Σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατων αξιωματικών της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας (Luftwaffe), το Βερολίνο φαίνεται να προκρίνει το F-35 Lightning II ως τον πιθανότερο αντικαταστάτη των Tornado, τα οποία θα αρχίσουν να αποσύρονται από το 2025 και θα πρέπει να έχουν αποσυρθεί ολοκληρωτικά έως το 2030.

Η δήλωση αυτή έγινε δεδομένης της εκπεφρασμένης επιχειρησιακής ανάγκης της Luftwaffe ότι χρειάζεται να αντικαταστήσει τα Tornado «με ένα αεροσκάφος 5ης γενιάς με χαρακτηριστικά stealth και δυνατότητα εντοπισμού στόχων από μεγάλη απόσταση και το συντομότερο δυνατό».

Αρχικά η Γερμανία προσέγγισε την Airbus και ζήτησε την ανάπτυξη ενός νέου αεροσκάφους-αντικαταστάτη των Tornado, στο πλαίσιο του προγράμματος FCAS (Future Combat Air System). Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των Tornado (2025-2030) δεν μπορούσε να υποστηριχθεί από το πρόγραμμα FCAS. Έτσι η Luftwaffe προσανατολίζεται στην επιλογή του F-35 Lightning II, το οποίο ήδη βρίσκεται σε υπηρεσία και όπως φαίνεται καλύπτει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις της Luftwaffe.

Η λογική πίσω απ’ αυτή την απόφαση βρίσκεται στην πάγια τακτική της Luftwaffe να απαιτεί μια πενταετία μεταβατικού χρόνου προκειμένου να εντάξει ομαλά σε υπηρεσία ένα νέο τύπου αεροσκάφους. Συνεπώς η όποια προμήθεια θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί το αργότερο έως το 2020, έτος που το πρόγραμμα FCAS θα βρίσκονταν ακόμα σε φάση ανάπτυξης.