Η SubSea Craft παρουσίασε, στη διεθνή έκθεση ναυτικών συστημάτων «EuroNaval 2020», μια πολύ ενδιαφέρουσα λύση μεταφοράς και διείσδυσης Ειδικών Δυνάμεων. Πρόκειται για το σκάφος VICTA DDU (Diver Delivery Unit), το οποίο μπορεί να κινηθεί εξίσου στην επιφάνεια της θάλασσας και κάτω απ’ αυτή. Σε ένα τυπικό σενάριο δράσης, το VICTA μεταφέρετε από ελικόπτερο στην περιοχή άφεσης, στη συνέχεια κινείται με ταχύτητα, στην επιφάνεια της θάλασσας, και σε δεδομένη στιγμή προετοιμάζεται και καταδύεται για να προσεγγίσει την ακτή-αντικειμενικό σκοπό και να αφήσει τους υποβρυχίους καταστροφείς.

Το σκάφος είναι κατασκευασμένο και σχεδιασμένο με χαρακτηριστικά Stealth, ενώ επιτυγχάνει ταχύτητα πλεύσεις άνω των 30 κόμβων (55 χιλιόμετρα την ώρα) με τη χρήση ενός πετρελαιοκινητήρα μέγιστης ισχύος 750 ίππων και υδροπροωθητών (Water Jet). Η εμβέλεια του, στην επιφάνεια, είναι της τάξεως των 463 χιλιομέτρων, ενώ μεταπίπτει σε κατάσταση υποβρυχίου εντός δύο (2) μόλις λεπτών. Η μεταφορική του ικανότητα είναι έξι (6) πλήρως εξοπλισμένοι στρατιώτες συν δύο (2) άτομα ως πλήρωμα. Εκτός της ικανότητας μεταφοράς από ελικόπτερο (εξωτερικά, CH-47 Chinook), μπορεί να μεταφερθεί και μεταφορικό αεροσκάφος C-130 Hercules.

Το εσωτερικό του VICTA DDU, με το πλήρωμα, την μεταφερόμενη ομάδα, το σύστημα πρόωσης και τα συστήματα ελέγχου πλεύσης.
VICTA DDU.
Οι θέσεις του πληρώματος.
Αερομεταφορά από ελικόπτερο.
Αερομεταφορά από αεροσκάφος.
Κίνηση στην επιφάνεια της θάλασσας.
Προετοιμασίας για κατάδυση.
Κίνηση κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Comments

  1. Θα έλεγα ότι μάλλον η έκθεση Euronaval με τρολλάρει ασύστολα!

    Πάνω που σε προηγούμενο άρθρο σας για ταχύπλοο για ειδικές δυνάμεις έγραψα ότι με τόσα drones που θα πετάνε στο Αιγαίο, τα ταχύπλοα που μας δείχνετε θα είναι ένας καλός μεζές για αυτά, και (μισο-αστειευόμενος, μισο-σοβαρά) ότι αυτό που θα χρειαζόμασταν είναι ένα ταχύπλοο που να μπορεί να γίνει υποβρύχιο, και τσουπ! Νάτο!

    Πραγματικά τρομερή σύμπτωση.

    Πέραν όμως των ανωτέρω, αγαπητό defencereview, υποθέτω ότι κοτζάμ Euronaval θα έχει θέματα πολύ μεγαλύτερης σημασίας από αυτά που μας δείχνεται ως τώρα (δεν είναι κακά αυτά που μας δείχνετε, αλλά δεν βρίσω ακόμη κάτι κορυφαίο).

    Παλιά σε αυτή την έκθεση προκύπτανε νέες φρεγάτες, υποβρύχια και άλλα πλεούμενα, πολύ σημαντικές αλλαγές σε υφιστάμενες σχεδιάσεις, ραντάρ και πυραυλικά συστήματα για το ναυτικό κτλ. Μέχρι στιγμής βλέπουμε στα άρθρα σας να κυριαρχούν τα μικρά ταχύπλοα, αναμένω κάτι πιο τρανταχτό (εκτός και αν πραγματικά λόγω κορωνοιού η έκθεση είναι τόσο φτωχή…)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *