Στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης «ILA 2018» (Βερολίνο, 25-29 Απριλίου) ο Γερμανικός Στρατός, ενημέρωσε σχετικά για τις εξελίξεις τριών προγραμμάτων που αφορούν στα ελικόπτερα της Γερμανικής Αεροπορίας Στρατού. Τη σχετική ενημέρωση έκανε ο Συνταγματάρχης Volker Bauersachs, Διοικητής του Συντάγματος Επιθετικών Ελικοπτέρων.

Το πρώτο πρόγραμμα αφορά στη σχεδιαζόμενη αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των επιθετικών ελικοπτέρων Tiger (EC-665), έως το 2038.

Σύμφωνα με τον Συνταγματάρχη Bauersachs η συνεχείς χρήση των Tiger στο Αφγανιστάν και το Μάλι, δηλαδή σε περιοχές με υψηλή θερμοκρασία, τα έχουν καταπονήσει, ιδιαίτερα τις έλικες, και θα πρέπει να υποστούν πρόγραμμα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού, σε τρία στάδια.

Κατά το πρώτο στάδιο (2019-2024) τα Tiger θα ανέλθουν στην ίδια διαμόρφωση έτσι ώστε να επιτευχθεί ομοιοτυπία (διαμόρφωση ASGARD). Αυτή τη στιγμή η Γερμανία έχει παραλάβει 32 Tiger, ενώ θα παραλάβει άλλα 16. Από τα 48 ελικόπτερα τα 40 θα είναι επιχειρησιακά ενώ τα άλλα οκτώ θα χρησιμοποιηθούν στην εκπαίδευση, την αναπλήρωση απωλειών, για δοκιμές και για ανταλλακτικά εάν χρειαστεί.

Το πρόγραμμα ASGARD (Afghanistan Stabilization German Army Rapid Deployment) αφορά στην αναβάθμιση των δυνατοτήτων οπλισμού, την τοποθέτηση φίλτρων στους κινητήρες για την προστασίας τους από την άμμο και βελτιωμένα συστήματα επικοινωνιών.

Το δεύτερο και τρίτο στάδιο (2025-2038) θα αφορά στην αναβάθμιση των ελικοπτέρων με νέες δυνατότητες και νέα συστήματα, τα οποία βρίσκονται σε ανάπτυξη. Θα πρόκειται δηλαδή για ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού μέσης ζωής.

Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά στην ένταξη σε υπηρεσία με καθεστώς πλήρους επιχειρησιακής ικανότητας (FOC : Full Operational Capability) των ελαφρών ελικοπτέρων H-145M που χρησιμοποιούν οι Ειδικές Δυνάμεις της χώρας (KSK : Kommando Spezialkräfte). Τη σχετική ενημέρωση έκανε ο Συνταγματάρχης Bernhard Martin, του Γραφείου Σχεδιασμού και Πολιτικής της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας (Luftwaffe). Η KSK έχει παραλάβει και εντάσσει σε υπηρεσία 15 ελικόπτερα H-145M. Οι τελευταίες δοκιμές αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τα τέλη του 2018.

Το τρίτο πρόγραμμα αφορά στην έκδοση αιτήματος για την κατάθεση προτάσεων στο πλαίσιο του προγράμματος αντικατάστασης των 81 παλαιών CH-53G (περίπου 70 σε υπηρεσία). Σύμφωνα με την ενημέρωση το σχετικό αίτημα θα εκδοθεί εντός του Μαΐου. Ήδη η Boeing και η Sikorsky (Lockheed Martin) έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για το πρόγραμμα με τα ελικόπτερα CH-47F Chinook και CH-53K King Stallion αντίστοιχα. Η Luftwaffe ενδιαφέρεται για την προμήθεια 40-60 ελικόπτερα με έτος έναρξης των παραδόσεων το 2023.