Εντός της ημέρας αναμένεται να φτάσουν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη από Ιταλία και Γαλλία που θα συνδράμουν τις ελληνικές πυροσβεστικές δυνάμεις. Στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) με αίτημα παροχής εναέριας συνδρομής προχώρησε σήμερα η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, λόγω των δασικών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν χθες, Δευτέρα 17 Ιουλίου, στη χώρα, εν μέσω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες και οι οποίες αναμένεται να ενταθούν εκ νέου.

Στο ελληνικό αίτημα που υποβλήθηκε μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ανταποκρίθηκαν άμεσα η Ιταλία και η Γαλλία, με την κάθε χώρα να προσφέρει από 2 αεροσκάφη CL-415, από τα ενταχθέντα στον εναέριο στόλο του rescEU. Οι ανωτέρω προσφορές έγιναν αποδεκτές από τη χώρα μας και τα πυροσβεστικά αεροσκάφη αναμένεται να προσγειωθούν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας αργότερα εντός της ημέρας.

«Η χώρα μας, η οποία έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες και δράσεις για την ενίσχυση της συλλογικής ευρωπαϊκής «απάντησης» στην αντιμετώπιση των τεράστιων προκλήσεων της κλιματικής κρίσης, ευχαριστεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και τα κράτη-μέλη για την άμεση ανταπόκριση και την έμπρακτη αλληλεγγύη στη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών», σημειώνει ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράρ Νταρμανέν ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα του θα στείλει δυο Canadair, ένα αναγνωριστικό αεροπλάνο και δεκαοχτώ πυροσβέστες στην Ελλάδα για να συνδράμουν τις ελληνικές δυνάμεις στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Όπως αναφέρει ο υπουργός σε ηλεκτρονικό του μήνυμα, «μετά από αίτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνδρομής η γαλλική υπηρεσία πολιτικής προστασίας αποφάσισε την αποστολή μίας δύναμης υποστήριξης στην Ελλάδα, η οποία μαστίζεται από μεγάλες πυρκαγιές». Υπενθυμίζεται ότι κατά το περσινό καλοκαίρι η Ελλάδα όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχαν στηρίξει την Γαλλία, αποστέλλοντας δυνάμεις για την κατάσβεση των πυρκαγιών.