Η απώλεια ενός F-35B των Πεζοναυτών την Παρασκευή στην κομητεία Beaufort της Νότιας Καρολίνας των ΗΠΑ, προκάλεσε πλήθος ερωτηματικών, σχετικά με τα αίτια που προκάλεσαν τη πτώση του σχεδόν $110 εκ αξίας μαχητικού 5ης γενιάς.

Ο χειριστής ευτυχώς πρόλαβε να εγκαταλείψει το μαχητικό με ασφάλεια προτού συντριβεί στο έδαφος. Εντοπίστηκε λίγο αργότερα σώος και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου και βρίκσεται  υπό ιατρική παρακολούθηση.

Όπως ανακοινώθηκε το αεροσκάφος ανήκε στην Μοίρα VMFAT-501 του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ αποστολή της οποίας είναι η προετοιμασία νέων χειριστών σε μαχητικά F-35. Σε ότι αφορά τα αίτια της συντριβής αυτά βρίσκονται «υπό διερεύνηση» χωρίς να διευκρινίζονται περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις ακριβείς συνθήκες που σημειώθηκε το συμβάν.

Οι εικασίες για το τι μπορεί να πήγε στραβά είναι πολλές αλλά δεν υπάρχει καμία επιβεβαιωμένη πληροφορία που να φωτίζει κάποια πιθανή αιτία. Υπενθυμίζεται οτι η ίδια ακριβώς Μοίρα μαχητικών είχε χάσει πριν σχεδόν 2 χρόνια στις 27 Οκτωβρίου 2016, ένα ακόμη F-35B. Τότε στο αεροσκάφος που απωλέσθηκε είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά εν πτήση, αναγκάζοντας τον πιλότο του να εκτελέσει αναγκαστική προσγείωση στον αεροναύσταθμο MCAS Beaufort.

Η φωτιά προκλήθηκε όπως έγινε αργότερα γνωστό από ελατωματική ηλεκτρολογική σύνδεση η οποία βρισκόταν κοντά σε διαδρομή του υδραυλικού συστήματος. Ως αποτέλεσμα έπειτα από βραχυκύκλωμα εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε συνδυασμό με το έφλεκτο υδραυλικό υγρό. Οι ζημιές που προκλήθηκαν τότε ήταν εκτεταμένες και οδήγησαν στην απόφαση ολικής διαγραφής του αεροσκάφους καθώς το κόστος για την αποκατάσταση του κρίθηκε υπερβολικό.

Μένει να δούμε αν η νεότερη απώλεια F-35B έχει κάποια σχέση με παρόμοια αιτία – αν και η κατασκευάστρια εταιρία τότε είχε αποκαταστήσει το πρόβλημα μετά από καθήλωση του στόλου για προληπτικούς ελέγχους. Κάτι ανάλογο μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί έπειτα από το ατύχημα που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής 28 Σεπτεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί οτι την ίδια ημέρα που έγινε το ατύχημα υπογράφτηκε στο Πεντάγωνο νέα σύμβαση για για την επόμενη παρτίδα αεροσκαφών (LRIP 11) μαχητικών F-35 που προορίζονται για τις Ε.Δ των ΗΠΑ και συμμαχικές χώρες μεταξύ των οποίων και η Τουρκία.

Μια μέρα νωρίτερα ο τύπος σημείωσε την πρώτη επιχειρησιακή ρίψη πυρομαχικών στο Αφγανιστάν εναντίον εχθρικού στόχου ενώ ταυτόχρονα το πρώτο βρετανικό F-35B προσνειώθηκε με βρετανό χειριστή στο αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth.