Η Κύπρος, ιδιαίτερα σήμερα, έχει όλους τους πολιτικούς, οικονομικούς, στρατιωτικούς, στρατηγικούς και ενεργειακούς λόγους να ενισχύσει στον υπέρτατο βαθμό τις σχέσεις της με το Ισραήλ. Και να αξιοποιήσει το εβραϊκό λόμπι, που μπορεί να της ανοίξει πόρτες στις ΗΠΑ

Γράφει ο ΣΑΒΒΑΣ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ για τη ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Ο Θουκυδίδης διασάλπισε πριν από 2500 χρόνια ότι ο ισχυρότερος δεσμός μεταξύ πόλεων (σήμερα κρατών) είναι το συμφέρον. Και ο λόρδος Πάλμερστον είπε πως δεν υπάρχουν αιώνιοι εχθροί. Τα συμφέροντα των κρατών είναι αιώνια. Ας θυμηθούμε: Μέχρι τη δεκαετία του ’90, η Κυπριακή Δημοκρατία επέμενε να έχει σχέσεις μόνο με αραβικά κράτη, επειδή, κατά την αντίληψη της Λευκωσίας, μας υποστήριζαν στα διάφορα περί Κυπριακού ψηφίσματα. Όταν ο μ. Γλ. Κληρίδης ανήλθε στην εξουσία, το 1993, και μετά από πολυετείς υποδείξεις και αναλύσεις αυτής της εφημερίδας και των αρθρογράφων-αναλυτών της, αποφάσισε ορθά να προσεγγίσει το Ισραήλ.

Η ενέργεια του Γλ. Κληρίδη κινήθηκε στους εξής άξονες. Πρώτον, το περιφερειακό και διεθνές περιβάλλον, μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού, είχε διαφοροποιηθεί δραματικά. Δεύτερον, το Ισραήλ είχε εδραιωθεί ως η μόνη πανίσχυρη χώρα της Μέσης Ανατολής, με τη βοήθεια, φυσικά, των  ΗΠΑ, οι οποίες τη θεωρούσαν ως τον πιο αξιόπιστο σύμμαχο στην περιοχή. Τρίτον, τα ζωτικά στρατηγικά, πολιτικά, διπλωματικά και άλλα συμφέροντα της Κύπρου επέβαλλαν την προσέγγιση με τη φίλη χώρα. Τέταρτον, ήδη τότε αραβικές χώρες και δη η Αίγυπτος, είτε υπογείως είτε φανερά, είχαν σχέσεις με το Ισραήλ. Πέμπτον, το εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ ήταν και είναι αποτελεσματικό στην προώθηση των συμφερόντων του Ισραήλ – άρα και φίλων του, δηλ. και της Κύπρου.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το φοβερό Ολοκαύτωμα εκατομμυρίων Εβραίων, η Κύπρος ήταν ο τελευταίος σταθμός πριν από τη Γη της Επαγγελίας. Δεκάδες χιλιάδες Εβραίοι πέρασαν από τα βρετανικά στρατόπεδα της Κύπρου. Χιλιάδες Εβραιόπουλα γεννήθηκαν εδώ και πολλοί Έλληνες Κύπριοι -με πρωταγωνιστή τον μ. Πρόδρομο Παπαβασιλείου- διευκόλυναν χιλιάδες Εβραίους στο ταξίδι προς την πατρώα γη. Σήμερα, οι σχέσεις των δύο κρατών βρίσκονται στο ζενίθ πολλαπλής, αγαστής και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας.

Ο Πέρες και η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ

Την περασμένη Τρίτη ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ρίβλιν, επισκέφθηκε την Κύπρο, σε ανταπόδοση της επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη το 2015. Κύπρος και Ισραήλ έχουν ανάγκη και χρειάζονται η μία χώρα την άλλη, διότι έχουν κοινότητα συμφερόντων, αρχών και αξιών. Να θυμίσουμε ότι ο τέως Πρόεδρος του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, καθ’ ομολογίαν του Ανδρέα Μαυρογιάννη (Shimon Peres and the roots of Cypriot-Israeli friendship, 2.6.2018, “The Jerusalem Post”), ήταν ο ανεκτίμητος φίλος, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα, ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τον Δεκέμβριο του 1994, αφηγείται ο Μαυρογιάννης, ο Πρόεδρος Κληρίδης συμμετείχε στη Βουδαπέστη, στη σύνοδο της Οργάνωσης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Ο Πέρες είπε στον Κληρίδη: «Θα σας βοηθήσω, αλλά επιτρέψτε μου να σας πω κάτι. Δεν θα βοηθήσω μόνον εσάς. Το κάνω και για τη χώρα μου, επειδή, με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, θα φέρουμε το Ισραήλ πιο κοντά στην Ευρώπη και την Ευρώπη πιο κοντά στο Ισραήλ».

Τον Ιανουάριο του 1995 η Κύπρος επιχειρούσε να πείσει ευρωπαϊκές χώρες να αποδεχθούν την ένταξή της στην ΕΕ. Όπως διηγείται ο Μαυρογιάννης, όλοι τους έλεγαν ότι τους προδιέθεσε ο Πέρες. Τον ίδιο μήνα, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χόλμπρουκ, ήρθε στην Κύπρο και ανακοίνωσε στον τότε Υπουργό Εξωτερικών, Αλ. Μιχαηλίδη, ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την προσπάθεια ένταξης της Κύπρου, «επειδή ο Σιμόν Πέρες μάς το ζήτησε».

Η Κύπρος, ιδιαίτερα σήμερα, έχει όλους τους πολιτικούς, οικονομικούς, στρατιωτικούς, στρατηγικούς και ενεργειακούς λόγους να ενισχύσει στον υπέρτατο βαθμό τις σχέσεις της με το Ισραήλ. Και να αξιοποιήσει το εβραϊκό λόμπι, που μπορεί να της ανοίξει πόρτες στις ΗΠΑ.

Από την άλλη, το Ισραήλ έχει ανάγκη την Κύπρο -και την Ελλάδα-, επειδή είναι οι μόνες πραγματικές δημοκρατίες στην πιο ασταθή περιοχή του κόσμου. Η έγκυρη ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz», σε ανάλυσή της (14.6.2015) υπέβαλλε πως η Κύπρος βρίσκεται σε μοναδική θέση για να προσφέρει στο Ισραήλ «ένα πολύτιμο βραβείο: Στρατηγικό βάθος». Έκτοτε, οι σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ επεκτάθηκαν και αναπτύχθηκαν σε πολλούς τομείς, ακόμα και σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις – εκατοντάδες Ισραηλινοί καταδρομείς συνασκήθηκαν με Έλληνες Κυπρίους καταδρομείς.

Οι τριμερείς επαφές Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ έχουν τσιμεντώσει μια ισχυρή ένωση συμφερόντων και διακρατικών σχέσεων, που εδραιώνουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ταραγμένη περιοχή μας. Μεγάλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Κίνα και η ΕΕ αναγνωρίζουν τη σημασία και τις θετικές διαστάσεις αυτών των τριμερών (και τετραμερών) σχέσεων, με την Αίγυπτο.

Ο τέως πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο, Μίκαελ Χαρίρι, είπε («Φιλελεύθερος», 15.6.2015): «Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα-μέλος που βρίσκεται στη διπλανή πόρτα της Μέσης Ανατολής. Μπορεί να μοιραστεί με τους άλλους εταίρους της στην ΕΕ το πώς η ίδια αντιλαμβάνεται την περιοχή και τι μπορεί να γίνει και ποιο ρόλο, εάν χρειαστεί, μπορεί να παίξει η ίδια η Ένωση». Με τη βοήθεια, τη στήριξη και τη δύναμη του Ισραήλ.

ΠΗΓΗ: Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ