Το ημερολόγιο γράφει 28 Φεβρουαρίου 2020. Η Ελλάδα δέχεται ασύμμετρη απειλή. Δέχεται υβριδικό πόλεμο αντιμετωπίζοντας την ασύμμετρη απειλή εισροής και συγκεκριμένα μαζικής εισβολής λαθρομεταναστών με την καθοδήγηση και τον συντονισμό του τουρκικού κράτους. Η ελληνική κυβέρνηση κινητοποιεί στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις φυλάσσοντας και φράσοντας τα χερσαία σύνορα.

Αναπτύσσονται επίλεκτες αστυνομικές δυνάμεις διμοιριών των Διευθύνσεων Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης αποστέλλοντας διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης και Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης. Στον Έβρο συρρέουν αστυνομικές δυνάμεις από όλη τη χώρα. Στις επιχειρήσεις αποτροπής πρωτοστατούν οι διμοιρίες, οι ΟΠΚΕ, η ΕΚΑΜ καθώς και προσωπικό με οχήματα και μοτοσυκλέτες της Άμεσης Δράσης.  

Το Δ Σώμα Στρατού βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση. Οι στρατιωτικές δυνάμεις στη περιοχή ευθύνης της 16ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας, της 50ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας καθώς και της 12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας τάσσονται στη πρώτη γραμμή με περίπολα, ενέδρες και παρατήρηση σε βάθος. Οι Ειδικές Δυνάμεις του ΕΣ συνδράμουν με περίπολα καταδρομών στη πρώτη γραμμή. Αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις δέχονται διαρκείς και ανθρωποκτόνες επιθέσεις από τις τουρκικές δυνάμεις της Özel Harekât και τα πλήθη λαθρομεταναστών που επιχειρούν να περάσουν το ποτάμι και τις Καστανιές. Συμπαραστάτες και συνοδοιπόροι οι κάτοικοι του ακριτικού Έβρου. Σύσσωμες οι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις διεξάγουν επιχειρήσεις αποτροπής.

Η κρίση του Έβρου σταδιακά κορυφώνεται και η κρίση βαίνει προς αποκλιμάκωση. Ο τουρκικός τσαμπουκάς δεν περνά. Τα σύνορα της πατρίδας φυλάσσονται αποτελεσματικά. Είναι η απόδειξη πως όταν υπάρχει πολιτική βούληση και σε στρατηγικό επίπεδο λαμβάνονται οι κατάλληλες αποφάσεις τόσο η ΕΛ.ΑΣ όσο οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε θέση να εκτέλεσουν στο ακέραιο την αποστολή τους. Ο Μάρτης του 2020 αποτελεί έτος ορόσημο για την αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης τόσο στον Έβρο όσο και στο Αιγαίο. Στο μέτωπο του Αιγαίου το ΛΣ ενεργεί επιχειρήσεις αποτροπής κάτι που δεν συνέβαινε προ του Μαρτίου 2020.

Το παρακάτω βίντεο είναι μια εξαιρετική προσπάθεια της Ένωσης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης και αξίζει να το δείτε! Στρατιωτικό και αστυνομικό προσωπικό απέδειξε επαγγελματισμό, αυταπάρνηση και θάρρος απέναντι στην απειλή. Οι συγκινήσεις, οι παραστάσεις και οι εμπειρίες περιγράφονται στο παρακάτω βίντεο.