Επιμένει ο αναπληρωτής υπ. Άμυνας παρά το «άδειασμα» από το Μαξίμου για το θέμα τον περασμένο Απρίλιο.

Στο θέμα της αγοράς γαλλικών φρεγατών, που είχε εξελιχθεί σε οπερέτα τον περασμένο Απρίλιο όταν και πρωτοήρθε στην επικαιρότητα, επανήλθε ο Φώτης Κουβέλης.

Παρά το γεγονός ότι πριν από τέσσερις μήνες τον είχε αδειάσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος λέγοντας ότι «αν υπάρξει συμφωνία θα υπάρξει και επίσημη ενημέρωση και συζήτηση στα αρμόδια όργανα και τα κοινοβουλευτικά», ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας σε συνέντευξή του τη Δευτέρα επανήλθε.

Ερωτηθείς για το αν θα πρέπει να προχωρήσει η παράδοση των F-35 στις ΗΠΑ, ο Φώτης Κουβέλης αφού είπε ότι «εκτιμώ ότι τα F-35 δεν θα πρέπει να δοθούν από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, έχει μπλοκαριστεί η παραγγελία στην Αμερική και νομίζω ότι η υπόθεση αυτή θα έχει εξέλιξη με το δεδομένο ότι είναι συνεχώς εντεινόμενη η σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία» στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας συμπλήρωσε: «Εμείς από την πλευρά μας δεν θα μπούμε σε μία τρελή κούρσα εξοπλισμών. Το ισοζύγιο των εξοπλισμών της αποτρεπτικής μας δύναμης είναι καλό, εξάλλου προωθούμε και σε λίγο καιρό θα έχει αρχίσει η σχετική διαδικασία της αναβάθμισης των F-16». «Και η αγορά των γαλλικών φρεγατών;» ρώτησε ο δημοσιογράφος, «και αυτή θα προχωρήσει» απάντησε ο Φώτης Κουβέλης απαντώντας καταφατικά στο ερώτημα αν αυτό θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Όσον αφορά την εν γένει στάση της Τουρκίας ο Φώτης Κουβέλης εξέφρασε την ανησυχία του, μιλώντας στο ραδιόφωνο 247, «ότι μπορεί να υπάρξει ένταση στο χώρο της κυπριακής ΑΟΖ» ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι «αναμένω ότι θα έχουμε αυξημένη επιθετική ρητορική από την πλευρά της Τουρκία και στο πλαίσιο αυτό είναι δυνατόν να συναντιόμαστε με επεισόδια όπως αυτά της Λέρου».

Ο Φώτης Κουβέλης επισήμανε, τέλος, ότι το γεγονός ότι ο Ερντογάν αρνείται να απελευθερώσει τον Αμερικανό πάστορα, δείχνει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την κατάσταση. Εκ των πραγμάτων, είπε, ο Τούρκος πρόεδρος έχει μία συγκεκριμένη συμπεριφορά η οποία δείχνει να αντανακλάται και στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών «αν και εμείς ως κυβέρνηση, έχουμε αναδείξει το θέμα σ’ όλα τα διεθνή φόρα».

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ