Με το πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, το μήνυμα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκου Δένδια, για ριζικές μεταρρυθμίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις εστάλη, αρχής γενομένης από τις σαρωτικές αλλαγές στη στρατιωτική ηγεσία. Η σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ κατέδειξε πως έγινε το πρώτο βήμα για τις αναγκαίες αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η απερχόμενη ηγεσία είχε άλλωστε πολλές αποτυχίες στο βιογραφικό της: τις εκρήξεις στην 111 Πτέρυγα Μάχης (με ευθύνες κυρίως της ηγεσίας του ΑΤΑ), τη μεγάλη καταστροφή στην έδρα της 1ης ΤΑΞΑΣ στο Στεφανοβίκειο (με πολυδιάστατες ευθύνες), τη τραγωδία της Λιβύης (με ευθύνες του ΓΕΕΘΑ ως προς τη σχεδίαση της επιχείρησης) ενώ για το ΠΝ ο νυν Α/ΓΕΝ χρεώνεται το ρεκόρ παραιτήσεων στελεχών του ΠΝ και την εγκατάλειψη του ιστορικού αντιτορπιλικού «ΒΕΛΟΣ» με συνέπεια τη πρόκληση σοβαρών υλικών ζημιών. Σε γενικές γραμμές όλα τα παραπάνω σκιαγραφούσαν πως στις Ένοπλες Δυνάμεις είχε επέλθει μια «χαλάρωση» σε πολλαπλά επίπεδα. Επιπροσθέτως, καθόλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχε δημιουργηθεί με έντονη τοξικότητα. Ο ρόλος των Γενικών Επιτελείων και των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων περιορίστηκε σημαντικά.

Ως προς τα εξοπλιστικά, την οποία την ευθύνη της ιεράρχησης των προγραμμάτων, είχε το ΓΕΕΘΑ επικρατούσε πλήρης αναρχία. Άλλωστε τα έχουμε επισημάνει πολλάκις. Ως εκ τούτων, ο νέος ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας, από τα τέλη του Νοεμβρίου έδωσε εντολή να σταματήσουν τα πάντα. Το ίδιο ίσχυε και για άλλα έργα που προωθούσε το ΓΕΕΘΑ όπως ο Ναύσταθμος Παγασητικού… Η νέα ηγεσία έχει ως πρώτιστο μέλημα την επαναξιολόγηση όλων των προγραμμάτων και την αυστηρή ιεράρχηση των προτεραιοτήτων μέσα από ένα νέο δωδεκαετές εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Δίχως καμία αμφιβολία, οι νέοι Αρχηγοί είναι όλοι τους ικανότατοι και άριστοι. Το σύνολο των νέων επιλογών της πολιτικής ηγεσίας, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα με στόχο να διορθωθούν τα «κακώς κείμενα» και τα λάθη του παρελθόντος στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν είναι τυχαίο που αποφασίστηκε η αντικατάσταση Αρχηγών οι οποίοι είχαν μόλις ένα χρόνο. Πρόκειται για μια έμμεση παραδοχή αποτυχίας δεδομένων και των γεγονότων που συνέβησαν.

Ο νέος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης αρχηγός της τάξεως του, είναι ένας αξιωματικός ο οποίος χαρακτηρίζεται ως «πολυπράγμων» σε κάθε επίπεδο της καριέρας του και με πολλές επιστημονικές περγαμηνές στο βιογραφικό του. Παρά το γεγονός πως επιχειρήθηκε από τους γνωστούς «κύκλους» να του φορτωθεί η τραγωδία της Λιβύης, εντούτοις για όσους γνωρίζουν πραγματικά τα δεδομένα, την ευθύνη σχεδίασης της επιχείρησης την είχε απευθείας το ΓΕΕΘΑ και μη λαμβάνοντας υπόψιν τις εισηγήσεις της ΔΕΠ.

Παράλληλα, ο νέος Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ελευθέριος – Δημήτριος Κατάρας ΠΝ επίσης αρχηγός της τάξεως του, είναι μια πραγματικά άριστη επιλογή. Υπήρξε Υπαρχηγός Στόλου κατά την ελληνοτουρκική κρίση του 2020 με Αρχηγό Στόλου τον Αντιναύαρχο Παναγιώτη Λυμπέρη ΠΝ (του οποίου η αποστρατεία υπήρξε εξαιρετικά λάθος επιλογή δεδομένου του έργου που προσέφερε) και τον τότε Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ. Υπήρξε θετικός στις εισηγήσεις του τότε Α/ΓΕΝ  Στυλιανού Πετράκη για τη πρόσκτηση των γαλλικών φρεγατών.

Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τον νέο Α/ΓΕΑ, τον Αντιπτέραρχο (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη. Πρόκειται για έναν άριστο και ικανότατο ανώτατο αξιωματικό, επιχειρησιακό με βαθιά γνώση των τεχνολογικών εξελίξεων και δεδομένων και πάντα «συμπαραστάτη» στον αγώνα που δίνουν τα στελέχη και το προσωπικό της ΠΑ. Προερχόμενος από τη Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης, ο νέος Αρχηγός ΓΕΑ έδωσε μεγάλη μάχη για να αναστήσει τον στόλο των C-27J Spartan. Είναι σαφές πως στις προτεραιότητες του νέου Α/ΓΕΑ είναι η μεγάλη έμφαση στην αποκατάσταση συνολικά των διαθεσιμοτήτων των μέσων της ΠΑ και πρωταρχικά των μεταγωγικών.

Εξαιρετικά θετική είναι και η εικόνα για τον νέο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Δημήτριο Κωστίδη.

Το μήνυμα το οποίο εξέπεμψε η πολιτική ηγεσία και πρωταρχικά ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας είναι πως αλλάζουν όλα τα πρόσωπα και γίνεται μια συνολική επανεκκίνηση στις Ένοπλες Δυνάμεις. Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται καταλύτης εξελίξεων.