Η επίσκεψη των δύο υπουργών σήμερα στον Έβρο υπήρξε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ανασκόπηση των εξελίξεων ως προς την ενίσχυση των μέσων και δυνατοτήτων φύλαξης των χερσαίων συνόρων της χώρας μας απέναντι στις μεταναστευτικές ροές. Από τα γεγονότα της υβριδικής απειλής του Φεβρουαρίου – Μαρτίου του 2020 έως σήμερα υπήρξε οργανωμένη προσπάθεια βελτίωσης της φύλαξης των συνόρων στον νομό Έβρου.

Ειδικότερα:

Έχει ήδη ολοκληρωθεί η ανακατασκευή και ενίσχυση του υφιστάμενου φράχτη. Πρόκειται για το τμήμα από τις Καστανιές ως τη Νέα Βύσσα.

Έχει επεκταθεί ο φράχτης και το πλέον το συνολικό μήκος ανέρχεται με το νέο τμήμα στα 40 χιλιόμετρα. Ο φράχτης επεκτάθηκε και καλύπτει και άλλα παρέβρια σημεία και περάσματα που χρησιμοποιούσαν οι αλλοδαποί.

Εγκαταστάθηκε ηλεκτρονικό σύστημα επιτήρησης με τελευταίας γενιάς κάμερες ημέρας και νύχτας (θερμικές) καθώς και ραντάρ εδάφους. Το παραπάνω ενοποιημένο σύστημα καλύπτει όλο το μήκος των χερσαίων συνόρων κατά μήκος του ποταμού και προσφέρει επιτήρηση σε βάθος.

Τα επιτηρητικά φυλάκια του Στρατού Ξηράς αναβαθμίστηκαν με νέες υπερυψωμένες σκοπιές με ισχυρούς προβολείς που προσφέρουν παρατήρηση σε βάθος με τα κατάλληλα όργανα καθώς και αντιβαλλιστικές σκοπιές.

Οργανώθηκαν και επεκτάθηκαν τα έργα αποτροπής και λοιπά εμπόδια και κωλύματα. Η συμβολή του Μηχανικού του Δ Σώματος Στρατού υπήρξε καθοριστική και υποδειγματική. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές τα στελέχη των μονάδων Μηχανικού και η Διοίκηση Μηχανικού του Δ Σώματος εργάζεται πυρετωδώς ώστε να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο.

Αποκτήθηκαν συστήματα Long Range Acoustic Device (LRAD) από την Ελληνική Αστυνομία με χρήση από τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης. Εκπέμποντας ισχυρά ηχητικά σήμερα αποτρέπουν τη δράση του πλήθους.

Σύστημα LRAD στα MRAP της ΕΛ.ΑΣ

Εμπλουτίστηκαν και αυξήθηκαν τα χημικά της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικότερα των Διευθύνσεων Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης όπου είναι ενταγμένες οι διμοιρίες της ΥΑΤ και ΥΜΕΤ.

Αγοράστηκαν πλωτά μέσα – σκάφη για περιπολίες εντός του ποταμού Έβρου.

Δημιουργήθηκε το υπερσύγχρονο κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ στην Ορεστιάδα, ένα στρατηγείο διοίκησης και ελέγχου των δυνάμεων Στρατού Ξηράς και ΕΛ.ΑΣ.

Ο Στρατός Ξηράς προμηθεύτηκε Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (ΜΕΑ – UAV) πολιτικού τύπου για την επιτήρηση των συνόρων. Οι Μοίρες Καταδρομών της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών – Αλεξιπτωτιστών ήταν οι πρώτες που απέκτησαν και ένταξαν τα συστήματα στον Πίνακα Οργάνωσης Υλικού.

Πραγματοποιήθηκαν χωματουργικά έργα συντήρησης του οδικού δικτύου εγγύς του ποταμού ώστε να πραγματοποιούνται περιπολίες από οχήματα και προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ και του Δ Σώματος Στρατού.

Παράλληλα σε περίοδο υβριδικής απειλής κρίσης/ έντασης με τη αθρόα απόπειρα εισβολής λαθρομεταναστών η ΕΛ.ΑΣ δύναται να αναπτύξει επιπλέον προσωπικό της ΕΚΑΜ και ΟΠΚΕ με τα ανάλογα μέσα και υλικά. Ειδικά η ΕΚΑΜ το τελευταίο διάστημα αναβαθμίστηκε καθοριστικά και αυτό φάνηκε στην έκθεση DEFEA.