Για τη στάση της Ελλάδας απέναντι στο ενδεχόμενο πώλησης πυραύλων Μeteor στην Τουρκία, εξήγησε ότι η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία «έχει μείνει πίσω σε εξοπλισμούς και αναβαθμίσεις για διάφορους λόγους» τόνισε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης. Γίνεται ένα «παζάρι» είπε, «από πλευράς Τουρκίας, επιδιώκοντας να αγοράσει το αεροσκάφος Eurofighter που παράγει η ευρωπαϊκή κοινοπραξία, η οποία περιλαμβάνει την Ισπανία, την Αγγλία, τη Γαλλία και την Ιταλία». «Ωστόσο, παράλληλα ζητά να της παραχωρηθούν και οι πύραυλοι Meteor, ένα στρατηγικό όπλο που προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα. Θυμίζω ότι η Ελλάδα διαθέτει ήδη αυτούς τους πυραύλους από το 2022, γεγονός που της προσφέρει στρατηγικό πλεονέκτημα στο Αιγαίο. Η Τουρκία πιέζει τις χώρες που συμμετέχουν στην παραγωγή του όπλου να της το πουλήσουν» συνέχισε.

«Θυμίζω ότι πριν από μερικά χρόνια, υπεγράφη ένα σύμφωνο αμυντικής αμοιβαίας συνεργασίας με τη Γαλλία. Είναι μία χώρα από την οποία έχουμε αγοράσει ιδιαίτερα σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα όπως τις φρεγάτες Belharra, τα αεροσκάφη τα Rafale και όχι μόνο. Θεωρούμε λοιπόν ότι έχουμε μία στρατηγική σχέση, που μπορούμε να μιλάμε και σε ένα διαφορετικό επίπεδο. Είναι λογικό όταν έρχεται μία πληροφορία, να αξιολογείται αναλόγως και προφανώς και πολλές από τις ενέργειες οι οποίες πρέπει να γίνουν, μπορεί να είναι και σε προληπτικό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση, είναι κάτι το οποίο παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή. Έχουμε ισχυρά επιχειρήματα και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τα στρατηγικά μας συμφέροντα» ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας.

Για την παρακολούθηση, από τουρκική κορβέτα, ερευνητικών πλοίων που πραγματοποιούν εργασίες βόρεια της Κρήτης, ανέφερε ότι το Πολεμικό Ναυτικό «αντέδρασε άμεσα, στέλνοντας φρεγάτα ώστε να ενισχύσει την παρουσία μας στην περιοχή». «Τυπικά, η Τουρκική κορβέτα βρισκόταν εκτός των χωρικών υδάτων της Ελλάδος, δηλαδή σε διεθνή ύδατα. Ωστόσο, σύμφωνα με τη δική μας εκτίμηση, κινήθηκε εντός της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας» εξήγησε.

«Συνεπώς η παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού ενίσχυσε την δραστηριότητα των δύο ερευνητικών πλοίων, διασφαλίζοντας ότι δεν υπήρξε καμία παρενόχληση στις εργασίες τους. Το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε και επί του πεδίου όποτε χρειαστεί. Έχω πει κατ’ επανάληψη. Παρά τα ήρεμα νερά που μπορεί να επικρατούν συχνά, τέτοιου είδους ενέργειες δεν συμβάλλουν στη διατήρηση της σταθερότητας» υπογράμμισε. Για τις εξελίξεις σχετικά με την τραγική υπόθεση των Τεμπών, εκτίμησε ότι είναι απολύτως λογικό «να υπάρχει δυσαρέσκεια στην κοινωνία» γιατί οι πολίτες «δεν έχουν στη διάθεσή τους όλα τα δεδομένα».

«Συχνά βλέπουμε αναλύσεις και διάφορες θεωρίες, αλλά η ουσία είναι μία: Οι οικογένειες των θυμάτων έχουν κάθε δικαίωμα να θέτουν ερωτήματα, ακόμα κι αν κάποια από αυτά μπορεί να ακούγονται και υπερβολικά. Σε κάθε περίπτωση, είναι οι μόνοι που δικαιούνται απαντήσεις για κάθε ερώτημα που έχουν θέσει» τόνισε. «Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε ένα Κράτος Δικαίου, η Δικαιοσύνη είναι αυτή που στο τέλος της ημέρας θα δώσει τις οριστικές απαντήσεις, τουλάχιστον όσον αφορά τις ποινικές ευθύνες. Από εκεί και πέρα, ο καθένας μας – ανάλογα με τον θεσμικό του ρόλο – οφείλει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν, είτε ως Βουλή, είτε ως κυβέρνηση, ώστε να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοιες εθνικές τραγωδίες» κατέληξε.