Το γερμανικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα νέας φρεγάτας NGF-AD (Next Generation Frigate-Air Defense, γνωστό και ως F-127, ένα κοινό πρόγραμμα μεταξύ της Γερμανίας και της Ολλανδίας, δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα και ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Ανακοίνωσε επίσης ότι πρόοδος έχει γίνει στην κατανόηση του δυνητικού κόστους, των επιθυμητών χρονοδιαγραμμάτων και του εξοπλισμού/οπλισμού των πλοίων. Γερμανία και Ολλανδία υπέγραψαν Επιστολή Προθέσεων το Δεκέμβριο του 2020 για τη σχεδίαση και ανάπτυξη της νέας φρεγάτας F-127.

Η Γερμανία θέλει τις F-127 ως αντικαταστάτες των F-124 (κλάσης «Sachsen») ενώ η Ολλανδία τις θέλει για την αντικατάσταση των LCF. Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, από γερμανικά και ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, το πρώτο πλοίο θα πρέπει να παραδοθεί το 2032 στη Γερμανία, η οποία θέλει τρείς F-127 σε πρώτη φάση με δικαίωμα προαίρεσης για άλλες τρείς φρεγάτες έως το 2035. Κύριος ανάδοχος του προγράμματος είναι τα γερμανικά ναυπηγεία TKMS (Thyssenkrupp Marine Systems) η οποία έχει προτείνει ένα πλοίο εκτοπίσματος 12.000 τόνων με τουλάχιστον 64 κελιά κάθετης εκτόξευσης.

Η πρόταση της TKMS βασίζεται στην σπονδυλωτής σχεδίασης φρεγάτας ΜΕΚΟ Α300. Η ΜΕΚΟ Α300 είναι εξοπλισμένη με το αμερικανικό σύστημα μάχης AEGIS που εξασφαλίζει υψηλή αντιβαλλιστική προστασία καθώς και αεράμυνα περιοχής. Το πλοίο διαθέτει ραντάρ σταθερής διάταξης, ενώ ο οπλισμός της αποτελείται από 64 κελιά κάθετης εκτόξευσης Mk.41 VLS (Vertical Launch System), 16 πυραύλους κατά πλοίων, πυροβόλο των 127 χιλιοστών, τορπίλες και αντιπυραυλικό σύστημα RIM-116 RAM (Rolling Airframe Missile).