Η BAE Systems ανακοίνωσε ότι απέσπασε συμβόλαιο από την Αυστραλία για την αναβάθμιση των κύριων πυροβόλων Mk.45 Mod.2 (127 χιλιοστών) των φρεγατών κλάσης «Anzac» (ΜΕΚΟ-200). Η αναβάθμιση αφορά στην υιοθέτηση της συλλογής αναβάθμισης CCS (Common Control System), που αντικαθιστά τα παλαιά υποσυστήματα, επεκτείνει την επιχειρησιακή ζωή των πυροβόλων και τα αναβαθμίζει στο επίπεδο Mod.4. Η αναβάθμιση CCS εφαρμόζεται στα πυροβόλα των εκδόσεων Mod.1 και Mod.2. Μετά την αναβάθμιση τους τα κύρια πυροβόλα των φρεγατών κλάσης «Anzac» θα μπορούν να εκτοξεύσουν και κατευθυνόμενα πυρομαχικά, αυξάνοντας έτσι την ακρίβεια των βολών τους τόσο κατά ναυτικών, όσο και κατά χερσαίων στόχων.

Η έκδοση Mod.1 είναι αναβάθμιση της έκδοσης Mod.0, ενώ η έκδοση Mod.2 είναι η έκδοση εξαγωγής του Mk.45 Mod.1. Η έκδοση Mod.3 είχε νέο σύστημα ελέγχου, αλλά ποτέ δεν τέθηκε σε παραγωγής. Η νεότερη και ικανότερη έκδοση Mod.4 ενσωματώνει κάνη μεγαλύτερου μήκους (62 διαμετρημάτων, αντί των 54 διαμετρημάτων) για μεγαλύτερο βεληνεκές κατά ναυτικών και χερσαίων στόχων. Επίσης, ο πύργος του πυροβόλου έχει επανασχεδιαστεί με έμφαση τη μείωση του ίχνους ραντάρ. Υπενθυμίζουμε ότι η Αυστραλία αναβαθμίζει τις οκτώ φρεγάτες MEKO-200 κλάσης «Anzac» με το πρόγραμμα AMCAP (Anzac Midlife Capability Assurance Program). Ήδη επτά πλοία έχουν αναβαθμιστεί ενώ το όγδοο και τελευταίο πλοίο αναμένεται να παραδοθεί αναβαθμισμένο το 2024.

Το πρόγραμμα AMCAP είναι συνολικού κόστους $ 1,4 δισεκατομμυρίων, δηλαδή $ 175 εκατομμύρια ανά πλοίο (το σχετικό συμβόλαιο υπογράφηκε τον Απρίλιο του 2016). Αφορά στην αντικατάσταση του ραντάρ SPS-49(V)8 από το νεότερο και ικανότερο ενεργητικό ραντάρ διάταξης φάσης έρευνας αέρος CEAFAR2-L, στην αντικατάσταση του συστήματος IFF, στην αντικατάσταση του συστήματος Ηλεκτρονικών Μέσων Υποστήριξης, στην αναβάθμιση του συστήματος προστασίας από τορπίλες και στην εγκατάσταση συστήματος ενεργητικών αντιμέτρων για βλήματα κατά πλοίων. Άλλες τροποποιήσεις αφορούν στην εγκατάσταση νέων συστημάτων επικοινωνιών και βελτιώσεις στο διοίκησης και ελέγχου.