Όπως είχε ανακοινώσει σχετικά η γερμανική Rheinmetall παρουσίασε το νέο άρμα μάχης Kf-51, το οποίο ονομάζει «Panther». Η παρουσίαση έγινε πριν από λίγο, την πρώτη μέρα της διεθνούς έκθεσης «Eurosatory 2022», κατά την οποία η Rheinmetall δημοσίευσε λεπτομέρειες για τα χαρακτηριστικά και τις επιδόσεις του. Σύμφωνα με τη Rheinmetall το Kf-51 Panther σχεδιάστηκε με το βλέμμα στραμμένο στο πεδίο μάχης του μέλλοντος. Όλα τα όπλα του άρματος συνδέονται με τα σκοπευτικά του αρχηγού και του πυροβολητή και το σύστημα ελέγχου πυρός του άρματος, μέσω της ψηφιακής αρχιτεκτονικής NGVA. Έτσι το άρμα έχει ικανότητες «hunter-killer» (ένας ερευνά για στόχο και ο άλλος προσβάλει στόχο) και «killer-killer» (και οι δύο προσβάλουν στόχους).

Στο εγγύς μέλλον η Rheinmetall δεσμεύτηκε ότι το Kf-21 Panther θα ενσωματώσει και τεχνητή νοημοσύνη. Η ισχύς πυρός του άρματος βασίζεται στο πυροβόλο FGS (Future Gun System) των 130 χιλιοστών. Επιπλέον, το άρμα μπορεί να δεχθεί επιπλέον οπλισμό για πλήγματα σε μεγάλο βεληνεκές και κατά πολλαπλών στόχων. Το πυροβόλο συνοδεύεται από πλήρως αυτόματο σύστημα γέμισης και διαχείρισης πυρομαχικών, χωρητικότητας 20 πυρομαχικών (επιπλέον πυρομαχικά βρίσκονται εκτός του συστήματος γέμισης). Σύμφωνα με την Rheinmetall το FGS είναι κατά 50% πιο αποτελεσματικό, σε σχέση με τα εν υπηρεσία πυροβόλα των 120 χιλιοστών, σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

Μπορεί να εκτοξεύσει πυρομαχικά κινητικής ενέργειας, υψηλής εκρηκτικότητας, αλλά και πυρομαχικά με δυνατότητα πυροδότησης στον αέρα (Air Burst). Το πυροβόλο συνοδεύεται από συζυγές πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών. Επί του πύργου μπορεί να τοποθετηθεί ο τηλεχειριζόμενος πύργος Natter με πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών. Πέραν του πυροβόλου και των πολυβόλων, το Kf-51 Panther ενσωματώνει και περιφερόμενα πυρομαχικά Hero-120 της ισραηλινής UVision. To Hero-120 ζυγίζει 12,5 κιλά και ενσωματώνει πολεμική κεφαλή βάρους 3,5 κιλών. Η μέγιστη εμβέλεια του είναι 40 χιλιόμετρα ή 60 λεπτά μέγιστος χρόνος πτήσης. Το Hero-120 ενσωματώνει ηλεκτροκινητήρα και ενδείκνυται για χρήση κατά τεθωρακισμένων οχημάτων, αλλά και αρμάτων μάχης.

Η προστασία του άρματος ακολουθεί ολιστική προσέγγιση, με παθητικά και ενεργητικά συστήματα προστασίας, ιδιαίτερα κατά απειλών πυρομαχικών κινητικής ενέργειας. Τα βασικά μέσα προστασίας είναι η θωράκιση και ένα ενεργητικό σύστημα προστασίας. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι το Kf-51 Panther ενσωματώνει το καινοτόμο σύστημα TAPS (Top Attack Protection System), προστασίας από επιθέσεις στης κατακόρυφο (Top Attack). Επίσης, ενσωματώνει το σύστημα εκτόξευσης καπνογόνων ROSY. Επιπλέον, το άρμα ενσωματώνει ικανότητα, μέσω αισθητήρων, εντοπισμού της πηγής του εχθρικού πυρός ή ακόμα και εχθρικών θέσεων πριν ακόμα πραγματοποιήσουν βολή. Τέλος, το άρμα είναι προστατευμένο από κάθε ηλεκτρονική ή κυβερνοεπίθεση.

Το Kf-51 Panther έχει τριμελές πλήρωμα (οδηγός, αρχηγός, πυροβολητής), ενώ μπορεί να φιλοξενήσει και τέταρτο άτομο (ως επιπλέον πλήρωμα ή κάποιον διοικητή ανώτερου κλιμακίου για παράδειγμα). Όλα τα μέλη του πληρώματος έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλους τους αισθητήρες και τα όπλα του άρματος ή μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση άμεσα. Για το μέλλον, η Rheinmetall ανέφερε ότι σχεδιάζει και μια έκδοση του άρματος με μη-επανδρωμένο πύργο μάχης. Στον τομέα της αναγνώρισης και της επίγνωσης της κατάστασης το KF-51 Panther ενσωματώνει τον πανοραμικό οπτικό αισθητήρα SEOSS και το κύριο σκοπευτικό EMES (για τον αρχηγό και τον πυροβολητή).

Το EMES προσφέρει ικανότητα εμπλοκής ημέρα και νύχτα και κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Επιπλέον, το πλήρωμα έχει στη διάθεση του οθόνες για εικόνα πέριξ του άρματος (360°). Το πλήρωμα έχει στη διάθεση του και μικρό UAV για επίγνωση της τακτικής κατάστασης σε μεγαλύτερες αποστάσεις ή εντός κατοικημένων περιοχών. Με το UAV το πλήρωμα εκτελεί αποστολές αναγνωρίσεων μέσα από την ασφάλεια του άρματος. Το βάρος μάχης του KF-51 Panther είναι 59 τόνοι και επιτυγχάνει εμβέλεια 500 χιλιομέτρων. Η επιλογή του συνοδεύεται από ολοκληρωμένο σύστημα υποστήριξης της Rheinmetall. Τέλος, η σχεδίαση του KF-51 Panther έχει προβλέψει και πιθανές μελλοντικές προσθήκες/αναβαθμίσεις.