Έκθεση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας της Γαλλικής Βουλής, την οποία έδωσαν στη δημοσιότητα οι βουλευτές Jean-Jacques Ferrara και Philippe Michel-Kleisbauer, καλεί την κυβέρνηση της χώρας να αναλάβει δράση για την ενίσχυση του Γαλλικού Ναυτικού προκειμένου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της Μεσογείου. Η έκθεση αναφέρει μια σειρά εξελίξεων που καθιστούν την ανάγκη ενίσχυσης του Γαλλικού Ναυτικού με νέα πλοία και νέες δυνατότητες επιτακτική: Εδαφικές διαφορές, που βασίζονται στην επιθυμία εκμετάλλευσης του πλούτου της Μεσογείου, κυρίως της ενέργειας, αύξηση των πολιτικών/δραστηριοτήτων προσβολής ισχύος στην περιοχή, σημαντική αύξηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων των μεσογειακών χωρών, αστάθεια στη Λιβύη, η απειλή της τρομοκρατίας, η απειλή της λαθρομετανάστευσης και το λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών αμφισβητούν στην πράξη την έννομη τάξη στην περιοχή.

Οι προκλήσεις αυτές απαιτούν ισχυρό Γαλλικό Ναυτικό, το οποίο όμως αντιμετωπίζει έλλειμμα ικανοτήτων, όπως φάνηκε στην άσκηση «Polaris 2021» (27 Νοεμβρίου-3 Δεκεμβρίου 2021, στη Μεσόγειο). Στην άσκηση συμμετείχαν περί τα 20 πλοία του Γαλλικού Ναυτικού, μεταξύ των οποίων και το αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle». Το σενάριο της άσκηση ήταν ο γενικευμένος πόλεμος εναντίων δύο (2) δυνάμεων σε καθεστώς πολέμου υψηλής έντασης. Το σενάριο ήταν πολύ ρεαλιστικό, με παραμέτρους όπως κεραυνοβόλες επιθέσεις, κυβερνοεπιθέσεις, πληροφοριακή παραπλάνηση, παρεμβολή επικοινωνιών, ραντάρ ή σήματος GPS και απώλεια δορυφορικών επικοινωνιών. Σύμφωνα με το πόρισμα της άσκησης το Γαλλικό Ναυτικό απώλεσε οκτώ (8) από τα 20 συνολικά πλοία που συμμετείχαν στην άσκηση (ποσοστό 40% της δύναμης).

Η έκθεση, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, αναφέρει και δηλώσεις του Ναυάρχου Emmanuel Slaars, ο οποίος είχε πει ότι η άσκηση «Polaris 2021» επιβεβαίωσε την ουσιαστική συμβολή της αρχής της συμπληρωματικότητας μεταξύ των μαχητικών αεροσκαφών και των ελικοπτέρων, παρά το γνωστό πρόβλημα διαθεσιμότητα των NH-90. Επίσης, ο Emmanuel Slaars δήλωσε ότι η ικανότητα ανάπτυξης UAV από τα πλοία θα είναι κομβικής/στρατηγικής σημασίας παράμετρος σε πολέμους υψηλής έντασης, ενώ αναφέρθηκε και στην αξία των πυραύλων κατά πλοίων, του αποθέματος πυρομαχικών και της σημασίας της ασφάλειας των επικοινωνιών. «Στην περίπτωση ενός πολέμου υψηλής έντασης η άσκηση Polaris μας υπενθύμισε πόσο λίγο, τα δικά μας βλήματα κατά πλοίων όπως οι Exocet, έχουν γίνει ανταγωνιστικοί εναντίων των υπερηχητικών πυραύλων των αντιπάλων μας», δήλωσε ο Philippe Michel-Kleisbauer στην ακροαματικής διαδικασία στην Επιτροπή.

«Αρχικά, υπάρχει η επείγουσα ανάγκη να αυξήσουμε της ικανότητες συλλογής πληροφοριών των MQ-9 Reaper. Η ανάγκη ενσωμάτωσης ενός ηλεκτρομαγνητικού συστήματος συλλογής πληροφοριών στα Reaper είναι πιο σημαντική από την αναβάθμιση τους που αποφασίστηκε την άνοιξη του 2021 και συνοδεύτηκε από την απόσυρση των C-160 Gabriel, η αξία των οποίων ήταν γενικώς αναγνωρισμένη», συμφώνησαν οι δύο βουλευτές. Ο Jean-Jacques Ferrara δήλωσε ότι θα πρέπει η Γαλλία να προχωρήσει στην προμήθεια UAV, υπογραμμίζοντας το ευρωπαϊκό Eurodrone, το οποίο είναι υπό ανάπτυξη. Σχετικά με τις κύριες μονάδες επιφανείας η έκθεση αναφέρει: «Το 2030 η Ιταλία θα έχει 19 φρεγάτες, ενώ η Γαλλία μόνο 15. Είναι λοιπόν αναγκαίο να παραμείνουμε στο επίπεδο των Ιταλών ή ακόμα και τους ξεπεράσουμε … Η αύξηση του αριθμού των πλοίων πρώτης γραμμής, ιδιαίτερα των φρεγατών, μοιάζει αναγκαία έτσι ώστε να θωρακίσουμε τη θέση του Ναυτικού, σε σχέση με τους ναυτικούς εξοπλισμούς στη Μεσόγειο».