Ο Tούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε σήμερα τη συγγνώμη της συμμαχίας του ΝΑΤΟ μετά την εμφάνιση του ονόματός του σε «πίνακα του εχθρού» πολυεθνικής άσκησης, λέγοντας πως αυτή η ασεβής συμπεριφορά δεν μπορεί να συγχωρεθεί τόσο εύκολα.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία απέσυρε 40 στρατιώτες από άσκηση του ΝΑΤΟ στη Νορβηγία μετά την εμφάνιση του ονόματός του σε έναν κατάλογο εχθρών σε πίνακα στην άσκηση. Το ΝΑΤΟ και το Όσλο έσπευσαν να ζητήσουν συγγνώμη για το ατυχές συμβάν το οποίο όμως δεν φαίνεται να πείθει τον Πρόεδρο της Τουρκίας.

«Είδατε την ασεβή συμπεριφορά στην άσκηση του ΝΑΤΟ, χθες. Υπάρχουν κάποια λάθη που γίνονται όχι από ηλίθιους αλλά μόνο από ανθρώπους της βάσης», ανέφερε ο Ερντογάν σε ομιλία που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση. «Αυτό το θέμα δεν μπορεί να κλείσει με μια απλή συγγνώμη», είπε.

Στο μεταξύ το κλίμα μεταξύ ΝΑΤΟ – Τουρκίας είναι ήδη βεβαρυμμένο μετά την νατοϊκή άσκηση «Artemis Strike» το σενάριο της οποία προέβλεπε για πρώτη φορά απειλή εξ Ανατολών και συγκεκριμένα από την πλευρά της Τουρκίας. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε το διήμερο 6-7 Νοεμβρίου στο Πεδίο Βολής Κρήτης (NAMFI) με τη συμμετοχή αμερικανικών και γερμανικών μονάδων αντιαεροπορικής άμυνας εξοπλισμένων με συστήματα Patriot, Stinger και Avenger.

Οι επιπτώσεις από αυτήν την εξέλιξη φαίνεται ότι έχουν λάβει μεγάλες διαστάσεις στα τουρκικά ΜΜΕ. Σε δηλώσεις του ο Αντιστράτηγος ε.α Fahri Erenel αναφέρει ότι το ΝΑΤΟ έχει αναπτύξει μια νέα αμυντική αντίληψη εναντίον μιας χώρας-μέλους του τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Το ΝΑΤΟ, για πρώτη φορά στην ιστορία του, θεωρεί ότι ένα κράτος-μέλος, η Τουρκία εν προκειμένω, είναι πιθανός εχθρός. Οι ΗΠΑ έχουν υπερβεί το εμπάργκο όπλων. Υπάρχει κάποια χώρα που απειλεί την Ελλάδα; Οι απειλές του μέλλοντος είναι δηλαδή οι απειλές από την Τουρκία; Ο ιστορικός εχθρός του ΝΑΤΟ δεν είναι η Ρωσία;». Και καταλήγει: «Για πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ, η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζεται ως δυνητικός εχθρός».