Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης της Εθνικής Φρουράς, Μονάδες της 1ης-6ης Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ και της ΧΧ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, εκτέλεσαν στο Πεδίο Βολής Καλού Χωριού την ΤΑΜΣ Διπλής Ενεργείας «ΙΑΝΟΣ» άνευ πυρών, την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017.

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε τη σταδιακή κλιμάκωση των σχέσεων με τον εχθρό και την εκδήλωση επιθετικής ενέργειας με τη χρήση τεθωρακισμένων και μηχανοκίνητων μονάδων εκ μέρους του, ο οποίος με την υποστήριξη Πυροβολικού και Αεροπορίας ανέλαβε επιθετική ενέργεια σε συγκεκριμένο τομέα του μετώπου όπου και αναχαιτίστηκε.

Το ΓΕΕΦ προκειμένου να εξαλείψει την εχθρική απειλή, διέταξε την ΧΧ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία να αντεπιτεθεί με την υποστήριξη πυροβολικού και ελικοπτέρων της Διοίκησης Αεροπορίας. Στην άσκηση συμμετείχαν Μονάδες Πεζικού, Τεθωρακισμένων και Πυροβολικού των Ταξιαρχιών της ΕΦ καθώς επίσης και ελικόπτερα της Διοίκησης Αεροπορίας.

Την άσκηση παρακολούθησαν ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Διοικητές Σχηματισμών και Διοικήσεων, στελέχη όλων των βαθμών συμπεριλαμβανομένων των ΣΥΟΠ που βρίσκονται σε εκπαίδευση καθώς και Εθνοφύλακες.

Ο Αρχηγός σε χαιρετισμό του συνεχάρη όλες τις συμμετέχουσες Διοικήσεις και προσωπικό για την άριστη οργάνωση και εκτέλεση της άσκησης και τόνισε ότι οι ΤΑΜΣ άνευ πυρών θα συνεχιστούν καθόσον εκπαιδεύουν ρεαλιστικά το προσωπικό χωρίς να απαιτούνται οι συμβιβασμοί ασφαλείας όπως στις ΤΑΜΣ με πυρά.

Επεσήμανε, ότι σκοπός είναι η εκπαίδευση του προσωπικού σε συνθήκες μάχης και η διαδικασία λήψης απόφασης απ’όλα τα κλιμάκια διοικήσεως καθόσον θα κληθούν να λειτουργήσουν υπο συνθήκες πίεσης, χρονικής και ψυχολογικής, έλλειψης πληροφοριών αλλά και αδυναμίας επικοινωνίας.

Για τους λόγους αυτούς ζήτησε να εκπαιδεύονται τα στελέχη σε συνθήκες ρεαλιστικές και να διοικούν δια της αποστολής. Τέλος, τόνισε ότι η εκπαίδευση απαιτεί φαντασία, μεράκι, ρεαλισμό και αληθοφάνεια.