Σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων συνολικού κόστους € 10,8 δισεκατομμυρίων, διάρκειας 15 ετών αποφάσισε η Ισπανία, όπως ανακοίνωσε η Υπουργός Άμυνας της χώρας, María Dolores de Cospedal. Η απόφαση της Ισπανίας έρχεται ως αποτέλεσμα της Νατοϊκής απόφασης του 2014 για αύξηση των αμυντικών δαπανών, όλων των κρατών μελών στο 2% του ΑΕΠ μέχρι το 2024. Το 2017 η Ισπανία δαπάνησε το 0,92% του ΑΕΠ στην άμυνα, ενώ τον Ιανουάριο του 2018 η ισπανίδα Υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η χώρα της δεν θα φτάσει στο ποσοστό του 2%, αλλά στο ποσοστό του 1,53%, δηλαδή μια αύξηση της τάξεως του 66,3%, υπό την προαίρεση όμως ότι η οικονομία της χώρας μπορεί να ανταπεξέλθει σε μια τέτοια αύξηση.

Το κόστος των € 10,8 δισεκατομμυρίων αφορά σε επτά μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα: Την προμήθεια των νέων τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων Piranha V (8 x 8), τη ναυπήγηση φρεγατών τύπου F-110, την προμήθεια νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών, την αναβάθμιση του συστήματος διοίκησης και ελέγχου των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, την προμήθεια αεροσκαφών MRTT (Multi-Role Tanker-Transporter), την προμήθεια ελικοπτέρων ναυτικής συνεργασίας NH-90 και την αναβάθμιση των μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47 Chinook.

Το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα ανακοινώνεται σε μια εποχή που βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση παλαιότερων εξοπλιστικών προγραμμάτων της χώρας, όπως η προμήθεια των μεταφορικών αεροσκαφών A-400M, των μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter, των επιθετικών ελικοπτέρων Tiger και των υποβρυχίων S-80.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *