ξανα αλλο παραδειγμα μπας και το καταλαβεις!!! Κλεψανε ενα παιδι, οπως πχ την Μαντλιν απο την Πορτογαλια, χωρις το παιδι να εχει βουληση κατα την απαγωγη ,οπως τα μαρμαρα που επικαλεισαι! Το δινουν το παιδι σε καποιον μυστικα για υιοθεσια και το ανακαλυπτουν σε μια περιοχη οπουδηποτε στον πλανητη! Κατα τα λεγομενα σου το παιδι δεν πρεπει να επιστραφει στους βιολογικους του γονεις του αφου αλλος το εκλεψε απο την Πορτογαλια και οχι οι αναδοχοι γονεις! Ντροπη σου φιλε μου, αυτα που λες δεν τα σκεφτονται ουτε τα παιδια του νηπιαγωγειου!!!!

     2. 🙂 τι να πω, σίγουρα μέρος των σχολίων εδώ που αφορούν το μπλέξιμο του θέματος των μαρμάρων με την αγορά φρεγατών, είναι επιπέδου νηπιαγωγείου΄, από εκεί και πέρα κρίνει ο καθένας ποια από αυτά εμπίπτουν στην κατηγορία.

      Επίσης λες «Γιατι να κανεις συμφωνια με τον Αγγλο??? Σε εσωσε απο τον Τουρκο?? » Αν δεν ήταν οι Άγγλοι στην Ναυμαχία του Ναβαρίνου και σε ένα άλλο σωρό περιπτώσεις (όπως και οι Γάλλοι και Ρώσσοι) δεν θα υπήρχε Ελλάδα σήμερα. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά και πολλά σήμερα, αλλά μην λέμε και ότι θέλουμε, φτάσαμε να λέμε ότι μας έσωσε ο Μακρόν. Ο Μακρόν καλά κάνει και πιέζει την Τουρκία γιατί τον ενοχλεί που παίρνει όλα τα παλιά λημέρια της Γαλλιας, Συρία, Λίβανος, Λιβύη κτλ, οπότε συμμάχησε με τους εχθρούς της Τουρκίας.

      Αν όμως η Τουρκία του δώσει ότι θέλει (επιρροή σε όλα τα μέρη που ανέφερα), ξαφνικά θα δούμε μια άλλη Γαλλία. Αυτή φυσικά καλά θα κάνει για τα συμφέροντά της, εμείς όμως αν πορευόμαστε με το ποιος έχει τα μάρμαρα και την Αφροδίτη της Μήλου αξίζουμε την μοίρα μας.

      Δεν ξαναγράφω σχόλιο σε αυτόν τον διάλογο, δεν μπορώ να πιστέψω πως κάποιος πραγματικά θα έγραφε αυτά γιατί τα πιστεύει και τα έχει σκεφτεί ώριμα, άρα τείνω στην περίπτωση του τρολ που τα απαντητικά σχόλια ταίζουν την τρολιστική διάθεση του.

    2. @George
     Τι να σου πω τωρα?έχεις μπερδέψει τις βουρτσες με τις Πουτ…..
     Φαρισαιε νεοέλληνα, διαμαρτύρεσαι για τα Ελγίνεια, ποτέ όμως δεν διαμαρτύρηθηκες για τα εγκλήματα των άγγλων, εις βάρος των κυπρίων αγωνιστών.14/3/1957,σαν και αυτές τις μέρες κρέμασαν τον Ευαγόρα Παληκαριδη, γι’αυτές τις ψυχές, πρέπει να τους ζητάς να απολογηθούν και όχι για τα άψυχα.

     1. λαθος κανεις. Εγω λεω οι Αγγλοι φταινε σε 5 σημεια γιαυτο ειμαι κατα:
      1 ΒΠΠ Συμμαχοι
      Τα πηραν ολα απο ηττημενη Γερμανια και δε μας εδωσαν τιποτα. Ουτε καν αποζημιωσεις/επανορθωσεις.
      2 Εμφυλιος
      Υποστηριζαν εκατερωθεν πλευρες για να σφαζομαστε μεταξυ μας
      3 Αφησαν την Τουρκια στην εισβολη της Κυπρου, επικροτοντας τη κιολας
      4 Εχουν μεγαλες κατοχικες βασεις με το ετσι θελω, σε συγκριση με το μεγεθος της Κυπρου.
      5 Δεν επιστρεφουν τα κλεμμενα μαρμαρα του Παρθενωνα, μειζων θεμα του Πολιτισμου μας.
      Για τη Κυπρο που με κατηγορεις εγω φωναζω ΕΞΩ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΠΙΚΟΙ. Αν το κανουν μαζι με την επιστροφη των μαρμαρων τοτε κανενα προβλημα. Οσο για τις φρεγατες, δεν σου δινουν τιποτα πυρηνικα να πω ναι θα σου 10000πλασιασουν την αποτρεπτικη ισχυ. Δεν υπαρχει λογος για εξοπλιστικα εξ Αγγλιας. Τελος.

   3. Επίσης να μην πάρουμε NSM απο Νορβηγια γιατι εχουν στολο φαλαινοθηρικων κατι παράνομο και ανηθικο..
    Με αυτα τα μυαλα οχι αμύνα δεν χτιζεις ουτε περίπτερο στο Δομοκό δεν συντηρεις .Οι Γερμανοι ειναι εχθροι μας,οιΗΠΑ φιλοτουρκες οι Αγγλοι εχουν τα μαρμαρα ,οι Ρωσοι εκαναν τα Ορλωφικα και αστα λα βιστα μπειμπι..
    Και καποιοι δημοσιευουν τετοιες αποψεις.
    Εντωμεταξυ η Ρωσια με την Τουρκια εχουν συγκρουστει απειρες φορες ενω και σημερα η συμμαχια τους ειναι καθαρα ωφελιμιστικη αλλα και πυρηνικη τεχνολογια μεταφερει η μια στην αλλη και οπλα αιχμης της τεχνολογιας .
    Προφανως δεν ευδοκιμουν θεωριες εθνικου αυτοχειριασμου και διεθνους απομονωσης εκει.

  1. Ελληνικά εκθέματα στολίζουν όλα τα μεγάλα μουσεία του πλανήτη, το Λούβρο έχει δεκάδες αν όχι εκατοντάδες από αυτά (Αφροδίτη της Μήλου, Νίκη της Σαμοθράκης κτλ).

   Η δουλειά ενός μουσείου είναι να εκθέτει στους επισκέπτες του ότι καλύτερο υπάρχει παγκοσμίως, αλλού έχει σαρκοφάγους των φαραώ και πάει λέγοντας. Το ίιδιο συμβαίνει σε Γαλλία, Αγγλία, ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία και ένα σωρό άλλα μέρη.

   Δεν θα κάτσω να κάνω αμυντική αι εξωτερική πολιτική με βάση τι θα γίνουν τα αρχαία, τα αρχαία είναι εκεί για δύο σχεδόν αιώνες και κανείς δεν το έκανε το βασικό θέμα διμερών σχέσεων, και να πω την αλήθεια για 1,5 αιώνα κανείς δεν το έκανε και θέμα ποτέ (η Μελίνα Μερκούρη το είχε ανεβάσει σαν θέμα για οποιουσδήποτε λόγους).

   Όχι μόνο τα γλυπτά του Παρθενώνα αλλά και όλα τα σημαντικά αρχαία, θεωρώ ότι είναι τέλειοι πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό και εμπνέουν τον φιλελληνισμό στους επισκέπτες τους. Νομίζω ότι το καλύτερο θα ήταν αν όλα τα μουσεία αναγνώριζαν την Ελλάδα σαν κύριο/ιδιοκτήτη των αρχαίων αυτών την Ελλάδα και η Ελλάδα σαν ανταμοιβή προς αυτούς να έκανε μια μακροχρόνια συμφωνία ότι για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορούν να τα εκθέτουν εκεί.

   Όπως και να έχει όμως, όποια και να είναι η λύση του θέματος, είναι παντελώς άσχετο με την αμυντική πολιτική και την εξωτερική πολιτική. Στην αμυντική/εξοπλιστική πολιτική πρέπει να παίρνουμε ότι καλύτερο υπάρχει για τα λεφτά που διαθέτουμε άσχετα ποιος το πουλάει, και στην εξωτερική πολιτική να παίρνουμε ότι μπορούμε και συμφέρει την χώρα μας. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα βγάζαμε πχ κάποιο οικόπεδο με φυσικό αέριο σε διαγωνισμό, να ερχόταν η B(ritish) P(etroleum) με την καλύτερη τιμή και γενική προσφορά και να της πω αν δεν μας δώσετε τα μάρμαρα, δεν παίρνετε το οικόπεδο.

   1. ειναι πολλα με τους Αγγλους, απο εμφυλιο μεχρι κατοχικες βασεις σε ενα νησι που δεν εχει ΧΩΡΟ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Θα το δεις οτι δεν προκειται να παρουμε εξοπλιστικα ουτε ενα ευρω απο αυτους!

    1. Ξεχνάς όμως:

     -ο εμφύλιος για να γίνει θέλει δύο to tango, οπότε δύο αντίπαλες πλευρές έβαλαν τον ελληνικό λαό σε έναν εμφύλιο. Κέρδισε τελικά η μία πλευρά. Οι απώλειες και οι πληγές οφείλονται και στους δύο, αλλά το γεγονός ότι πήγαμε με την μία και όχι με την άλλη μας οφέλησε τελικά (γιατί η άλλη έτσι και αλλίως σήμερα δεν υπάρχει έγινε καπνός)

     -ξεχνάς ότι η Κύπρος ήταν Οθωμανική, από την οποία την πήραν οι Άγγλοι και μετά της έδωσαν ανεξαρτησία (κρατώντας τις βάσεις). Προτιμούσες ν αήταν Τουρκική ή έκανε κανένας απόγονός σου εθνοαπελευθερωτικό αγώνα εναντίον των Οθωμανών για την απελευθέρωση της νήσου? Αν δεν υπήρχαν οι Άγγλοι, το νησί θα ήταν ακόμη Οθωμανικό.

     -δεν επιμένω να πάρουμε από αυτούς ή να θεωρώ ότι είναι οι καλύτεροι ή οτιδήποτε, επιμένω ότι δεν θα έπρεπε να βάζουμε αυτό το κομμάτι στην παράμετρο του από ποιόν να αγοράσουμε. Δηλαδή να επιστρέψουμε τα υποβρύχια, τα Λεο, τις ΜΕΚΟ και ότι άλλο έχουμε πίσω στους Γερμανούς για όποιο πρόβλημα έχουμε μαζί τους? Και οι Αμερικάνοι είχαν εμπλοκές με την Ελλάδα, οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιήθηκαν από τους Οθωμανούς να σαρώσουν Κρήτη και Πελοπόνησο, με τους Ιταλούς πολεμήσαμε το 1940 και επίσης είχαν κατακτήσει ως Ρωμαίοι την αρχαία Ελλάδα, τι θα κάνουμε θα είμαστε μαλωμένοι με όλο τον πλανήτη?

     1. @agnostosependytis
      Αγαπητέ φίλε, συμφωνώ με τα γραφόμενα σου.
      Μια διευκρίνηση, στον εμφύλιο ,ευτυχώς, κέρδισε η μια πλευρά στο πεδίο της μαχης, έχασε όμως στο πεδίο της πολιτικής από τους ηττημένους, δυστυχώς.

   2. 1 ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΜΥΣΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΟΥΜΕ
    2 ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΓΓΛΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ. ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ.

 4. Μυρίζει FFG ,λες ?

  https://www.defence-point.gr/news/i-syzitisi-toy-dp-me-ton-joe-depietro-tis-lockheed-martin-gia-to-programma-ton-fregaton

  Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Lockheed Martin (στην οποία συμμετείχαν και δύο απεσταλμένοι της Fincantieri Marinette Marine – FMM, της αμερικανικής θυγατρικής του ιταλικού ομίλου, όπου ναυπηγούνται τα πλοία μάχης παρακτίων [LCS] τύπου Freedom, το πρώτο MMSC για το Ναυτικό της Σαουδικής Αραβίας και η πρώτη φρεγάτα τύπου Constellation FFG-62 [πρώην] FFG(X) για το Ναυτικό των ΗΠΑ)…

  1. H FFG(X) Constellation σιγουρα θα ηταν απειρως καλυτερη απο την MMSC, αλλα δυστυχως ειναι πολυ ακριβη, σχεδον οσο οι Belharra αλλα και η F110. Αυτα τα πλοια ειναι πολυ ακριβα για εμας καθως χρειαζομαστε αριθμους.

   Μια λογικη λυση θα ηταν η εξης:

   Πωληση των ναυπηγειων Σκαραμαγκα στον Πριοβολο καθως εδωσε μεγαλυτερη προσφορα και εχει σχεδιο για τα ναυπηγεια, αγορα του σχεδιου των Arrowhead η των Sigma η των Gowind και ναυπηγηση 5+5 η εστω 4+4 φθηνων φρεγατων σε βαθος 10-12 ετων ωστε να ανανεωθει ο στολος.

   Η Arrowhead εχει το πλεονεκτημα οτι μπορει να κατασκευαστει σε κομματια ωστε να δουλεψουν ΟΛΑ τα ναυπηγεια και να μειωθει ο κινδυνος καθυστερησεων, και φυσικα μιλαμε για πλοιο 6 χιλιαδων τονων που ηδη εχει ναυπηγηθει ως Iver Huitfeldt και Absalon, και η Βρετανοι ναυπηγουν τουλαχιστον 5 φρεγατες ακομη, δηλαδη υπαρχει ελαχιστο κοστος προβληματων και τεχνολογικου κινδυνου.

   Αυτα που γραφουν μερικοι γραφικοι για τα Μαρμαρα του Παρθενωνα τα αφηνω στην ακρη καθως στερουνται σοβαροτητας. Πρεπει να ειμαστε ρεαλιστες και να κοιταζουμε το εθνικο συμφερον.

   Ο Ελγιν πηρε τα μαρμαρα πριν απο 210 χρονια επι Τουρκοκρατιας, οχι εχθες. Η Ελλαδα δεν υπηρχε τοτε, υπηρχε Οθωμανικη αυτοκρατορια. Αν σκεφτοταν με την ιδια λογικη ο Μεταξας θα ειχε συμμαχισει με τους Γερμανους και οχι με την Αγγλια. Το ζητημα μπορει να λυθει στα δικαστηρια η σε μια μελλοντικη διαπραγματευση με τους Αγγλους.

   Αν ακολουθησουμε την ιδια γραμμη λογικης τοτε πρεπει να σταματησουμε να αγοραζουμε Γαλλικα οπλα μεχρι οι Γαλλοι να μας επιστρεψουν την Αφροδιτη της Μηλου και να μας ζητησουν επισημα συγνωμη για την 3ετη κατοχη της Αθηνας απο το 1854 μεχρι το 1857 και τη χολερα που εφεραν στην πολη, και η οποια σκοτωσε το 1/4 του πληθυσμου της πολης.

   Πρεπει να ειμαστε ψυχροι ρεαλιστες, να κοιταζουμε μονο το εθνικο συμφερον και το μελλον της χωρας.

   1. Οτι και να λες διπλωματικα ο Bozzo εβαλε τεραστιο αυτογκολ, ειδικά με το «τα κατέχουμε νομιμα».
    Οταν οι εταιρειες σου διαπραγματευονται συμβολαιο δισεκατομμυριων, δινεις πιο διπλωματικες απαντησεις και δεν προκαλεις.
    Ιδανικη πάσα στη δικη μας κυβερνηση για να αποκλεισει την αγγλικη προταση, που δεν την ηθελε και ποτε (ασχετα αν μπορει να ηταν και η καλύτερη) για πολλούς λόγους.

    1. Το ότι είπε ότι δεν θα επιστραφούν ποτέ δεν είναι κάτι που δεν ξέραμε, η δηλωση Bozzo ομως οτι «τα κατεχουμε νομιμα» σηκώνει χοντρο διπλωματικό επεισόδιο.
     Ο ελγιν τα σηκωσε απο την ακροπολη ισχυριζομενος οτι ειχε φιρμανι της πυλής, αρα ποια η νομιμoτητα της κατοχης των εγγλεζων στα μάρμαρα? Στην τουρκοκρατουμενη αθηνα του 1799 γινονται ολα αυτα, αρα ο Bozzo μας λεει οτι τα κατεχω νομιμα γιατι εχω διαταγμα των τουρκων, αφου εσεις δεν ειχατε κυριαρχια τοτε στο κρατος σας και εισασταν δουλοι των τουρκων?
     Τραγικος ισχυρισμος, αγαπητε bozzo, εκανες συμφωνια με το κυριαρχο ελληνικο κρατος οταν μετα απο 20 χρονια απελευθερωθηκε και σου ειπανε οκ?
     Τα κατεχεις νομιμα κατα δηλωση/διάταγμα των τουρκων?

     Η αφροδιτη της μηλου τουλαχιστον το αγαλμα το πηραν οι γαλλοι μετα την απελευθερωση, και σχεδον ολο το νησι (οι κατοικοι) αποζημιωθηκαν και υπεγραψαν οτι το παραχωρούν.

    2. Καλά αυτός έβαλε αυτογκόλ (δεν το αμφισβητώ, εγώ θα το χαρακτήριζα και χειρότερα), αλλά γιατί να του δίνουμε αξία, είναι αυτός που είναι, την επάρκειά του ας την κρίνουν οι Άγγλοι.

     Εμείς την δουλειά μας θέλουμε να κάνουμε, αν είναι να πάρουμε δικές τους γιατί αυτές κρίνουμε καλύτερες/συμφερότερες αυτές ας πάρουμε, αν όχι παίρνουμε άλλες, αλλά το να μην πάρω για αυτό τον λόγο μόνο, απλά προκαλούμε ζημιά στον εαυτό μας.

     Φαντάσου δηλαδή να πουλάνε δύο χώρες το ίδιο πράγμα έστω η ίδια ταυτόσημη φρεγάτα από Αγγλία και Γαλλία και οι πρώτοι να την πουλάνε 500 και οι δεύτερη 700 την μία. Τι θα πω, θα πληρώσω 800 εκατ παραπάνω για τις 4 από το γινάτι ότι δεν τους γουστάρω για τα μάρμαρα που πήραν πριν 200 χρόνια? Οι Γερμανοί πριν 70 κατεδάφισαν την μισή Ευρώπη, αλλά μια χαρά πήραμε και τα Λεο και τα υποβρύχια και τις ΜΕΚΟ κτλ

     1. Και χαρη στα Γερμανικα και αμερικανοιμπεριαλιστικα οπλα υπαρχει το Αιγαιο ακομη ελευθερο.
      Καποιοι μαλλον θελουν γκρινια ,μιζερια και απωλειες για να δικαιολογησουν την μανια καταδιωξης τους στο στυλ ‘μονοι εναντιον ολων’.

   2. @C_P το κάθε πλοίο έχει την τιμή του … Θεωρώ ότι 4 FFG των 6-7000τ πλαισιωμένα με πλοια απο 3,5 ως 4000τ και κάποια 2500τ ειναι εφικτό και μάλλον αυτός ειναι ο στόχος του ΠΝ για τον στόλο επιφανείας με παράλληλη αύξηση του αριθμού στα 16 . Εν προκειμένω μια τουμπανιασμενη πλήρης FFG ειναι περίπου 350-500εκ ακριβοτερη από μια MMSC ΗΝ .

  2. Εμένα μου μυρίζει αίτημα για LOR με τρόπο που στην ουσία να αποκλείει όλους τους άλλους καθώς θα αναφέρεται σε διακρατική συμφωνία που δεν μπορεί να γίνει με χώρες της ΕΕ.

   Καιρός να τελειώνει το παραμύθι, αυτό το μπίρι μπίρι σε κλειστές πόρτες με έναν έναν, δίνει λαβές για τεράστια αρνητικά σχόλια από τον απλό κόσμο σχετικά με το γιατί γίνεται και όλο και περισσότεροι πλέον δεν θεωρούν ότι οι συζητήσεις αφορούν στρατηγική συμμαχία αλλά άλλα πράγματα.

   Να τρέξουν ένα διαγωνισμό να τελειώνουμε και για όσες χώρες έχουν καλά πλοία ενδιάμεσης λύσης να βάλουμε στον διαγωνισμό όρο ότι στην ουσία τυχόν δωρεάν πλοία ενδιάμεσης λύσης, εάν προσφερθούν και εάν αρέσουν και γίνουν αποδεκτά από την Ελλάδα θα θεωρούνται μειωτικά του προσφερόμενου τιμήματος και έτσι θα πριμοδοτήσουμε κάπως τις χώρες που μπορούν να δώσουν και καλή ενδιάμεση λύση (κάποιες δεν θα μπορούν).

   Μακάρι να μυρίζει FFGX αλλά το να μαδάμε την μαργαρίτα 2 χρόνια και, επί αυτού του ζητήματος έχει καταντήσει βαρετό, με ευθύνη:

   -και των Γάλλων που ουτε καλή τιμή δίνουν ούτε καλή διαμόρφωση λες και είμαστε καμιά Ουγκάντα (και αν κατεβουν σε άλλη σοβαρή χώρα και διαγωνισμό θα δώσουν τίποτα αστρονομικά χα,ηλές τιμές)

   -και των ΗΠΑ που επί δύο χρόνια προτείνουν ένα σαπάκι καθώς δεν εχουν κάτι άλλο να προσφέρουν, και παίζουν κατενάτσιο μέχρι να βγει η FFGX και να αποκτήσουν μια σιγουριά στο τι κόστος θα έχει για να μπορούν να κάνουν ανταγωνιστική πρόταση αλλά να έχουν και κέρδος

   Στο τέλος ή θα την πατήσουν και οι δύο και θα βγει άλλος τρίτος και θα πάρει το project (Γερμανία/Αγγλία, δυστυχώς η Ολλανδία δεν νομίζω εκτός και αν έδινε ενδιάμεση LCF, όπου θα έπαυε η ανάγκη πλέον για AAW φρεγάτα και θα παίρναμε γενικής χρήσης με την LCF να είναι η AAW), ή θα πάει στις καλένδες και τελικά δεν θα προχωρήσει τίποτα.

   Στα του άρθρου τώρα, ειπαμε για τις Spice, την SDB κτλ, αλλά δεν είπαμε για τα Γαλλικά και Αγγλικά αντίστοιχα

   1. Μονο 2 χρόνια μαδάμε την μαργαρίτα ? … Διαβαζω και γραφω για αυτο το θεμα εδω 15 χρονια και ειμαι κοντα 40 τωρα .Ήμουν νιος και γέρασα .Το ίδιο και οι ναύαρχοι

   2. @Αgnostosependytis

    Οι «ΗΠΑ» , δηλαδη η αμερικανικη Κυβερνηση, απλως προωθει αυτο που προτεινει η Λοκχηντ. Αν η Λοκχηντ ή καποιος αλλος κατασκευαστης προτεινε κατι αλλο, οι ΗΠΑ επισης θα το προωθουσαν.

    Τώρα, η Λοκχηντ οχι μονο δεν παιζει κατενατσιο, αλλα φουλ επιθεση. Και θελει να μας σπρωξει αρον άρον τα σαπάκια, για να περισωσει οτι μπορει απο αυτο το προϊόν.
    Αν την ικανοποιουσε η προοπτικη ελληνικης παραγγελιας FFGX στο μελλον, τοτε και εμεις απλως θα λεγαμε «Οk, αναβαλλουμε τις νεες φρεγατες, λαμβανουμε μετρα για να κλεισουμε τις τρυπες για καποια χρονια με οικονομικο τροπο (αναβαθμιση ΜΕΚΟ, μεταχειρισμενες φρεγατες, ισως μερικες κορβετες) και οταν βγαλετε με το καλο την FFGX το ξανασυζηταμε».

    Αλλα δεν συμβαινει αυτο. Η ξεδιάντροπη προσπαθεια του Μονόχειρος να επιβαλλει βιαίως τα σαπάκια στο Ναυτικό, υποδηλωνει οτι η Λόκχηντ του εχει ταξει χοντρή μίζα αν κλεισει τη δουλεια. Δυστυχως ειναι αδυνατον να εξηγηθει λογικα ολο αυτο με οποιονδηποτε αλλο τροπο. Και η δουλεια θα ειχε ηδη κλείσει αν δεν ειχε μπει στη μεση η Κομισιόν για το θεμα των Ναυπηγείων.

  3. H FFGx θα ειναι οτι πρεπει για 4 πλοια ΑΑΠ με AEGIS.

   Υπαρχουν καποια θεματα που λυνονται.

   Το κοστος, το οποοιο μπορει να μειωθει με οπλα απο Τικοντερογκα, και οτι θα αργησουν μια 15ετια να ερθουν.
   Και αυτο λυνεται, με ακριβψς τον ιδιο τροπο.

 5. Απολυτη προτεραιοτητα ειναι η αλλαγη πολιτικης ηγεσιας.
  Αδειασμα μεχρι και του τελευταιου λαθρομεταναστη απο τη χωρα.
  Αδειασμα μεχρι και του τελευταιου νομιμου μεταναστη, απο χωρα που
  εχει δηλωσει οτι ειναι συμμαχος της Τουρκιας εναντιον της δικης μας.
  Τελος της πολιτικης του δεδομενου.
  Τελος των συνομιλιων με τους απεναντι.
  Αμυντικη συμφωνια, με Γαλλια και Ινδια.
  Επεκταση χωρικων υδατων στα 12 ναυτικα μιλια σε ολη την ελληνικη επικρατεια.
  Ανακηρυξη της συνορευουσας ζωνης.
  Οριοθετηση ΑΟΖ με Κυπρο.
  Ανοιγμα της οικονομιας χωρις περιορισμους λογω κορονοϊού.
  Επιταχυνση της παραλαβης των μεταχειρισμενων RAFALE.
  Eπιπλεον αγορα RAFALE.
  Αγορα SAMP/T.
  Επιπλεον αγορα 2 Γερμανικων υποβρυχιων.
  Δημιουργια ενος νεου ΟΠΑΠ που τα κερδη του θα ειναι για τις ΕΔ.
  Δημιουργια μιας τραπεζας για τη χρηματοδοτηση των ερευνων των ΕΔ.
  Μεταβαση στο ΠΝ των ναυπηγειων Σκαραμαγκα και Ελευσινας
  και ναυπηγηση οτι ειναι απαραιτητο για ενα ισχυρο ΠΝ.

  1. Αλλαγη πολιτικης ηγεσιας ωστε να γινει πρωθυπουργος ποιος ακριβως???

   Ο Τσιπρας μηπως? Αυτος θα φυλλαξει τα συνορα και διωξει τους λαθρομεταναστες??? Αυτος θα αγορασει οπλικα συστηματα? 2 εκατομμυρια λαθρο περασαν στην Ελλαδα το 2015 και 2016

   Ποιο πιθανο ειναι να αρχισει να τους μοιραζει σπιτια και αυτοκινητα, παρα να τους διωξει.

   1. @ ddd

    Δεν γινονται απο αυτους που δεν θελουν να τα πραξουνε.
    Ουτε οι θα το ρισκαρουμε μπορουνε,
    ουτε οι κανω σκι οταν γινεται συλλαλητηριο για το Σκοπιανο.

  2. Φοβερη χωρα οραματιζεστε.
   Και μετα μια και κανουμε την αρχη ας λεει ο καθενας ποιους δεν θελει να τους διωξουμε ολους, να αλληλοδιωχτουμε και να μεινει η Ελλαδιτσα ελευθερη.

   Οσοι ηρθαν ηρθαν και οσοι δεν μπορουν να προσαρμοστουν θα φυγουν ή θα απελαθουν λογω εγκληματικης δραστηριοτητας.

   Σχολιζω για τους μεταναστες γιατι πρεπει επιτελους να αντιληφθουμε οτι η μεγαλυτερη βομβα βρισκεται στην υπογεννητικοτητα. Οι μεταναστες καθε ειδους χρειαζονται και πρεπει να τους δεχτουμε με ανοιχτες αγκαλες ωστε να ειναι ευπροσδεκτοι, να νοιωσουν Ελληνες, να γινουν Ελληνες, να ενσωματωθουν στην κοινωνια παραγωγικα, να δουλεψουν να πληρωσουν φορους, να γινουν χρησιμοι πολιτες.

   Σκεφτειτε μονο ποσο ωφεληθηκε η χωρα απο του Αλβανους. Και ποσοι εγιναν Ελληνες και ποσοι περισσοτεροι θαγινοντουσαν αν ειχαμε λιγο περισσοτερο μυαλο.

   Η Αγγλια ειναι γεματη ξενους που φευγουν λογω μπρεξιτ σωρηδον. Ειμαι ενας απο αυτους.

   Ο πλουτος της, ενα σημαντικο μερος αυτου, ειναι οι ξενοι.

   Και μολις γινουμε λιγο σοβαροτερη χωρα που πλεον εχει αρχισει και κινειται το πραγμα θα ερθουν και Ευρωπαιοι. Ειναι θεμα χρονου. Και πολιτικης, και ανοιχτης κοινωνιας. 🙂

   Στα υπολοιπα συμφωνω.

   Μακρια απο F-35 για μια δεκαετια επιπλεον Rafale για 2 ενισχυμενες μοιρες,
   Χτισιμο 10 πλοιων αντι για τεσσαρων,
   Και επιτελους επενδυση στην Ελλαδα , σε Ελληνικες τεχνολογιες με αναπτυξη μη επανδρωμενων, βληματων καθε ειδους, οτι κανει το Ισραηλ.

   (στο μεταξυ το Ισραηλ ειναι μια απο τις πλεον πολυπολιτισμικες χωρες στον κοσμο αφου οι Εβραιοι ηταν σκορπισμενοι σε ολο τον κοσμο προ της ιδρυσης του!)

   1. @ JorgosF

    Με τη καραμελα της υπογεννητικοτητας γελανε και οι παρδαλες κατσικες.
    Ο Ερντο τριβει τα χερια του, με τα τουβλα που εχει απεναντι του.
    Κονομαει τα τρελα του, γεμιζει με φιλαρακια του
    ολη την Ευρωπη, με πρωτη και καλυτερη την χωρα μας.
    Οσο για την εγκληματικοτητα σε περιοδο ειρηνης,
    απο τα λαθρο, και τα μπουμπουκακια γειτονοπουλα,
    που ξερουν καλυτερα το δουλευε να φας
    και κλεψε να ’χεις, ειναι τροχοπεδη σε οποια
    προσπαθεια για αναπτυξη της οικονομιας.
    Οταν με χιλιους τροπους βγαινει το χρημα
    απο την χωρα μας, περιμενενα δεις προκοπη.
    Αμα γινει το μπαμ, εκει να δεις χαϊρία.
    Σχεδον η πλειοψηφια τους, θα βρει την ευκαιρια να
    δωσει αυτο που ακριβως χρειαζεται ο απεναντι,
    για να κανει παρελαση κανονικη.
    Τοση ζουμερη 5η φαλαγγα ουτε στον υπνο του
    δεν ελπιζε, χωρια τα δικα μας ρισκαροκαλοπαιδα
    που θα ειναι το κερασακι στην τουρτα.
    Σοβαρο κρατος δεν θα γεμιζε με ορκισμενους εχθρους του.

 6. Αρκετοί φορείς πετάνε για αυτά τα stand off Systems που θεωρούνται απαραίτητα,η προτείνεται η αγορά τους για να υπάρχουν στις αποθήκες και για να λένε μερικοί ότι πήραμε;

 7. Ένα εξίσου ενδιαφέρον σύστημα (που είναι μάλλον πιο οικονομικό στην αγορά απο τα συστήματα του Mainstream απο ΗΠΑ και Ισραήλ που παρουσιάστηκαν στο άρθρο) είναι η συλλογή AL Tariq που αναπτύχθηκε απο τους νοτιοαφρικανούς σε συνεργασία και με χρηματοδότηση απο τα ΗΑΕ που είναι ήδη σε υπηρεσία με τη αεροπορία των ΗΑΕ.

  https://al-tariq.ae/products

 8. Να πω μπραβο στο Defencereview για τα άρθρα του για αλλη μια φορά.
  Είδα όμως από κομμάτι των σχολιαστών να ολισθαίνει ο διάλογος σε επίπεδο που δεν αρμόζει ούτε στους ίδιους μιας και έχω παρακολουθήσει των τρόπο που σχολίαζαν πριν,ούτε φυσικά και στο επίπεδο του ιστοχώρου.Οι προσωπικοί χαρακτηρισμοί και οι προσβολές είναι για χώρους άλλου περιεχομένου φαντάζομαι.
  Τις λίγες μέρες που συμμετέχω στον διάλογο μαζί σας εκτός του ότι θαυμάζω τις γνώσεις και το ύφος και ήθος πολλών από εσάς,είναι και μια διαδικασία που δίνει και χαρά συν το ότι κερδίζω σε γνώση.
  Σας ευχαριστώ λοιπόν,και για την φιλοξενεια και για τις απόψεις με επιχειρήματα.
  Με εκτίμηση

 9. Όί ASSM HUMMER άκόλόύθόύν τό άνάγλύφό τόύ έδάφόύς κάνόνίκά άκόμάκάί άν τό άέρόσκάφός τίς έκτόξέύέί άπό πόλύ χάμήλό ύψός ένά μπόρόύν νά κάθπδήγίθόύν κάί άπό τό έδάφός … οι SPICE δε βλεπω να κανουν κατι τετοιο μαλον ανεμοπορουν διαγωνιος …ειναι κρισημη διαφορα ομως και αρα οι ASSM HUMMMER εχουν δικιο να τις λενε σαν τις καλυτερες βομβες!

   1. Οι ASSM έχουν και κινητήρα(rocket) που τους επιτρέπει να έχουν τέτοια πτητικά profiles
    Το κόστος βεβαια είναι δεκαπλάσιο +ι άλλων ανεμοπορουντων πυρομαχικών

 10. Μπορεί να μας πεί κάποιος άν είναι σίγουρο (επειδη εχει γραφτει) ότι οι spice και οι rampage extra μπορουν να εκτοξευτουν απο τα μπλοκ 30 και μπλοκ 50 που έχουμε, χωρίς τα αεροσκαφη να χρειάζονται καμία αναβάθμιση η κάποιο ατρακτίδιο?
  Γιατί αν αυτό συμβαίνει έχω την αιρετική άποψη ότι θα πρέπει να ξανασκεφτούμε την αναβάθμιση των μπλοκ 50 σε 50+αντβανς μαζι με την προμήθεια των 30 ατρακτιδιων σναιπερ στο εξωφρενικο ποσο των 700 εκατομμυριων$
  Απλα και τα 70 αεροσκαφη (μπλοκ 30+μπλοκ50) μπορουν να γινουν καθαρα κρουσης και με δεδομενο ότι μπλοκ 50 ειναι ηδη πιστοποιημενα για να εκτοξευουν χαρπουν, με 550-600mil euros (700$) μπορουμε να προμηθευτουμε.

  50 harpoon στη τελευταια εκδοση (270 km) 200milions

  300 spice 1000 (120Km) 100mil
  300 spice 250-er (150Km) 100mil
  300 Rampage extra (150 Km) 100mil
  + ενα φηφιακο κρανος που ειναι απαραιτητο και λινκ-16 και στα 70 αεροσκαφη. 50 mil

  70 αεροσκαφη καθαρα για κρουση και επιπλεον και για καταρριψη drone και ελικοπtερων με τους παλιους Aim9L.
  Ta 84 viper μονο για αποστολες ΑΑ με αγορα επιπλεον ΑΙΜ120C7 αν οι D δεν αποδεσμέυονται.
  Τα 18 Rafale+24 Mirage επισης κυριως για αεροπορικη υπεροχη + Scalp+ exocet.

  1. Κάπου είχα διαβάσει πως οι SPICE στα Ινδικά M2000 δουλεύουν μέσω tablet στο πόδι του χειριστη
   Χωρίς διασύνδεση στον υπολογιστή του αεροπλάνου
   Εάν θυμάμαι καλά το tablet συνδέεται μέσω wifi με το SPICE
   Δεν θυμάμαι εάν απαιτείται και ηλεκτρική τροφοδοσία του όπλου ενώ είναι στο αεροπλάνο
   Αυτό που σκεφτόμουνα για τα παραπάνω είναι τα παλιά M2000 EGM!!
   Θα ψάξω να βρω ξανά το reference

   Για τα B30/B50
   Δεν νομίζω να έχουν πρόβλημα να χρησιμοποιήσουν το SPICE έστω και χωρίς διασύνδεση με τον υπολογιστή
   Οι Αμερικανοι βεβαια θα τσινήσουν διότι θα χάσουν τη business!!

   1. @CK
    Ίσως να χρησημοποιούν την ίδια μέθοδο όπως η Al Tariq με ασύρματη μεταφορά στοιχείων απευθείας απο το πιλοτήριο του αεροσκάφους φορέα,όπως αναφέρεται στην παρακάτω αναφορά.

    «The Umbani is easily integrated onto aircraft as it uses a normal dumb bomb pylon to carry the weapon – it is wirelessly programmed from the cockpit.»

    https://www.defenceweb.co.za/industry/industry-industry/south-african-guided-weapons/?catid=7%3AIndustry&Itemid=116

   2. Πολύ σωστός, ξέχασα και τα παλιά 20 μιράζ 2000, που τουλαχιστον για τις spice ειναι πιστοποιημενα.
    Ενα ψηφιακο κρανος και λινκ-16 (10-15Μ για 20 αεροσκαφη) και μπορουν να εκτοξευουν και spice
    αλλα και exocet (που το κάνουν ηδη) , και να ξελαφρωσουν και τα ραφαλ απο το βραχνα να ριχνουν και τους exocet.
    Ελπιζω η ΠΑ να κανει δευτερες σκέψεις γιατι τα αεροπλανα για την ηλικια τους δεν εχουν ουτε το μισο υπολοιπο ωρων πτησης καταναλωσει αρα εχουν ευκολα 20-30 χρονια ακομα,και αν τα επαναγορασει η ντασω θα παρουμε φραγκοδιφραγκα.
    Με 70+20 αρα 90 αεροπλανα να κανουν και τασμο (50 χαρπουν+ 40 εξοσετ) και να εκτοξευουν 900 spice+rampage, Τα 84 βαιπερ, 18 ραφαλ,24 μιραζ (λινκ-16 και κρανος εδω μην ξεχναμε) κανουν μονο αεροπορικη υπεροχη + σκαλπ+ jsow+ harm.
    Ανετα μπορουν να αποσυρθουν και τα φαντομ ετσι και να μειωθει το λειτουργικο κοστος της αεροποριας
    (να κλεισει και η ανδραβιδα). Με 90 αντιπλοικους και 900 εξυπνες βομβες απο τεραστιες αποστασεις, ειμαστε σε τρομερο επιπεδο. Και υπαρχουν και οι 100 scalp, 40 jsow, 90 harm (Θελουν αναβαθμιση αυτοι).
    Jdam, gbu, εκτοξευονται και με τη χρηση των παλιων lantrin και litening (οταν αποσυρθουν τα φαντομ)σε οσα αεροπλανα τα φορεσουν .
    Ισως η σκεψη για τοσο κοστοβορα αναβαθμιση των μπλοκ 50 να πρεπει να επανεξεταστει.

    1. Νομίζω πως έχουν απομείνει μονο 16-17 EGM.BGM
     Δεν έχουν υπολογιστή και MFDs για να πάρουν Link16 και κάσκες
     Εάν οι Ινδοί είχαν βάλει στα δικά τους M2000C(προ εκσυχρονισμού τους) SPICE τότε και τα ελληνικά egm θα μπορούσαν να φέρουν αυτό το όπλο με ανάλογες πατεντιες

     Τα b30/b50 πρέπει να εksυχρονιστουν» με ότι μείνει από τα B52+/B52Adv
     Το θέμα είναι πως τα PARTS από τα νεωτερα B52Adv θα είναι διαθέσιμα μετά το 2026 αφού πρώτα θα εksυχρονιστουν τα b52+

     1. Τότε η ΠΑ πήρε μια απόφαση υψηλού ρίσκου, που όμως απέδωσε. Αποφάσισε να εμπιστευτεί μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα, προκειμένου να τοποθετήσει μια οθόνη TFT στο Mirage 2000EGM/BGM. Έτσι τεχνικοί της MILTECH, χωρίς να υπάρχει ούτε μια σελίδα βιβλιογραφίας για το θέμα, έκατσαν και μελέτησαν τη μετατροπή ενός συστήματος από αναλογικό σε ψηφιακό. Ακούγεται “απλό” αλλά δεν είναι.

      Ο υπολογιστής δίνει χιλιάδες διαφορετικά “σήματα” στην οθόνη, και οι Έλληνες μηχανικοί έπρεπε να αποκωδικοποιήσουν όλα αυτά ένα προς ένα. Πήρε αρκετό καιρό και χιλιάδες εργατοώρες, αλλά το πέτυχαν. Τα ελληνικά Mirage 2000EGM/BGM έχουν πλέον ψηφιακές οθόνες για την απεικόνιση των στοιχείων, που μπορούν και συνεχίζουν να δουλεύουν σε κάθε παράμετρο του φακέλου πτήσης.

   3. Σωστός, μέσω tablet. Το θέμα είναι ότι η ΠΑ χρειάζεται τα Block 30 στο ρόλο που είναι και σημερα, τουλάχιστον μέχρι την απόσυρση των F-4E. Για μετά το συζητάμε.
    Τα Block 50 χρειάζονται τον εκσυγχρονισμό!

  2. Φίλε με τα λίγα που ξέρω, η πρόταση θα ήταν τέλεια στην περίπτωση που θα είχες παραπάνω F16V.
   Το να μετατραπούν ένας μεγάλος αριθμός F16 (block30 και block50) αποκλειστικά σε ρόλο κρούσης, προϋποθέτει ότι μπορείς να έχεις και αρκετά άλλα ( Viper στην δική μας περίπτωση) να συνοδεύουν τα συγκεκριμένα στις αποστολές κρούσης.
   Μόνα τους πιστεύω, χωρίς συνοδεία, αυτά τα πολύτιμα αεροπλάνα και χωρίς κατάλληλο εξοπλισμό απλά δεν θα μπορούν να επιβιώσουν.
   Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ρωσικό Su-24 με το Τουρκικο F16.
   Άλλωστε πάντα όλες οι χώρες για αποστολές κρούσης, διαθέτουν και ένα αριθμό αεροπλάνων για την προστασία τους ( π.χ. το Ισραήλ χρησιμοποιεί τα F16 για κρούση με συνοδεία των F15 για αεροπορική υπέροχη).
   Επίσης σκοπός της προτεινόμενης αναβάθμισης είναι να μειώσουμε όσο γίνεται την «παγκόσμια» σε δεδομένα ποικιλομορφιά των Ελληνικών F16 ( προ αναβάθμισης των Viper είχαμε 4 διαφορετικούς τύπους)!!!

   Και πάλι αυτό είναι μια προσωπική γνώμη.
   Χωρίς να θέλω να πω ότι η δική σου δεν είναι σωστή.
   Άλλωστε εδώ ανταλλάζουμε απόψεις και ιδέες.

 11. Καλησπέρα σε όλους.

  Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον [email protected]
  Είναι κρίμα πραγματικά να βλέπεις μερικούς εδώ να προσπαθούν να ρίξουν το επίπεδο της κουβέντας σε βαθμό «Κατίνας».
  Με ασχημους προσωπικούς χαρακτηρισμους και προσβολές δεν κερδίζει κανένας εδώ.
  Μερικοί σίγουρα έχουν κάποιες γνώσεις ανώτερες από τους άλλους, κάποιοι έχουν στρατιωτική εμπειρία και κάποιοι απλώς προσπαθούν να μαζέψουν κάποιες γνώσεις συμμετέχοντας στην κουβέντα, ρωτώντας ή φέρνοντας παραδείγματα.
  Γνώσεις δεν είμαι σε βαθμό όπως άλλοι.
  Προσπαθώ να μαζέψω τα καλύτερα σχόλια βάση τεκμηριωμένων στοιχείων που παραθέτουν πολλοί φίλοι εδώ.
  Σίγουρα όλοι εδώ θέλουμε το καλύτερο για τις Ένοπλες δυνάμεις στο σύνολο, είτε αυτό λέγεται ΠΝ είτε ΠΑ είτε ΣΞ!!!
  Μακάρι να ήμασταν μία χώρα σαν την Σαουδική Αραβία στον πλούτο, και να μπορούσαμε να πάρουμε ότι καλύτερο υπάρχει στην αγορά.
  Δυστυχώς δεν είμαστε!!!
  Οπότε με τους λίγους πόρους που έχουμε πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν.
  Τώρα άμα η πολιτική ηγεσία το κάνει αυτό είναι άλλο θέμα, δυστυχώς όμως ότι και να λέμε εμείς, αυτοί βάση των νόμων που έχουν ψηφίσει, δεν θα κατηγορηθουν ποτέ για τίποτα!!!

  Οπότε με εκτίμηση σε αυτούς που θέλουν να μπουν σε ένα ιστοχωρο για να αποδείξουν σε άλλους πόσο ανώτεροι ή όχι είναι, υπάρχουν πόλοι πιο δημιουργικοί τρόποι να το επιτύχουν χωρίς να γίνονται «Κατινες».

  Καληνύχτα σε όλους.

  1. @ Γιώργος

   Περισσοτερος πλουτος υπαρχει στη χωρα μας απο οτι στη Σαουδικη Αραβια,
   αλλα ποτε δεν θελησαν να αξιοποιηθει απο τους ιθαγενεις που αρκουνται στο τιποτα.

   1. Φίλε μου απλώς έφερα ένα παράδειγμα μιας χώρας ( Σαουδική Αραβία) λόγω ότι κολυμπάνε στο πετρέλαιο.
    Δεν λέω ότι η χώρα μας δεν έχει πλούτο.
    Έχει.
    Αν και προσωπικά πιστεύω ότι μια χώρα μπορεί να πάει μπροστά και να προοδεύσει και ας μην έχει τους φυσικούς πόρους.
    Αν και πολλοί μπορούν να με πούνε πολλά, εγώ πιστεύω ότι ο πλούτος κάθε χώρας είναι οι άνθρωποι που ζουν σε αυτήν την χώρα.
    Και θέλω να πιστεύω ότι η χώρα μας έχει τέτοιους ανθρώπους, έξυπνους, δημιουργικούς, ανώτερους σε τεχνική κατάρτιση από τους δίπλα που και καλά λένε ότι έχουν αναπτύξει βιομηχανία αντιγράφοντας τα πάντα!!!
    Δυστυχώς όμως όλοι αυτοί οι άνθρωποι για πάρα πολλούς λόγους ( όλοι πάνω κάτω γνωρίζουμε) έχουν φύγει από την χώρα.

    Με εκτίμηση σε όλους .

    1. Πολλές χώρες ανέπτυξαν εγχώρια συστήματα ξεκινώντας με αντιγραφές,ακόμα και αυτές που είναι σήμερα στους 5-6 μεγάλους παραγωγούς αμυντικών συστημάτων που μοιράζονται την παγκόσμια αγορά.

     1. Το θέμα φίλε μου είναι ότι βασιστείς εξολοκλήρου στην αντιγραφή ( στην προκειμένη περίπτωση οπλικών συστημάτων) θα φτάσεις σε ένα σημείο που κανένας πλέον δεν θα σου πουλάει τίποτα με το φόβο της αντιγραφής.
      Σίγουρα το να πάρεις ένα σχέδιο έτοιμο και να κάνεις reverse engineering είναι οικονομικά πιο αποδοτικό, αλλά πάλι δεν μπορείς να επιβιώσεις μακροπροθεσμα.
      Ούτε φυσικά το αποτέλεσμα θα είναι πάντα το ίδιο.
      Όσο και να θέλουν κάποιοι να μας κάνουν να πιστεύουν ότι η Τουρκία έχει κάνει πρόοδο στην Αμυντική Βιομηχανία, υπάρχουν τρανταχτά παραδείγματα που αποδεικνύουν το αντίθετο.
      Κινητήρες κάθε είδος για τα Altay/Ελικόπτερα/Αεροπλάνα, κάμερες υψηλης ακριβείας για τα UAV κ.α.
      Οτιδήποτε και αν έχουν φτιάξει οι δίπλα είτε έχει στηριχτεί σε κάποιο δυτικό υποσύστημα είτε έχει γίνει αντιγραφή σε επίπεδο χειρότερο από το πρωτότυπο.
      Και όχι έτσι δεν μαθαίνεις.
      Δεν προχωράς μπροστά τεχνολογικά.
      Άλλο η διαφήμιση και Άλλο η πραγματικότητα.
      Όσο και να τρομάζει μερικούς αυτή «αλματώδη» ανάπτυξη της Τουρκικής Βιομηχανίας, σε ανθρώπους που είναι γνωστές στην Βιομηχανία και στην Τεχνολογία, δεν παύει να θεωρείται ένα μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει την μεγαλομανία μιας κραταιάς ελίτ στην Τουρκία.
      Χώρες όπως η Αμερική, Γαλλία, Ιαπωνία κ.α έχουν επενδύσει αμυθητα πόσα για να αναπτύξουν ότι έχουν κάνει εδώ και δεκαετίες και συνεχίζουν να το κάνουν εδώ και χρόνια.
      Το να λες ότι θα φτιάξω ένα τανκς όπου το 70% είναι αντιγραφή άλλου άρματος, χωρίς δικό σου κινητήρα και με αναξιόπιστα αποτελέσματα στο τέλος, δεν είναι πρόοδος.
      Πόσο μάλλον όταν μια χώρα μπορεί να σου επιβάλει απαγόρευση στην πώληση ενός θεωρητικά «δικό σου» όπλου (Πώληση ελικοπτέρων στο Πακιστάν).
      Πόσο μάλλον το να πάρεις ενσ άρμα από την Τουρκία ( με Κορεάτικο κινητήρα) χωρίς να ξέρεις ότι αύριο αυτός ο κινητήρας θα είναι διαθέσιμος.

      Οπότε ας ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ αυτός ο μύθος της Τουρκικής Βιομηχανίας.

      Τουλάχιστον εμείς έχουμε αποδείξει ότι έστω και σε μικρό βαθμό ότι έχουμε Βιομηχανίες(Theon Sensors) που έχουν επενδύσει σε ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΧΈΔΙΑ και μάλιστα έχουν κερδίσει τον διεθνή σεβασμό στην πρωτοτυπία και στην ποιότητα.

      Με όλο τον σεβασμό σε όλους.

     2. Ασφαλώς δεν θα είχε μέλλον η αφοσίωση στις αντιγραφές,αλλά όταν δεν έχεις εμπειρία και αρκετές γνώσεις πρέπει απο κάπου να ξεκινήσεις,είτε αυτό λέγεται αντιγραφή είτε παραγωγή με άδεια απο τον κατασκευαστή που έχει την πατέντα και τα πνευματικά δικαιώματα για το ΧΧ προϊόν(όπως γίνεται πχ στην περίπτωση με το πυροβόλο για τα αμερικάνικα Abrams,που είναι το γερμανικό της Rheinmetall ). Για χώρες που δεν έχουν αξιόλογη βιομηχανία αυτό είναι φυσικά ένα πολύ δύσκολο επιχείρημα που χρειάζεται πολύ χρήμα και προσπάθεια,χωρίς να υπάρχει εγγύηση ότι θα πετύχει η ότι θα υπάρξει πρόοδος.

      Η τουρκική αμυντική βιομηχανία ασφαλώς δεν μπορεί να συγκριθεί με τους μεγάλους απο Ευρώπη,ΗΠΑ,Ρωσία στην που ανταγωνίζονται στην παγκόσμια αγορά,αλλά προς το παρόν δεν νομίζω να στοχεύει και σε αυτό αφού αφοσιώνεται σε αγορές/χώρες με λιγότερες απαιτήσεις στις οποίες πουλάει τα προϊόντα που παράγει που ικανοποιούν προφανώς μικρότερες απαιτήσεις στην ποιοτήτα του υλικού.

 12. Και κάτι τελευταίο και συγνώμη για την ενόχληση.

  Μπορεί σε θέμα καθαρά στρατιωτικό να είμαι αρχάριος ( το παραδέχομαι) άλλα σε θέματα μηχανικής και ιδίως κινητήρων ( πετρελαίο κινητήρες) έχω σπουδάσει και γνωρίζω αρκετά πράγματα.
  Το ότι η Τουρκία και καλά προσπαθεί να φτιάξει κινητήρες ( είτε για άρματα είτε για πλοία είτε και εγώ δεν ξέρω) είναι πραγματικά να γελάει κάνεις.
  Καταρχήν στον χώρο αυτό και σε κινητήρες υψηλών ιπποδυνάμεων κυριαρχούν μόνο ως επί το πλείστον Ευρωπαϊκές εταιρείες, και κυρίως μία, η M.A.N.!!!
  Μπορεί κσι καλά να βλέπεις άλλο όνομα ( MTU π.χ.) αλλά πιστέψτε με πίσω από όλα αυτά τα ονόματα κρύβεται ο κολοσσός της μηχανικής που λέγεται MAN.
  Μιλάμε για μια εταιρεία που έχει απορρόφηση δεκάδες άλλες ,αφήνοντας τες να λειτουργούν με την παλιά ονομασία, κατασκευαζοντας ότι size Μηχανή θέλεις.
  Αυτό φυσικά δεν το κατάφερε ούτε σε μία νύχτα ούτε δαπανώντας εκατομμύρια ευρώ, όπως νομίζει η Τουρκία!!!
  Τώρα ακόμα και ο κορεατικής προέλευσής κινητήρας που θέλουν να βάλουν στο ALTAY δεν είναι τίποτα άλλο από μια κάκιστη αντιγραφή ενός Γερμανικού κινητήρα.
  Οπότε για τι εγχώρια Τουρκική Αμυντική βιομηχανία Μιλάμε ακόμα και τώρα δεν ξέρω!!!
  Όπλο, πυραυλους ή ακόμα και ένα ραντάρ ο καθένας μπορεί να φτιάξει, αρκεί να έχει τα λεφτά.
  Το να φτιάξεις «Εθνικό» πλοίο,όπως διατυμπανιζουν οι Τούρκοι, με κινητήρες Γερμανικούς, ηλεκτρολογικό εξοπλισμό Ιαπωνικό ή Κορεάτικο, με βοηθητικά μηχανήματα ασιατικής προέλευσής, μάλλον καθόλου «Εθνικό» δεν θα το έλεγα!!!
  Αν είναι να φτιάξεις ένα πλοίο και από τα 100 που θα πάρεις για αυτό να δώσεις τα 80 σε ξένους οίκους, με το φόβο πάντα να σε αποκλείσουν από μελλοντικές αγορές ( παράδειγμα Αltay, επιθετικά ελικόπτερα) καλύτερα να πας κατευθείαν στην πηγή να το πάρεις.
  Το ότι πήρα ένα έτοιμο σχέδιο, φόρεσα ένα ξένο κινητήρα, και του έδωσα ένα όνομα ενός άσχετου Τούρκου πάσα, δεν σε κάνει Βιομηχανική χώρα.
  Πόσο μάλλον Αμυντικής τεχνολογίας, τομέας πολύ ποιο απαιτητικός σε κόστος έρευνας.
  Οπότε ναι γιατί όχι.
  Άστους σορυδων να χαλάνε χρήμα.
  Το αποτέλεσμα θα είναι πάντα το ίδιο.
  Μηδέν εις το πηλίκον.
  Τρομάρα να τους έρθει.
  Θέλανε να φτιάξουν και τανκς!!

  Καλημέρα σε όλους.

 13. Ετσι ειναι φιλε Γιώργο. Οταν η τούρκικη μαϊμού σηκώνεται ψηλά, τοτε φαινεται ο κ…..ος της.

  Oι μεγαλες μηχανες εσωτερικης καυσης στρατιωτικων προδιαγραφων ειναι μια τεχνη που ελαχιστοι κατεχουν, και παντως οχι οι Τούρκοι.

  Ανηκω και εγω σε εκεινους που ουδεποτε εντυπωσιαστηκαν απο τα εγχωρια «υπερόπλα» των Τούρκων.

  1. Καλησπέρα φίλε @NF και σε όλους τους άλλους.

   Τα αποτελέσματα ήδη φαίνονται καθημερινά μετά το στραπάτσο που έχουν φάει από την Αμερική και την Γερμανία ( πάντα στο θέμα κινητήρων).
   Για να μπορέσεις να δημιουργήσεις μια υγιείς και ακμάζουσα Βιομηχανία, πόσο μάλλον Στρατιωτική, πρέπει να είσαι ικανός να μπορείς να εξάγεις και τα προϊόντα που κατασκευάζεις και να μην στηρίζεσαι μόνο στην εγχώρια αγορά.
   Τρανταχτό παράδειγμα είναι η περίπτωση του SU- 57!!!Αν και αποδεδειγμένα το αεροπλάνο μπορεί να είναι πολύ καλό, άμα δεν υπάρχει χρηματοδότηση από έξωθεν ( με την μορφή παραγγελίας) το πρόγραμμα είτε θα καθυστερεί με την μορφή που έχει τώρα ή ίσως και να μην ανταποκριθεί στις αρχικές απαιτήσεις για το οποίο σχεδιάστηκε. Και εδώ μιλάμε για Ρωσία, με την εμπειρία που έχει στον χώρο, και με τα αμέτρητα τεχνολογικά ιδρύματα που έχουν συμμετάσχει σε αναρίθμητα προγράμματα σχεδίασης αεροσκαφών.
   Και θέλουν η δίπλα να φτιάξουν αεροσκάφος 5ης γενιάς, με μηδενική εμπειρία!!!
   Ναι η Κορέα προσπαθεί να κάνει το ίδιο, αλλά μιλάμε για Κορέα ,που και Βιομηχανική χώρα είναι ,που και την βοήθεια των Αμερικανών έχει ( π.χ. κινητήρες) και έχει ήθη συνέταιρο στο πρόγραμμα ( Ινδονησία).
   Επίσης το να προσπαθήσεις να φτιάξεις ένα τόσο πολύπλοκο πρόγραμμα όπως ένα αεροπλάνο 5ης γενιάς, πρέπει να αγοράσεις μηχανήματα, εξοπλισμό και ακόμα πολλά.
   Όλα αυτά στοιχίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ( ίσως και δις). Άμα στηριχθεί μόνο στην αγορά από την Τ.Α. τότε μάλλον μιλάμε για μια αποτυχία επικών διαστάσεων. Κάθε αεροσκάφος θα τους στοιχίσει το λιγότερο +100 εκ. ίσως και παραπάνω, και πάλι θα είναι πολύ κατώτερο από τα αντίστοιχα Δυτικά. Πόσο μάλλον που και ο κινητήρες δεν θα είναι δική τους ( μάλλον από Ουκρανία με ότι αυτό συνεπάγεται).
   Το ίδιο και σε χειρότερη μορφή μπορεί να το δει ο καθένας και στο Altay και στα Ada και στα επιθετικά ελικόπτερα.
   Και ως πότε θα περνούν κεφάλαια από το Κατάρ??
   Η μάλλον καλύτερα μέχρι πότε θα περιμένει το Κατάρ να πάρει τα Altay ( Πόσο τώρα που οι MTU έχουν γίνει όνειρο θερινής νυχτός).
   Αν ποτέ καταφέρουν να φτιάξουν κάτι θα τους στοιχίσει στο τέλος τα διπλάσια από το να περνάνε ένα έτοιμο άρμα, που στο κάτω κάτω και καλύτερα είναι και ποιο αξιόπιστα.

   Οπότε ας τελειώνουμε επιτέλους με το πολύ διαφημισμενο «Θαύμα» της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας.
   Δεν γίνεσαι Γαλλία, Γερμανία ή Αμερική σε 10 ή 20 χρόνια. Και πάλι έστω και αν καταφέρει να φτιάξει κάτι, που θα είναι πάντα ποιοτικά κατώτερο των αντίστοιχων δυτικών, θα έχουν χαλάσει ένα σκασμό χρήματα για να το καταφέρουν.

   1. Το θέμα δεν είναι ποτέ και αν θα γίνει ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία και σε πόσα χρόνια.
    Το θέμα είναι και για όσες χώρες θέλουν τοπική αμυντική βιομηχανία, ποιος θα αγοράσει αυτά που φτιάχνεις. Αν είναι για να τα παίρνεις μόνο εσύ, σε βάθος χρόνου θα μπεις μέσα και πολύ. Γιατί για όσους γνωρίζουν, η γραμμή παραγωγής και κυρίως η διατήρηση της είναι ακριβό σπορ, αν την διατηρείς μόνο εσύ κλαφτα. Αν την κλείσεις και χρειαστεί να την ξανανοίξεις για να φτιάξεις μια κάρτα π.χ που είναι obsolete υλικο, το κόστος θα είναι μεγάλο!
    Η κουβέντα φυσικά είναι μεγάλη.

   2. «Δεν γίνεσαι Γαλλία, Γερμανία ή Αμερική σε 10 ή 20 χρόνια»
    Γίνεσαι σε 30-40 χρόνια γιατί έχεις ξεκινήσει και προσπαθείς. Κανείς σήμερα δεν ξεκινά
    προσπαθώντας να επαν-εφεύρει τον κινητήρα εσωτερικής καύσης και την ατμομηχανή.
    Πατάς στην σύγχρονη-τρέχουσα τεχνολογία, αντιγράφεις και εξελίσσεσαι μαθαίνοντας.
    Όταν δεν κάνεις τίποτα από αυτά, είσαι απλώς Ελληναράς σχολιαστής.
    Όποιος νομίζει πως μηδενίζοντας τα Τουρκικά επιτεύγματα για να παρηγορήσει μια χώρα
    που δεν παράγει ούτε καρφίτσα, προσφέρει κάτι θετικό, κάνει λάθος και προσφέρει κάκιστη
    υπηρεσία στον τόπο. Το ξύπνημα φοβούμαι πως θάναι πολύ μα πολύ οδυνηρό.

 14. Αγαπητοι συμφορουμιτες

  Περι «αρχαιοτητων» – λογω των γνωστων προβληματων το υπουργειο πολιτισμου ακυρωσε το προγραμμα δανεισμος αρχαιοτητων για 50 χρονια. Τι να λεμε τωρα.

  Περι Γαλλων οποιος εχει ορεξη «https://www.youtube.com/watch?v=-es_l7ASVw8&t=624s»

  Περι Αγγλων τι να πρωτο ανεβασει κανεις. Απο την στιγμη που εφυγαν απο την Ευρωπαικη ενωση χωρις η χωρα μας να αναδειξει το θεμα ως προυποθεση (οπως και η Κυπρος την γνωστη Αγγλικη βαση)!!!
  Να πουμε τις εξαιρετικες σχεσεις των μυστικων υπηρεσιων Αγγλια – MIT…

  Προσωπικη μου αποψη ειναι οτι πρεπει να εξοπλιζεσαι μονο απο ξεκαθαρα φιλα προσκημενα κράτη και αν υπαρχει δυνατοτητα με δυο μινιμουμ προμηθευτες.

  Το προβλημα ειμαστε εμεις που δεν ειμαστε σταθεροι και σοβαροι με καθε κυβερνηση να εχει τις εμπνευσεις τις.
  Ποιος διαφωνει πως η «σταθεροτητα» στις επιλογες Γαλλια, Ισραηλ, Αιγυπτος τον τελευταιων ετων δεν εχει βοηθησει.
  Ας εχουμε εμεις μια σταθερη εξωτερικη πολιτικη με μακρυπροθεσμους στοχους και μετα τρωγωμαστε

  1. @ SOAP

   Εχουμε σταθερη εξωτερικη πολιτικη σε ολα τα χρονια της μεταπολιτευσης .
   Ακρως ανθελληνικη.
   Οσο για τα κερδη απο την «σταθεροτητα» στις επιλογες Γαλλια, Ισραηλ, Αιγυπτος
   των τελευταιων ετων, μονο απο Γαλλια υπαρχει μια δυνατοτητα, απο τους αλλους
   δυο οταν κανουμε ταμειο, θα βρεθουμε ζημιωμενοι πανηγυρικα.
   Ηδη τα πρωτα δειγματα τρεχουν προς τα εκει.
   Οι Αγγλοι προσπαθουν να βρουν τροπο να παραμεινουν στην περιοχη μας.
   οταν αυτον τον τροπο δεν τους τον προσφερουμε εμεις, θα τον βρουν απο τους Τουρκους.
   Αποτελεσμα να τους εχουμε πακετο εναντιον μας.
   Για τις φρεγατες Γαλλια, Ιταλια και Αγγλια, μπορουν να δωσουν καλες λυσεις.
   Αλλα για το κατι παραπανω μονο Γαλλια και Αγγλια.

 15. Κύριοι, γιατί περιπλέκετε τα πράγματα;
  1. Για το θέμα των μαρμάρων η λύση είναι μία. Τους πάμε στα δικαστήρια αφού δεν είχαν ποτέ επίσημη άδεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας να τα πάρουν.
  2. Για τις φρεγάτες από τις μέχρις στιγμής πληροφορίες φαίνεται ότι η καλύτερη πρόταση είναι των Ολλανδών.

 16. Είναι δυνατόν να βρίσκεται η χώρα σε πόλεμο ( προς το παρόν υβριδικό) με εσβολη λαθρο, Στρατηγικών Ψυχολογικών Επιχειρησεων( εδώ έχουμε και ενεργοποίηση 5 φαλλαγγιτων όπως κυβερνητικων συμβούλων Ιδρυμάτων με δηλώσεις περί κατάλληψης νήσων κλπ) με παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων και να προτείνουμε τους διαχρονικά εγκληματίες του Ελληνισμού ( μαζί με την 5 η φαλλαγγα) να δοσουμε το τελευταίο υστέρημα των 5,5 δις χωρίς Αξιόπιστη Αμυντική Συμφωνία;
  Όταν οι Μογγόλοι έχουν αιμοδότες και προωθητες τους Ναζί και τους Ομοφυλόφιλους που την μόνη αποικία που κράτησαν είναι η Κύπρος βάζοντας μέσα τους Μογγόλους ( τώρα προωθούν το νέο Σχ. ΑΝΑΝ με την 5 μερη) ποια χώρα
  μένει που είναι ικανή και θέλει να προσφέρει στήριξη και για δικό τους συμφέρον;
  Από στιγμή σε στιγμή η κατάσταση θα εκραγεί, ετοιμάζεται κανένας; Οι αερολογιες και αεναες συζητήσεις δίνουν καμιά σιγουριά για το σήμερα η για το μέλλον όταν όλα θα γίνουν κόκκινα;
  Είδε κανένας τα 35 (αν όχι τα 60) ΕΕ/Π που πήραν πριν 2 χρόνια να πετούν και να ασκούνται πρωτίστως στα νησιά και τον Έβρο; Φορτώθηκαν με spike Anloss ; Τι νόημα έχουν τα κολλητηλικια με το Ισραήλ, για λιανοτουφεκα;
  Ακόμη και αυτά τα 80 Μ1117 που βρίσκονται στη Γερμανία, πόσα χρόνια θέλουμε να τα φέρουμε; Και αυτά κατόπιν εορτής;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *