Οι σχετικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και του Κατάρ για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter και εκπαιδευτικών αεροσκαφών Hawk ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και πλέον αναμένεται η μονογραφή του σχετικού συμβολαίου.

Η προμήθεια αφορά σε 24 Eurofighter και έξι (6) Hawk, ενώ το τελικό συμβόλαιο αναμένεται να υπογραφεί εντός του Δεκεμβρίου. Αν και η συνολική αξία του προγράμματος δεν έχει ανακοινωθεί, εντούτοις όλες οι εκτιμήσεις τείνουν σ’ ένα ποσό άνω των $ 8 δις.

Ήδη το Κατάρ έχει συμφωνήσει (to 2017) με την αμερικανική Boeing για την προμήθεια 36 F-15QA αξίας $ 12 δις, ενώ το 2015 Κατάρ και Γαλλία συμφώνησαν στην προμήθεια 24 Rafale έναντι του ποσού των $ 7,6 δις.

Με την επιλογή του Eurofighter, το Κατάρ εντάσσει και τρίτο τύπου μαχητικό αεροσκάφους στο οπλοστάσιο του. Τα 84 νέα μαχητικά θα αντικαταστήσουν τα 12 εν υπηρεσία Mirage-2000.

Η μαζική αύξηση των αεροπορικών δυνατοτήτων του Κατάρ, αποφασίστηκε στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου οικονομικού και διπλωματικού μποϊκοτάζ της Σαουδικής Αραβίας και άλλων αραβικών κρατών, τα οποία κατηγορούν το Κατάρ ότι στηρίξει και υποστηρίζει τη τρομοκρατία και ότι συμμαχεί με το Ιράν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *