Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής Nexter πραγματοποιήθηκε επιτυχημένη δοκιμή ελέγχου πτήσης του νέου, υπό ανάπτυξη, κατευθυνόμενου πυρομαχικού πυροβολικού Katana των 155 χιλιοστών. Η δοκιμή έγινε στη Σουηδία από πυροβόλα CAESAR. Σύμφωνα με την ανακοίνωση η δοκιμή ήταν επιτυχημένη και το πυρομαχικό πραγματοποίησε του προγραμματισμένους ελιγμούς, ενώ το σύστημα πτερυγίων CAS (Canard Actuation Systems) αναπτύχθηκε κανονικά, όπως είχε καταδείξει η προπαρασκευαστική προσημείωση της βολής. Η ικανότητα εκτέλεσης ελιγμών κατά την πτήση είναι επιχειρησιακά σημαντική καθώς επιτρέπει βολή ακανόνιστης τροχιάς, όχι μόνο βαλλιστική, κάτι που δυσκολεύει την αναχαίτιση από συστήματα C-RAM.

Για το 2021 έχουν προγραμματιστεί νέες δοκιμές με αντικείμενο της καθοδηγούμενη πτήση και τις συγχρονισμένες βολές. Σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα τα Katana θα είναι διαθέσιμα από το 2023. Το βλήμα μπορεί να εκτοξευτεί απ’ όλα τα πυροβόλα με κάνη μήκους 52 διαμετρημάτων. Έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διαφορετικές επιχειρησιακές συνθήκες, αφού μπορεί να ενσωματώσει πυροσωλήνα προσέγγισης, πρόσκρουσης ή χρονοκαθυστέρησης. Το μέγιστο βεληνεκές κυμαίνεται μεταξύ των 30 και 60 χιλιομέτρων. Η καθοδήγηση του βλήματος επιτυγχάνεται μέσω ενός υβριδικού δέκτη σήματος σε συνδυασμό με μια αδρανειακή μονάδα μέτρησης. Στο μέλλον η ακρίβεια του βλήματος αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο με την προσθήκη (προαιρετική) ενός συστήματος λέιζερ υπολογισμού απόστασης.

Comments

  1. Μέχρι το σημείο απο το οποίο αναλαμβάνει το σύστημα ελέγχου πτήσης την καθοδήγηση(ζενίθ) η τροχιά του Katana δεν είναι ακανόνιστη,και αφού πρόκειται για πυρομαχικό χωρίς προωστικό σύστημα οι ελιγμοί όσο αυτό θα πέφτει δεν θα είναι και σε επίπεδο που θα αποτελούσε ιδιαίτερη πρόκληση για ένα σύγχρονο σύστημα C-RAM.
    Σε κάθε περίπτωση το σύστημα Katana είναι μια αύξηση ικανοτήτων που προσφέρει οικονομικότερη χρήση των πυρομαχικών αυξάνοντας σημαντικά τα ποσοστά για προσβολή του στόχου με την πρώτη προσπάθεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *