Ανταπόκριση από το Παρίσι και την έκθεση «Euronaval 2022»

Εβδομάδα εξελίξεων και ειδήσεων με άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον αναμένεται να είναι η παρούσα. Σήμερα στο Παρίσι στην εκδήλωση του Τύπου παρουσιάστηκαν οι πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις για το Γαλλικό Ναυτικό. Τη σχετική παρουσίαση έκανε ο Υποναύαρχος Eric Malbrunot του Marine Nationale.

Σύμφωνα με τον Eric Malbrunot μέσα στο 2023 το Γαλλικό Ναυτικό θα δοκιμάσει (πιθανότατα από φρεγάτα FREMM) όπλο λέιζερ ικανό να αντιμετωπίσει επιτυχώς επιθέσεις κορεσμού καθώς και απειλές Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, περιφερόμενων πυρομαχικών κτλ. Το σύστημα ονομάζεται HELMA XP και εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα TALOS. Το HELMA XP αναμένεται να είναι επιχειρησιακά διαθέσιμο το έτος 2027. Η τεχνολογία του HELMA XP βασίζεται σε κατευθυνόμενη δέσμη λέιζερ προς τον στόχο και ανήκει στη κατηγορία των hard kill μεθόδων για την εξουδετέρωση στόχων.

Το επιχειρησιακό ζητούμενο για τέτοια συστήματα είναι η εμβέλεια εμπλοκής και κατάρριψης των στόχων προτού εξαπολύσουν το φονικό τους φορτίο (όπως συμβαίνει στη περίπτωση των UAV που φέρουν όπλα ακόμη και εάν αυτά είναι μικρής εμβέλειας κάτω των 10 χιλιομέτρων) ενώ ένα επιπρόσθετο ζήτημα είναι ο ρυθμός βολής και ικανότητα να εμπλέξουν διαφορετικούς στόχους με μικρή χρονική απόκλιση.