Την Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) παρουσίαση, σε επιτελείς του ΓΕΝ, Συστοιχιών Κατευθυνόμενων Βλημάτων NSM (Naval Strike Missiles) από εκπροσώπους της νορβηγικής εταιρείας Kongsberg.

Το βλήμα NSM έχει ελάχιστο βεληνεκές 3 χιλιόμετρα και μέγιστο 185, αν και ορισμένες πηγές κάνουν λόγο για μέγιστο βεληνεκές άνω των 200 χιλιομέτρων. Ενσωματώνει διατρητική πολεμική κεφαλή βάρους 120 κιλών και χρησιμοποιεί αδρανειακό σύστημα πλοήγησης, GPS και αναφοράς ανάγλυφου.

Σύμφωνα με τα όσα είπαν οι εκπρόσωποι της Kongsberg, το βλήμα NSM έχει τα εξής μοναδικά  χαρακτηριστικά: (α) Ενσωματώνει χαρακτηριστικά stealth, πετά σε πολύ χαμηλό ύψος, ενώ μπορεί να εκτελέσει ελιγμούς με πολλά G (β) Ενσωματώνει σύστημα μνήμης με προφίλ των πλοίων, το οποίο χρησιμοποιεί για την αναγνώριση του στόχου.

Comments

 1. Κρατάει κανεις νούμερο ποσες φορές μας εχουν κανει παρουσιαση του NSM οι τυποι της Kongsberg?

  Δεν ξέρω ποσο ικανοτερος ειναι απο τον EXOCET, αν ομως κάνει την διαφορα, θα ηθελα να τον δω πανω σε εκσυγχρονισμενες Meko, αλλα και σε συστοιχιες ξηρας.

    1. Δοκιμές προσομοίωσης του ΠΝ έδειξαν ότι χρειάστηκαν 7 εξοσετ να κτυπήσουν μια σύγχρονοι κορβέτα των ρουρκων εναντι 1,8 NSM

     1. Η πηγή ειναι το pronews μπορει να έχει και βάση μπορει και όχι.
      Για παράδειγμα δεν αναφέρει τι έβγαλε η προσημείωση για τον Ecoset block ΙΙΙ.

      Γενικώς είμαι υπερ πολυδιάστατης χρήσης όπλων ο ΝSM θα μπορούσε να εξοπλίσει επάκτιες πυροβολαρχίες και ΤΠΚ….

      Εχει κάποια χαρακτηριστικά που ειναι μοχαδικά, όπως ο παθητικός ερευνητής και το χαμηλό τους ίχνος. Αλλά δεν εχουμε τίποτα άλλο χειροπιαστό για αποδειχθεί η ανωτερότητα του. Όπως για παράδειγμα όρια G, και η χαμηλή πτήση προς το στόχο σε τι διαφέρει από τους exoset.

    2. Το ότι θα μπορούσαμε να τον προμηθευτούμε μέσω ΗΠΑ με FMS/FMF μήπως λέω εγώ…, ενώ οι Γάλλοι της DGA ακόμη κωλυσιεργούν να στήσουν το αντίστοιχο χρηματοδοτικό σχήμα?

 2. Σαν σε παράσταση θεάτρου αυτές οι παρουσιάσεις των εταιρειών ..
  Εντύπωση κινητικότητας και αποτέλεσμα σε όλες μηδενικό.
  Ήρθαν , παρουσίασαν και απήλθαν.
  Μέχρι την επόμενη παρουσίαση για να έχουμε να λέμε.

  1. @Ηλίας
   Στο αρχιπέλαγος του Αιγαίου,το ζητούμενο είναι η ευελιξία(sea skimming,απότομη αλλαγή πορείας,πτήση ανάμεσα απο νησιά και νησίδες) το ακριβές «κλείδωμα» του στόχου,και η αντοχή σε αντίμετρα..και όχι η ταχύτητα..

 3. Εν μέρει συμφωνώ,αλλα με το σχόλιο του,όπως το διατυπώνει ο Ηλίας,σαφέστατα υπονοεί οτι πρέπει να το αγοράσει το ΠΝ μας για την απόκτηση στρατηγικού πλεονεκτήματος..η διαβάζω κάτι άλλο?? Φαντάζεσαι τον brahmos me mach 4 να προσπαθεί να «κλειδώσει» στόχο στο Αιγαίο,ανάμεσα στα νησιά και στον κακό χαμό που θα γίνεται απο την υπερσυγκέντρωση πλοίων??
  Για την ανατολική μεσόγειο πάντως..με βάση την Κρήτη..θα ήταν λουκούμι….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *