Έμπρακτη στήριξη στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και τα ελληνικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο δίνει η Γαλλία. Από τις πρωινές ώρες έπειτα από την δημόσια ανακοίνωση του Γάλλου προέδρου αφίχθησαν στην Ελλάδα γαλλικά μαχητικά για συνεκπαιδεύσεις με τη ΠΑ πάνω από το Αιγαίο ενώ ναυτικές μονάδες θα πραγματοποιήσουν κοινά ναυτικά γυμνάσια με το ΠΝ.

Τη στιγμή που η Γερμανία κλείνει το μάτι στη Τουρκία και καταδικάζει την Ελλάδα για παράνομες επαναπροωθήσεις αλλοδαπών οι Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις στέλνουν το δικό τους μήνυμα στη Τουρκία. Της ανάπτυξης των γαλλικών αεροναυτικών δυνάμεων στην Ελλάδα είχε προηγηθεί η επικοινωνία μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Γάλλου προέδρου καθώς και μεταξύ του Έλληνα ΥΕΘΑ και της Γαλλίδας υπουργού άμυνας.

Την ίδια στιγμή στην Κυπριακή ΑΟΖ τα Rafale πετάνε καθημερινά πραγματοποιώντας εναέριες περιπολίες. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως οι Γαλλικές ναυτικές δυνάμεις περιλαμβάνουν ένα πλοίο αποβάσεων καθώς και μια φρεγάτα που βρίσκονται αυτή την ώρα στη Κρήτη.