Με μια ανακοίνωση και ένα video στο YouTube η τουρκική Aselsan ανακοίνωσε την επιτυχημένη δοκιμή, του όπλου λέιζερ LSS (Lazer Savunma Sistemi). Για τη δοκιμή το LSS είχε τοποθετηθεί στην οροφή ενός ελαφρού τεθωρακισμένου οχήματος Amazon (4 x 4) της BMC. Η σχετική δοκιμή πραγματοποιήθηκε χθες, Σάββατο, 9 Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών το LSS αναχαίτισε ένα μη-επανδρωμένα αερόχημα (UAV) και ένα μη-επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα (UUV) σε απόσταση 500 μέτρων, καθώς και έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό και ύποπτες συσκευασίες σε απόσταση 200 μέτρων. Σχετική ανακοίνωση έκανε ο Ismail Demir, Υφυπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSM).

Σύμφωνα με την Aselsan το σύστημα παράγει δέσμη λέιζερ υψηλής ισχύος, χαμηλού οικονομικού κόστους. Η αναχορηγία του συστήματος είναι μεγάλη, έχει τη δυνατότητα της συνεχούς βολής, ενώ ενσωματώνει σύστημα οπτικής ανίχνευσης και προηγμένο σύστημα ιχνηλάτησης στόχου.

Το LSS αναπτύχθηκε για χρήση κατά πάσης φύσης μη-επανδρωμένων απειλών, καθώς και κατά πάσης φύσης εκρηκτικών μηχανισμών. Μπορεί να ενσωματωθεί σε οχήματα, πλοία, στρατιωτικές και πολιτικές βάσεις και εγκαταστάσεις.