Η αμερικανική εταιρία Arnold Defense ανακοίνωσε την επιτυχημένη ολοκλήρωση σειρά δοκιμαστικών βολών, σε διαφορετικά επιχειρησιακά του συστήματος υποστήριξης Fletcher.

Το Fletcher, το οποίο παρουσιάστηκε τόσο στην έκθεση «SOFEX 2018» όσο και στην έκθεση «EUROSATORY 2018», αποτελείται από έναν εκτοξευτή με τέσσερις κατευθυνόμενες ρουκέτες APKWS (Advanced Precision Kill Weapon System) της BAE Systems και από έναν δευτερεύοντα οπλισμό. Ο δευτερεύον οπλισμό μπορεί να είναι ένα πολυβόλο των 5,56 ή 7,62 ή 12,7 χιλιοστών ή ένας αυτόματος εκτοξευτής βομβίδων των 40 χιλιοστών ή ένα πολυβόλο Gatling.

Αν και το μέγιστο βεληνεκές των APKWS είναι 8 χιλιόμετρα, στις δοκιμές που ολοκληρώθηκαν η εταιρία περιόρισε τις βολές μεταξύ των 2-5 χιλιομέτρων, όπου το σύστημα πέτυχε 100% ποσοστό ευστοχίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας.

Η ενσωμάτωση των κατευθυνόμενων ρουκετών APKWS επιτρέπουν στο όχημα-φορέα να εμπλέκει στόχους από απόσταση και με ακρίβεια. Η ανάπτυξη του έγινε με βάση τη σωρευμένη εμπειρία των Αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων στο Αφγανιστάν και ειδικά από περιστατικά αδυναμίας ανταπόδοσης πυρών, λόγω της μη επαρκούς ισχύος πυρός.

Συγκεκριμένα, της κατασκευάστριας εταιρίας είπε, κατά την παρουσίαση του συστήματος στη «SOFEX 2018», ότι πρώην στελέχη των Αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων, που συμμετείχαν ως σύμβουλοι στην ανάπτυξη του οχήματος, είπαν ότι σε αρκετές περιπτώσεις βρέθηκαν καθηλωμένοι στο Αφγανιστάν από εχθρικά πυρά τυφεκίων και πολυβόλων, διότι δεν επαρκούσε το βεληνεκές και η ισχύ των ελαφρών όλμων των 60 χιλιοστών που είχαν στη διάθεση τους. Αναγκαστικά ή περίμεναν να νυχτώσει και να προχωρήσουν ή καλούσαν για εγγύς αεροπορική υποστήριξη με κίνδυνο να υπάρξουν φίλιες απώλειες.

Ο συνδυασμός του Fletcher και ενός τακτικού οχήματος 4 x 4 προφέρει στις Ειδικές Δυνάμεις, αλλά και στο Πεζικό, ισχύ πυρός, χωρίς να επιβαρύνει την ευελιξία τους. Το σύστημα δεν έχει σχεδιαστεί για αποκλειστική χρήση από τις Ειδικές Δυνάμεις. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από μονάδες Πεζικού ή Πεζοναυτών σε ρόλο υποστήριξης μάχης ή από δυνάμεις παράκτιας άμυνας για προσβολή στόχων εν πλω ή επί της ακτής ή για την προσβολή αεροπρογεφυρομάτων.