Το Πολεμικό Ναυτικό των Φιλιππίνων ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε επιτυχημένη δοκιμή της ναυτικής έκδοσης του ισραηλινού βλήματος Spike-ER. Η εκτόξευση έγινε από σκάφος τύπου MPAC (Multi-Purpose Attack Craft). Το μέγιστο βεληνεκές του Spike-ER είναι οκτώ χιλιόμετρα, αλλά στη δοκιμή ο στόχος βρισκόταν σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων. Η βολή έγινε στη διάρκεια την άσκησης «Pagsisikap 2021» η οποία αφορά σε αμφίβιες επιχειρήσεις και υποστήριξης τους με πυρά. Το Spike-ER ενσωματώνει τέσσερα πτερύγια ορθογώνιου σχήματος στο πίσω τμήμα του για τον αεροδυναμικό έλεγχο κατά την πτήση και άλλα τέσσερα πτερύγια ορθογώνιου σχήματος αλλά μεγαλύτερου εμβαδού τοποθετημένα στο μέσο τμήμα. Και τα οκτώ πτερύγια αναπτύσσονται αμέσως μετά την έξοδο του βλήματος από τον εκτοξευτή.
Το σύστημα καθοδήγησης του Spike είναι τοποθετημένο στο εμπρός τμήμα. Το σύστημα ζεύξης δεδομένων οπτικής ίνας δέχεται εντολές από τον χειριστή μέσω της μονάδας εκτόξευσης, ενώ μπορεί να διαβιβάσει εικόνα στη μονάδα εκτόξευσης και στον χειριστή σε πραγματικό χρόνο και μέσω του ερευνητή. Ο χειριστής του συστήματος μπορεί, εάν το επιθυμεί, να προσαρμόσει εκ νέου τα δεδομένα της πτήσης ή και τον στόχο, ενώ το βλήμα βρίσκεται στον αέρα. Στην έκδοση Spike-ER, το βλήμα ενσωματώνει και μια επιπλέον δυνατότητα. Συγκεκριμένα, ο χειριστής δεν χρειάζεται να εγκλωβίσει τον στόχο πριν την εκτόξευση του βλήματος. Εναλλακτικά, μπορεί πρώτα να εκτοξεύσει το βλήμα και μετά να το καθοδηγήσει στον στόχο που επιθυμεί.
To MPAC της Lungteh από την Ταϊβάν εντάχθηκε σε υπηρεσία το 2009, από τις Φιλιππίνες (στην έκδοση Mk.1). Ακολούθησε η ανάπτυξη των εκδόσεων Mk.2 (2011), Mk.3 (2017) και Mk.4 (2019). Στην έκδοση Mk.1 το σκάφος έχει μήκος 15 μέτρα, πλάτος 4,76 μέτρα, βύθισμα 0,92 μέτρα και εκτόπισμα 19 τόνους. Ενσωματώνει υδροπροωθητές και επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 40 κόμβους (74 χιλιόμετρα την ώρα). Απαιτεί επτά άτομα πλήρωμα και μπορεί να μεταφέρει έως και 16 πλήρως εξοπλισμένους στρατιώτες σε απόσταση 648 χιλιομέτρων, με ταχύτητα πλεύσης 35 κόμβους (65 χιλιόμετρα την ώρα). Είναι εξοπλισμένο με τρία πολυβόλα των 7,62 χιλιοστών. Στην έκδοση Mk.2 το σκάφος είναι ελαφρός μεγαλύτερο (με μήκος 17 μέτρα) και επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 45 κόμβους (83 χιλιόμετρα την ώρα). Κατά τα λοιπά οι δύο εκδόσεις έχουν τις ίδιες επιδόσεις και φέρουν τον ίδιο εξοπλισμό.
Η έκδοση Mk.3 έχει παρόμοιες διαστάσεις και επιδόσεις με τις προγενέστερες εκδόσεις, αλλά ενσωματώνει ισχυρότερο εξοπλισμό. Συγκεκριμένα, ενσωματώνει εκτοξευτή αντιαρματικών βλημάτων Spike-ER, τηλεχειριζόμενο πύργο Mini-Typhoon με πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών και δύο πολυβόλα των 7,62 χιλιοστών. Εργονομικά, διαφέρει στο ότι έχει αφαιρεθεί η εμπρόσθια ράμπα αποβίβασης ώστε το σκάφος να μπορεί να επιχειρεί σε κατάσταση θαλάσσης 5. Η έκδοση Mk.4 επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 47 κόμβους (87 χιλιόμετρα την ώρα), απαιτεί μεγαλύτερο πλήρωμα επτά ατόμων, ενώ μπορεί να μεταφέρει έως και 10 πλήρως εξοπλισμένους στρατιώτες. Δεν διαθέτει εμπρόσθια ράμπα αποβίβασης ενώ ο εξοπλισμός του είναι ίδιος με της έκδοσης Mk.3 με τη διαφορά ότι τα δύο πολυβόλα των 7,62 χιλιοστών έχουν αντικατασταθεί από πολυβόλα των 12,7 χιλιοστών.