Δίχτυ ασφαλείας κατά µήκος του ποταµού Έβρου απλώνουν ΕΥΠ, Αντιτροµοκρατική και έµπειροι συνοριοφύλακες, οι οποίοι «χαρτογραφούν» την «αθέατη» δράση της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής και της τουρκικής µυστικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ) στο µέτωπο της διακίνησης προσφύγων και µεταναστών. Τα τελευταία 24ωρα οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν συλλέξει οπτικοακουστικό υλικό το οποίο φανερώνει ότι οι άνδρες της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής, της περίφηµης Τζαντάρµα (Jandarma), βρίσκονται στην «πρώτη γραµµή» στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου συντονίζουν τη διακίνηση ανθρώπων προς το ελληνικό έδαφος.

Βανάκια

Συνήθως φορούν σκούφους ή κασκόλ για να κρύβουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, έχουν κάτω από τα ρούχα τους πιστόλι και υποδεικνύουν τα περάσµατα σε πρόσφυγες και µετανάστες. Πρόκειται για άνδρες που γνωρίζουν τα εδάφη, ξέρουν τα σηµεία όπου η στάθµη του ποταµού είναι χαµηλή και δίνουν ανάλογες εντολές. Σε κοντινή απόσταση από τους Τούρκους στρατοχωροφύλακες βρίσκονται οχήµατα µε συµβατικές πινακίδες, συνήθως βανάκια, κάποια εκ των οποίων ανήκουν, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις των Ελλήνων αξιωµατούχων, στη ΜΙΤ.

Πηγές από τις ελληνικές «ειδικές υπηρεσίες» εκτιµούν ότι οι µυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας συντονίζουν τους άντρες της Στρατοχωροφυλακής, οι οποίοι ακολούθως αναλαµβάνουν τη «βρώµικη δουλειά». Κατά τη διάρκεια επεισοδίων των τελευταίων 24ώρων, άνδρες που «χαρτογραφήθηκαν» ως µέλη της Τζαντάρµα, µε «υπερεξουσίες» στη δράση τους, εµφανίζονταν να δίνουν κόφτες σε µετανάστες για να ανοίγουν τρύπες στα συρµατοπλέγµατα. Με τον τρόπο αυτό εκµεταλλεύονταν τον πανικό που οι ίδιοι δηµιουργούσαν στον Εβρο, καθώς άλλοι συνάδελφοί τους είχαν αναλάβει τη ρίψη δακρυγόνων µε ειδικές συσκευές εκτόξευσης.

Οπως αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής», σε µία περίπτωση άνδρας της Τζαντάρµα, ο οποίος ήταν µεταµφιεσµένος σε µετανάστη, έγινε αντιληπτός από περίπολο της Ελληνικής Αστυνοµίας, ακριβώς πάνω στον φράχτη, περιτριγυρισµένος από µετανάστες που ήθελαν να περάσουν τα σύνορα. Αφού φρόντισε να ανοίξει τρύπα, άρχισε να συντονίζει τη διακίνηση. Αστυνοµικοί τον αντιλήφθηκαν από τη µεταµφίεση.

Τον προσέγγισαν, είδαν το όπλο που είχε πάνω του και ύστερα από ολιγόλεπτη ένταση ο «µετανάστης» τράπηκε σε φυγή, αφού πρώτα ενηµέρωσε µε το κινητό του τηλέφωνο για την «απρόσµενη» εξέλιξη. Η Αστυνοµία σε συνεργασία µε τον Στρατό έχει οργανώσει τρεις ζώνες ελέγχου στον Έβρο, προκειµένου εάν κάποιος καταφέρει να περάσει από την πρώτη γραµµή, να εντοπιστεί στη συνέχεια.

Συναγερµός έχει σηµάνει υπό τον φόβο οργανωµένης «προώθησης» σε ελληνικό έδαφος ποινικών, που κρατούνταν µέχρι πρότινος σε τουρκικά κέντρα κράτησης για παραβατικούς µετανάστες, αλλά και τζιχαντιστών που επιστρέφουν από τις εµπόλεµες ζώνες.

Στις τρεις ζώνες ελέγχου δίνεται έµφαση στον εντοπισµό τυχόν «µεταµφιεσµένων» µεταναστών, οι οποίοι θα µπορούσαν να είναι σε επαφή µε την άλλη πλευρά των συνόρων. Στον Εβρο βρίσκεται σε επιφυλακή, µε τρόπο «αθόρυβο», και η ΕΚΑΜ, σε περίπτωση που σηµειωθεί οποιοδήποτε ένοπλο περιστατικό. Η αυξηµένη παρουσία ανδρών της Τζαντάρµα στα χερσαία σύνορα έχει προκαλέσει ανησυχία στις ελληνικές Αρχές για το σενάριο της προβοκάτσιας.

Η τουρκική πλευρά απέδειξε ότι µπορεί να διαδώσει αποτελεσµατικά fake news (ψεύτικες ειδήσεις) για νεκρούς πρόσφυγες από ελληνικές επιθέσεις. Οι «ψυχολογικές επιχειρήσεις» έχουν απασχολήσει έντονα τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας, οι οποίες έχουν στη διάθεσή τους υψηλά κονδύλια για τον σκοπό αυτό. Μάλιστα, έχει διαπιστωθεί ότι έχουν εµφιλοχωρήσει στα social media, όπου διαδίδονται µε αστραπιαία ταχύτητα βίντεο που τα βλέπουν σε «real time» (πραγµατικό χρόνο) δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και µετανάστες. Συνήθης τακτική είναι η διάδοση βίντεο που εµφανίζονται ως «φρέσκα» ενώ έχουν γυριστεί στο παρελθόν, όπως και οπτικού υλικού που έχει τραβηχτεί σε άλλες χώρες και παρουσιάζεται ως βίντεο από τον Εβρο.

1.000 δολάρια το άτομο
Στο µεταξύ, αξιόπιστες πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. εξηγούν ότι κατά τη διάρκεια της µαζικής µετακίνησης µεταναστών στα σύνορα υπήρχαν Τούρκοι «συντονιστές» που επιβίβαζαν δωρεάν σε οχήµατα κόσµο, την ώρα που όποιος Τούρκος επιβάτης επιχειρούσε να εισέλθει χωρίς εισιτήριο σε λεωφορείο αποβιβαζόταν µε συνοπτικές διαδικασίες. Αυτό βέβαια δεν σηµαίνει ότι παράλληλα δεν παρατηρήθηκε εκµετάλλευση των απελπισµένων προσφύγων, καθώς χιλιάδες από αυτούς πλήρωσαν 80 τουρκικές λίρες για τη διαδροµή Κωνσταντινούπολη-Αδριανούπολη.

Επίσης, διακινητές µε πλαστικές βάρκες ζητούν ακόµα και 1.000 δολάρια για να περάσουν κόσµο από τον ποταµό, ενώ κάποιοι φέρονται να λήστεψαν πρόσφυγες και να τους εγκατέλειψαν στις όχθες του Εβρου. Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υποστηρίζουν ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν καταφέρει να «σφραγίσουν» τα χερσαία σύνορα. Στα… συρτάρια, ωστόσο, υπάρχουν και απόρρητα σχέδια «εκτάκτου ανάγκης», σε περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο και επιχειρηθεί µαζική µετακίνηση πληθυσµού σε ελληνικό έδαφος.

Τα σχέδια αυτά, τα οποία όλοι εύχονται να µην εφαρµοστούν ποτέ, προβλέπουν την παράταξη δυνάµεων κατά µήκος του ποταµού και του φράχτη και αποτροπές µεταναστευτικών ροών ακόµα και µε µάχες σώµα µε σώµα. Στο ίδιο πλαίσιο προβλέπεται η εφαρµογή τακτικών διάλυσης πλήθους µέσω της παράλληλης «επιστράτευσης» των υδροφόρων οχηµάτων της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και σηµαντικού αριθµού πυροσβεστικών οχηµάτων για ρίψεις νερού. Τέτοιου είδους εικόνες αποτροπών «µε κάθε κόστος» εκτιµάται ότι δεν θα υπάρξουν στον Εβρο, καθώς οι υπάρχουσες δυνάµεις ελέγχουν την κατάσταση. Αναµένεται, µάλιστα, ενίσχυση από τη Frontex στα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα. Η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή θα στείλει 100 συνοριοφύλακες, έξι σκάφη, δύο ελικόπτερα, ένα αεροσκάφος και 160 στελέχη της για την πρώτη υποδοχή των µεταναστών.

«Σήµερα συµβαίνει ό,τι και στην κρίση του 2015, η Ελλάδα είναι µόνη της»
των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας µε τα οργανωµένα κυκλώµατα δουλεµπόρων «βλέπει» η αντιστράτηγος εν αποστρατεία της ΕΛ.ΑΣ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, η οποία επισηµαίνει στο «Εθνος της Κυριακής» ότι ο τρόπος που διοχετεύονται πρόσφυγες και µετανάστες στον Εβρο φανερώνει εµπλοκή του τουρκικού κράτους. Η αντιστράτηγος, η οποία χειρίστηκε την προσφυγική κρίση του 2015, εξηγεί ότι ο έλεγχος των διακινητών από την τουρκική πλευρά έγινε πρόδηλος από τότε που υπεγράφη η συµφωνία ΕΕ – Τουρκίας: «Ξαφνικά, από εκεί που οι ροές ήταν της τάξης των 2.000-5.000 ανθρώπων, κατέβηκαν σταδιακά στους 50-80 πρόσφυγες και µετανάστες ηµερησίως. Σήµερα, στις εικόνες που µεταδίδονται από τα σύνορα βλέπουµε στο τουρκικό έδαφος άνδρες που µιλάνε άπταιστα την τουρκική γλώσσα και άλλους που µιλάνε σπαστά ελληνικά.

Είναι φανερός ο οργανωµένος σχεδιασµός και η διευκόλυνση των προσφύγων και των µεταναστών να περάσουν στην Ελλάδα». Η επιθετική πολιτική της Τουρκίας χαρακτηρίζεται από την αντιστράτηγο ως «απειλή»: «Στις αναλύσεις που κάνουµε στην Αστυνοµία, η τροµοκρατία, το οργανωµένο έγκληµα και οι µαζικές µετακινήσεις πληθυσµών χαρακτηρίζονται ως απειλές. Βλέπουµε ότι η πίεση αυξάνεται και απλώνεται σε όλο το µήκος του Εβρου. Ο σχεδιασµός της Αστυνοµίας παράγει σωστά αποτελέσµατα. Εκτιµώ ότι θα χρειαστεί ενίσχυση και από το Λιµενικό, γιατί υπάρχουν δίοδοι και από τα θαλάσσια σύνορα σε Αλεξανδρούπολη και Σαµοθράκη».

Οσον αφορά τα σχέδια του Ερντογάν, δεν αποκλείεται ο Τούρκος πρόεδρος να πέσει θύµα της παγίδας που ο ίδιος έστησε. Οπως λέει η κυρία Τσιριγώτη, «η Τουρκία γίνεται παράγοντας έλξης (pull factor) για τους µετανάστες και τους πρόσφυγες. Εκεί µπορεί να καταφύγουν οι περίπου 1,5 εκατοµµύριο Αφγανοί που βρίσκονται στο Ιράν, όπως και µετανάστες από άλλες χώρες. Αυτό δεν βοηθάει την οικονοµία της Τουρκίας. Ηδη υπάρχουν παράπονα στην Αδριανούπολη, το ίδιο θα γίνει και στην Κωνσταντινούπολη. Το κοινό σηµείο ανάµεσα στην περίοδο που διανύουµε µε το 2015 είναι η απαθής στάση της Ευρωπαϊκής Eνωσης.

Η αντιστράτηγος και η τότε πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. είχαν προσπαθήσει µάταια πριν από πέντε χρόνια να πείσουν τους Ευρωπαίους για την αναγκαιότητα στήριξης της Ελλάδας: «Η ΕΕ δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. ∆εν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο για δυναµική υποστήριξη της χώρας µας. Σήµερα συµβαίνει ό,τι και στην κρίση του 2015, η Ελλάδα είναι µόνη της. Τότε είχαµε προβλέψει από τον Ιανουάριο την εξέλιξη της κρίσης, αλλά παρά τις “οχλήσεις” µας προς την ΕΕ δεν υπήρξε ανταπόκριση. Αντ’ αυτού, είδαµε να µας κόβουν τη χρηµατοδότηση από το σχέδιο “Ασπίδα”».

Πηγή: https://www.ethnos.gr/