Ο ινδικός κρατικός οργανισμός έρευνας και τεχνολογίας DRDO (Defence Research & Development Organisation) ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε μια επιτυχημένη δοκιμή του βλήματος Nirbhay τεχνολογίας cruise.
Πρόκειται για το πρώτο βλήμα τεχνολογίας cruise που αναπτύσσει η Ινδία με ίδια μέσα. Το Nirbhay είναι ένα βλήμα μεγάλου βεληνεκούς υπό-ηχητικό, το οποίο μπορεί να εκτοξευτεί από μαχητικά αεροσκάφη, πολεμικά πλοία ή συστοιχίες εδάφους.
Ο τυπικός φάκελος πτήσης του Nirbhay αναφέρει ταχύτητα πλεύσης τα 0,7 Mach και ύψος πτήσης τα 100 μέτρα. Η δοκιμή που πραγματοποιήθηκε αφορούσε όλες της φάσης εμπλοκής του βλήματος, δηλαδή την εκτόξευση, την πτήση και την πρόσκρουση στο έδαφος. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής το βλήμα πέτυχε μέγιστη εμβέλεια της τάξεως των 647 χιλιομέτρων ή 50 λεπτών πτήσης.
Το σύστημα καθοδήγησης του βλήματος είναι ένας συνδυασμός συστήματος γυροσκοπικού λέιζερ (RLG : Ring Laser Gyroscope), συστήματος αδρανειακής πλοήγησης (INS : Inertial Navigation System) και συστήματος παγκόσμιου προσδιορισμού θέσεως (GPS : Global Positioning System), όλα ινδικής σχεδίασης και ανάπτυξης.
Το Nirbhay θα μπορεί να μεταφέρει συμβατική ή πυρηνική κεφαλή βάρους 200-300 κιλών σε μέγιστη απόσταση 1.000-1.500 χιλιομέτρων. Η ανάπτυξη του ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 2010 και η πρώτη δοκιμή πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2012. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το βλήμα θα πρέπει να ενταχθεί στο ινδικό οπλοστάσιο το 2020.