Στις 6 Φεβρουαρίου ο οργανισμός OCCAR (Organisation Conjointe de Coopération en matière d’ Armement) ανακοίνωσε ότι Γαλλία και Ιταλία υπέγραψαν το συμβόλαιο παραγωγής της νέας έκδοσης NG του αντιαεροπορικού συστήματος SAMP/T NG. Η ανάπτυξη της έκδοσης NG ξεκίνησε το Μάρτιο του 2021, ενώ το Νοέμβριο του 2021 ξεκίνησαν οι δοκιμές του νέου συστήματος. Οι δύο χώρες θέλουν η νέα έκδοση να παραδοθεί το 2025. Το πρόγραμμα θα υλοποιήσει η γαλλοιταλική κοινοπραξία Eurosam (MBDA France, MBDA Italy και Thales).

Στην έκδοση NG το SAMP/T θα έχει ικανότητα εντοπισμού απειλών σε απόσταση 350 χιλιομέτρων και αναχαίτισης σε μέγιστη απόσταση 150 χιλιομέτρων. Το ραντάρ του θα είναι το Kronos Grand (για την Ιταλία) ή το Ground Fire-300 (για τη Γαλλία), αμφότερα τεχνολογίας AESA, πολλαπλών λειτουργιών. Επιπλέον, το SAMP/T NG θα ενσωματώνει νέο εκτοξευτή ταχύτερων χρόνων απόκρισης, προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα και νέο λογισμικό. Τέλος, θα ενσωματώνει και το βλήμα Aster-30 Block.1 NT, το οποία φέρει νέο ερευνητή και νέο υπολογιστή.

Η ανάπτυξη του SAMP/T ξεκίνησε το 1997 και χρησιμοποιεί το βλήμα Aster-30. Μπορεί να αντιμετωπίσει όλες τις σύγχρονες αεροπορικές απειλές οι οποίες έχουν μέγιστο βεληνεκές έως τα 600 χιλιόμετρα (με την έκδοση του βλήματος Aster-30 Block.1) ή που έχουν μέγιστο βεληνεκές έως 1.500 χιλιόμετρα, στο μέλλον με τα βλήματα Aster-30 Block.1NT (έκδοση SAMP/T NG) ή 3.000 χιλιόμετρα, επίσης στο μέλλον με τα βλήματα Aster-30 Block.2. Με βλήματα της έκδοσης Aster-30 Block.0 το βεληνεκές του συστήματος ανέρχεται στα 120 χιλιόμετρα.