Σύμφωνα με δήλωση του υπεύθυνου στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας της Προεδρίας Πούτιν, Vladimir Kojin, κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας, η Μόσχα επισπεύδει την παράδοση του αντιαεροπορικού-αντιπυραυλικού συστήματος S-400 Triumph στην Τουρκία. Ο Kojin αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσει που αφορούν τους λόγους της επίσπευσης και αρκέστηκε να πει ότι «είναι θέμα της Τουρκίας».

Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιανουάριο του 2018, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης δημοσιογραφικής ενημέρωσης του SSM (Τουρκικό Υπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας), έγινε γνωστό ότι η Τουρκία θα παραλάβει συνολικά 18 τετραπλούς εκτοξευτές (72 βλήματα έτοιμα προς βολή), οργανωμένους σε δύο Πυροβολαρχίες με εννέα εκτοξευτές έκαστη Πυροβολαρχία. Οι δύο Πυροβολαρχίες θα οργανωθούν σε Μοίρα με Ζώνη Ευθύνης (ΖΕ) ολόκληρη η επικράτεια της Τουρκίας.

Ο τύπο των βλημάτων που θα προμηθευτεί η Τουρκία, δηλαδή το εάν η Άγκυρα θα παραλάβει ή όχι τα βλήματα 40Ν6 μέγιστου βεληνεκούς 400 χιλιομέτρων παραμένει άγνωστο. Το κόστος της προμήθειας είναι της τάξεως των $ 2,5 δισεκατομμυρίων, εκ των οποίων το 45% έχει ήδη καταβληθεί ως προκαταβολή και το υπόλοιπο 55% θα καταβληθεί από τη Ρωσία ως δάνειο. Η παράδοση της πρώτης πυροβολαρχίας αναμενόταν τον Μάρτιο του 2020, αλλά πλέον τοποθετείται εντός του 2019.

Σύμφωνα με ανάρτηση του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS, στις αρχές Φεβρουαρίου 2018, μετά από την παράδοση του πρώτου συστήματος (δηλαδή των 18 εκτοξευτών), Ρωσία και Τουρκία θα υπογράψουν, εάν υπάρξει συμφωνία φυσικά, νέα σύμβαση για την προμήθεια και δεύτερου συστήματος (άλλοι 18 εκτοξευτές), το οποίο και θα παραδοθεί ένα χρόνο μετά την υπογραφή της σύμβασης. Το δεύτερο συμβόλαιο, εφόσον υπογραφεί, θα περιλαμβάνει και δικαίωμα συμπαραγωγής ορισμένων, μη-κρίσιμων, υποστηρικτικών στοιχείων του S-400 από την Τουρκία.

Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία, με τους S-400 Triumph μπορεί να «κλειδώσει» επιχειρησιακά το Αιγαίο, από τη Θράκη μέχρι τη Ρόδο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *